Ten film przeznaczony jest dla osób wrażliwych na piękne obrazy i emocje. Rzeczywiście, fani filmów akcji czy komedii romantycznych nie znajdą tu nic dla siebie. Bo w "Dziewczynie z perłą" akcję stanowią uczucia. To one prowadzą widza przez dlasze części filmu. Widać je na twarzach bohaterów, w ich spojrzeniach i gestach, zaś zdjęcia wykonane jakby przez samego Veermera dopełniają tylko tę uroczą i intymną kompozycję.
Wielki ukłon! W pięknych słowa wyraziłas dokładnie to, co samam chciałabym napisać. Pozdrawiam serdecznie.
No i ja również zgadzam się z tymi słowami... Piękny film i tyle w nim uczuć.. Trzeba lubić takie kino by móc docenić ten film :) Pozdrawiam.
Pozdrawiam! To wspaniałe i poruszające kino. Ja obejrzałam film dwa razy i nie mam dosyć.
W gruncie rzeczy to ten film wywarł na mnie bardzo duże wrażenie. "Dziewczyna z perłą" to ciepła opowieść o poszukiwaniu akceptacji i pokrewnej duszy. Moze sie wydawać, ze całosc jest bardzo sztywna i sztuczna, ale to tylko pozory. Rzeczywiście, trzeba lubić takie kino, żeby zachwycić się nim. Pozdrawiam;)
w gruncie rzeczy zgadzam się choć ...moim zdaniem i w moim odczuciu w tym filmie więcej uwagi niz emocje zwracają te właśnie wspomniane ..piekne obrazy - ja bym właśnie na obrazy - a więc piekno wizualne i wysmakowane plastycznie kadry położył nacisk, większy niz na ładunek emocjonalny - mnie w tym filmie - malarskim i urzekającym - bardziej urzekły