Czy ktoś wie jak wiele prawdy jest w tej historii?
Nie chodzi mi tu o tło historyczne, ale o postać Goi.
O jakie fakty dotyczące Goi Ci chodzi? Miałam nadzieję, że ten film będzie bardziej dotyczył Goi niż dotyczy w rzeczywistości.
Ja też byłam nastawiona na coś innego.
Np. postać grana przez Natalie Portman, czy rzeczywiście miał modelkę, która została posądzona o herezje itd.
Akurat tego nie wiem, ale jakoś trudno mi uwierzyć, że Goya mógłby się zaangażować w taką historyjkę.
Jeśli chodzi o postacie grane przez Bardem'a i Portman, to są one częsciowo prawdziwe. Co do kobiety - była ona odzwierciedleniem kilku modelek Goi. Miała być uosobieniem piękna i niewinności. Z kolei duchowny o tym nazwisku istaniał naprawde - nawet Goi'a stworzył jego portret. Jednak cała historyjka jeśli chodzi o ich relacje zostałą zmyślona - chodziło o pokazanie co kryją za sobą obrazy, i jak odzwierciedlaja postrzeganie świata przez Goi'e. Przykłądem wiodącym jest seria "czarnych obrazów" które ukazywały stan psychiczny malarza. Wszystkie obrazy stworzone w filmie oraz szkice były prawdziwe, jednak Forman tworzy dla nich specjalne tło, aby opowiedzieć jakąś historię, która splata się z tłem historycznym. Stąd masz taki a nie inny tytuł - "Duchy Goi", czyli pamiątki opowiadające historie osób namalowanych oraz wewnętrzne demony dręczące artystę.