PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544627}
6,5 86 tys. ocen
6,5 10 1 85868
4,3 9 krytyków
Dziewczyna w czerwonej pelerynie
powrót do forum filmu Dziewczyna w czerwonej pelerynie

http://www.filmweb.pl/film/Towarzystwo+wilk%C3%B3w-1984-31575
to jest link do innego filmu o tej samej tematyce tyle, że o wiele lepszy mimo, że w ścieżce dźwiękowej nie usłyszymy Fever Ray nie ma tak wspaniałych zdjąć dzikiej natury i ślicznych bohaterów, jednak jest niezwykle ciekawy, oryginalny, a scenografia i efekty specjalne charakterystyczne dla filmów fantasy z lat 80. jak np.: "Willow" czy "Legenda" dodają mu uroku i magij. Przynajmniej ja tak uważam:)) Ogólnie polecam każdemu kto pragnie zobaczyć inną koncepcje historii Czerwonego kapturka z wilkołakami w tle:)) Dodam że powstał on na podstawie opowiadań Angeli Carter.

użytkownik usunięty
Dragonfly_8

O jak miło iż zapodałeś ten tytuł, choć z czasem coraz trudniej zdobyć takie perełki oraz klasyki z lat 80. Jest sporo filmów które bym chcial zobaczyć z tego okresu ale niestety nie ma ich w necie ani oficjalnej sprzedaży... Co do filmu "Dziewczyna..." to ani widu ani słychu nic o nim nie wiedziałem a po obejrzeniu bardzo milo się zaskoczyłem rewelacyjny klimat, świetna nastrojowa muzyka i tajemnicza postać - wilkołak. Fabuła pozwala na bawienie się i zgadywanie któż może być wilkołakiem... Ogólnie spodobało mi się bardzo zestawienie wątku romantyczno miłosnego 2 mężczyzn do jednej kobiety mieszając go z wątkiem okrutnego wilka, który od wielu pokoleń nęka wioskę... Cukierkowość w tym obrazie zupełnie mi nie przeszkadzała, oglądając ten wyjątkowy film przypomniała mi się "Osada".