PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565637}

Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 330 tys. ocen
7,7 10 1 330093
7,2 69 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

Amerykańska wersja Salander nie umywa się do szweckiej. Szwedka powaliła mnie na kolana, wyglądała tak prawdziwie w swej stylizacji, jakby ją reżyser zgarnął z ulicy. Do tego była piękna i niebezpieczna.Po amerykance widać że to kostium, charakteryzacja. Takie jest moje odczucie. Mówię NIE dla tej wersji.

ocenił(a) film na 8
Kalle_Wasp

Chodzi mi o to, że się nie wychyla.

ocenił(a) film na 1
Kalle_Wasp

Kalle masz jakis problem z wyłapaniem sensu wypowiedzi, czy czujesz sie w obowiazku wylapywania literowek?

Bohemianka

Nie, jestem po prostu złośliwy.

ocenił(a) film na 7
tordis

Lisbeth miała czarne oczy :x

ocenił(a) film na 8
tordis

Mam w sumie podobne zdanie.
Na marginesie zabawne, bo jak czytałem książkę (po obejrzeniu filmu) to wyobrażałem sobie wizualnie Lisbeth jako Rooney, stylem zachowania i tonem głosu jako Noomi a Blokvista jako tego szwedzkiego aktora który grał Blomkvista, pomimo że jak dla mnie Craig był lepszy, to jakoś tak podświadomie mi się jawił ten szwedzki przy książce.

ocenił(a) film na 1
Nevya

'herod-baba' to określenie niepasujace ani do Noomi ani do Mara.
To ze Noomi miala jakies tam miesnie - nie oznacza, ze byla bardzo umiesiona! Byla szczuplutka, malutka, zwinna, z ostrym wyrazem twarzy. Ciemne wlosy i ciemne oczy dodawaly wlasnie wyrazistosci jej postaci, którą moim zdaniem odegrala idelanie.
Mara natomiast, wygląda jak gwiazda Hollywood, ktorej ogolono glowe. Nie skojarzyla bym jej z opisem tytulowej bohaterki Larssona.

użytkownik usunięty
Nevya

borze, czy ludzie wiedzą, co znaczy "herod baba"? i wiedzą, że ktoś nią jest, nie zobaczywszy nawet filmu? przykre.
PS w książce nie było też napisane, że Lisbeth to emo;-D

ocenił(a) film na 7
Nevya

No dokładnie. To nie jest do końca tak że Lisbeth jest całkowicie pozbawiona uczuć.