Dzieci kukurydzy

Children of the Corn
1984
5,8 14 tys. ocen
5,8 10 1 14111
5,9 8 krytyków
Dzieci kukurydzy
powrót do forum filmu Dzieci kukurydzy

Mi ten film nie przypadł do gustu. Sam pomysł bardzo dobry (no ale to nie zasługa reżysera tylko Kinga), ale wykonanie moim subiektywnym zdaniem mizerne. Co ciekawe najpierw obejrzałem film a dopiero później dorwałem się do opowiadania na jego podstawie, które... też uważam za kiepskie. Było zdecydowanie za krótkie i pobieżnie potraktowane przez Kinga, a szkoda, bo miało spory potencjał. Gdyby film tak nie pozmieniał fabuły i go nie ugrzecznić wraz ze wstawieniem pod koniec happy endu, to mógłby być naprawdę dobry. Nowszej wersji widziałem tylko końcówkę i o ile się zorientowałem ta nowa wersja mocno trzyma się kingowskiej fabuły, ale po ocenie tamtego filmu wnioskuje, że też przysłowiowej dupy jednak nie urywa. Tamtą też kiedyś będę musiał obejrzeć i ocenić, bo sam pomysł jak już wspominałem jest niezły, ale jakoś jego zarówno ksiązkowe, jak i filmowe wykonanie póki co nie przypadło mi do gustu.

ocenił(a) film na 3
Krzesimirus

A i jeszcze co do głównych bohaterów. Zrobienie z nich pozytywnych, kochających się postaci też uważam za błąd. Akurat co jak co, ale w opowiadaniu Kinga podobało mi się, że była to kłótliwa para, babka była zrzędą a facet dupkiem... czyniło to z nich bardziej, że tak powiem realnych bohaterów, niż jakby mieli być idealnym małżeństwem :) Gdzieś wyczytałem, że niektórym ta zmiana przypadła do gustu, bo bohaterów z książki nie dało się lubić, ale ja nie mam nic przeciwko kreowaniu dupków na bohaterów, do których bardziej czuje się niechęć i nie kibicuje się im podczas filmu... tylko jest jeden warunek: muszę być dobrze i wiarygodnie wykreowani na tych dupków :)