PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119724}
6,1 72 tys. ocen
6,1 10 1 72247
5,4 22 krytyków
Dziennik zakrapiany rumem
powrót do forum filmu Dziennik zakrapiany rumem

Jaki ten film ma związek z Las Vegas Parano?

Jest na podstawie powiesci tego samego autora Huntera S Thomsona ;] Szczerze polecam jego książki.

ocenił(a) film na 7
rico jonason

a jakie książki Thomsona są wydane w polsce? Bo na biblionetce np. jest tylko Lęk i Odraza...

ocenił(a) film na 6
jakub_1987

Jest jeszcze "Rum Diary" czyli po naszemu "Dziennik rumowy".

ocenił(a) film na 5
skrabel1

I na tych dwóch pozycjach jak narazie koniec.

sowacx

Niestety...
Chociaż mam nadzieję, że "Niebieska studnia" pójdzie za ciosem i coś jeszcze wyda. Liczę zwłaszcza na "Campaign Trail '72" i "Hell's Angels"

ocenił(a) film na 7
sandnigger

tez licze ze wiecej tworczosci thomsona pokaze sie wkrotce u nas;] rowniez polecam "Lek i odraze..." i "Dziennik rumowy" (swietne tlumaczenie zwlaszcza "Leku...")

rico jonason

to jest film na podstawie książki Tomphsona. Autobiograficznej z resztą.

ocenił(a) film na 5

Czytałem "Lęk i odrazę" i przyznam, że fajnie mi się czytało, ale szczerze mówiąc dawno nie czytałem książki o tak prostackim języku (tym bardziej dziwię się słowom bohemy). Może ów prostacki język jest efektem właśnie kiepskiego tłumaczenia, albo tego, że Thompson był tylko dziennikarzem, a nie pisarzem.

Vincent02

To nie prostacki język, to gonzo.

użytkownik usunięty
Vincent02

Albo było to zamierzoną intrygą, która miała zamiar wprowadzić nas w zakłopotanie i masową dezorientację, co poskutkowałoby łatwiejszym przejęciem świata przez Thomsona i wprowadzenie rządów totalitarnych na CAŁYM ŚWIECIE! Aaaaaaaa!

Vincent02

Ja się na początku zdziwiłem, że tak zachwalana książka jest napisana w tak prosty sposób, ale szybko się wciągnołem i przestałem zwracać na to uwagę

btw. Czy tylko ja zauważyłem, że Hunter S. Thompson bardzo często wspominał o poceniu się?

ocenił(a) film na 5
yuras91

O poceniu się to akurat nie zwróciłem uwagi, ale zauważyłem, że ten koleś wszystkich wyzywał od jakiś cepów, idiotów itd. Dodatkowo co chwile powtarzał zwrot "wzruszyłem ramionami".

Vincent02

tłumaczenie Lęku i Odrazy moim zdaniem nie jest zbyt wspaniałe. Dzienniki w tym starciu(ale chyba tylko w tym) wypadają lepiej.

ocenił(a) film na 3
usszy14

zgadzam się. poza tym polecam przeczytać 'Lęk i odrazę...' po angielsku. moim zdaniem książka w tłumaczeniu w porównaniu z oryginałem jest marna. ^^
pozdrawiam wszystkich fanów HST.

ocenił(a) film na 7
LaySallyDown

To prawda... Fear and Loathing in Las Vegas po polsku jest baaaardzo marniutkie. Poza tym po tej jednej książce nie można ocenić Huntera i zrozumieć jego języka. Jest jeszcze cała masa artykułów i innych książek. W jego świat trzeba wejść :)

Blusiak

w 100 % sie zgadzam

ocenił(a) film na 7

Więcej o Thompsonie: http://www.filmweb.pl/film/Gonzo+Życie+i+twórczość+doktora+Huntera+S.+Thompsona- 2008-468022

Z tego filmu wyjdzie obyczajówka, szkoda że Terry Gilliam się tym nie zajął... Cóż, poczekamy zobaczymy.
Las Vegas 10/10

Polecam film z Robinsonem: Histoire d'Adèle H., L'