PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214369}

Duchy Goi

Goya's Ghosts
2006
7,3 33 tys. ocen
7,3 10 1 32679
6,1 29 krytyków
Duchy Goi
powrót do forum filmu Duchy Goi

biograficzny?

ocenił(a) film na 7

Czy ktoś wie jak wiele prawdy jest w tej historii?
Nie chodzi mi tu o tło historyczne, ale o postać Goi.

ocenił(a) film na 8
l_oeuf

Goya jest rzeczywistą postacią. Naprawdę był taki hiszpański malarz ;)

ocenił(a) film na 7
aklekot

funny u

l_oeuf

O jakie fakty dotyczące Goi Ci chodzi? Miałam nadzieję, że ten film będzie bardziej dotyczył Goi niż dotyczy w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 7
TheNaturat_2

Ja też byłam nastawiona na coś innego.
Np. postać grana przez Natalie Portman, czy rzeczywiście miał modelkę, która została posądzona o herezje itd.

l_oeuf

Akurat tego nie wiem, ale jakoś trudno mi uwierzyć, że Goya mógłby się zaangażować w taką historyjkę.

l_oeuf

Jeśli chodzi o postacie grane przez Bardem'a i Portman, to są one częsciowo prawdziwe. Co do kobiety - była ona odzwierciedleniem kilku modelek Goi. Miała być uosobieniem piękna i niewinności. Z kolei duchowny o tym nazwisku istaniał naprawde - nawet Goi'a stworzył jego portret. Jednak cała historyjka jeśli chodzi o ich relacje zostałą zmyślona - chodziło o pokazanie co kryją za sobą obrazy, i jak odzwierciedlaja postrzeganie świata przez Goi'e. Przykłądem wiodącym jest seria "czarnych obrazów" które ukazywały stan psychiczny malarza. Wszystkie obrazy stworzone w filmie oraz szkice były prawdziwe, jednak Forman tworzy dla nich specjalne tło, aby opowiedzieć jakąś historię, która splata się z tłem historycznym. Stąd masz taki a nie inny tytuł - "Duchy Goi", czyli pamiątki opowiadające historie osób namalowanych oraz wewnętrzne demony dręczące artystę.

ocenił(a) film na 7
Black_Smog

dzięki