PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10049429}

Dziki robot

The Wild Robot
2024
8,1 28 tys. ocen
8,1 10 1 28478
7,8 47 krytyków
Dziki robot
powrót do forum filmu Dziki robot

O rodzicielstwie

ocenił(a) film na 10

To jeden z tych filmów, gdzie rodzic więcej wyniesie z seansu niż dziecko. Wzruszający. Są też elementy komediowe. Piękny styl animacji, jest w niej coś malarskiego. Moim zdaniem jedna z lepszych animacji tego roku. Może nawet i lepsza niż w Inside Out 2.
Serdecznie polecam szczególnie rodzicom!

oublier88

I piękna ścieżka dźwiękowa.

ocenił(a) film na 10
Adam_0

Zgadzam się. Przyjemne dla oka i ucha. A historia potrafi wzruszyć. :) Ekipa wykonała dobrą robotę. Mój kandydat do Oscara za animację.

oublier88

Ja bym powiedział że dzieci nie wyniosą nic oprócz wrażeń po ładnych obrazkach tak jak w pierwszym Inside Out

ocenił(a) film na 10
AdrianQ

Hmmm... byłam z 6latką. Jej zdecydowanie bardziej podobał się początek filmu, gdzie było dużo slapstickowego humoru. Z czasem film robi się poważniejszy. Na pewno film odebrała inaczej niż ja, bo do niektórych rzeczy trzeba dojrzeć aby zrozumieć. Na pewno jej się podobał i dobrze się bawiła. Ona może być rzeczywiście za młoda aby dojrzeć głębie (ja pierwszy raz w jej wieku oglądałam Króla Lwa i nie płakałam, kiedy umarł Mufasa), ale nie ogólniałabym Twojej oceny na wszystkie dzieci. Może rodzic 10-11 latka lepiej by się wypowiedział, bo rozumiem, że powyżej to już rozmawiamy o nastolatkach.

ocenił(a) film na 9
oublier88

Moim zdaniem dzieci powinny oglądać takie animacje, bo zdecydowanie wpływają one na wrażliwość. Nawet jeśli nie wszystko zrozumieją, to ta mądrość gdzieś w nich zostanie.

oublier88

Ja płakałam na Królu lwie jako 6-latka. Każde dziecko rozwija swoje emocje w innym tępie.

ocenił(a) film na 10
oublier88

Przepłakałam pół bajki razem z moją 6-letnią córką. Myślę, że zależy od dojrzałości dziecka. Każde dziecko inaczej się rozwija. Moja akurat bardzo dużo wyniosła z tej bajki i dużo rozumiała. A dla mnie to najpiękniejsza bajka, jaką oglądałam, przebiła W głowie się nie mieści 1 i 2 i nie tylko.

ocenił(a) film na 9
Hadley

Dokładnie. Przebija. Ciepły film. Mądry. Wzruszający.

ocenił(a) film na 3
oublier88

Dla równowagi głos krytyczny z mojej strony. Historia pokazana w filmie jest banalna więc tak na prawdę rodzic nie za bardzo ma co wynieść z tego filmu. Generalnie nie za bardzo wiadomo dla kogo jest ten film bo z jednej strony są w filmie wydarzenia wrecz infantylne skierowane ewidentnie do widzów maks. 10 lat np. bitwa gęsi z robotami, ckliwe dialogi biednych zmarzniętnych zwierzątek albo pomapatyczne przemówienia jednoczace zwięrzęta w obliczu zagrozenia a z drugiej strony mamy wplecione rozważania na temat takich problemów jak odrzucenie przez spoleczeństwo czy rozterki w wychowaniu dziecka ktore dla tak młodych widzów sa nie do ogarnięcia. Wiec jest to pomieszanie z poplataniem. Do tego w tym filmie dramatycznie brakuje humoru. Jest dosłownie kilka (moze z 5 ) śmiesznych dialogow czy scen i koniec. Za to jest przesyt ckliwych scen aby sie wzruszyc. Ja tego absolutnie nie kupiłem. Na filmie strasznie sie wymęczyłem a poświetnych recenzjach zawód jest tym większy. Po wyjściu z kina chciałem jak najszybciej zapomnieć o tym co widziałem.

ocenił(a) film na 9
a2b2c2

Tak jest kilka banałów i tanich wyciskaczy łez stąd dałem "tylko" 8... Tymniemniej postacie mają swoje charaktery i potrzebują czasu aby się zmienić. Nawet główna protagonistka musi się rozwinąć, nauczyć i dostosować. Nikt nawet skorupiak, nie jest bezwładnym koralikiem przesuwanym z lewa na prawo po sznurku fabuły... Abstrachując od fabuły i postaci: Dream Works ma w swoim zespole animatorów nie tylko solidnych rzemieślników ale i artystów.

a2b2c2

Jeśli historia jest dla Ciebie banalna i uważasz, że rodzic nie wyniesie. To raczej nie zrozumiałeś bajki i nawet nie jesteś rodzicem.

ocenił(a) film na 10
oublier88

To nie jest głównie o rodzicielstwie, a o naturze i relacjach między organizmami, o ewolucji.

ocenił(a) film na 7
alisama

Co tam jest na przykład o ewolucji?

ocenił(a) film na 8
Leszy2

Oczywiście, że jest to film o ewolucji. Roz jest robotem, została wyprodukowana w fabryce, dostała konkretne oprogramowanie - zostala stworzona do wykonywania poleconych jej zadań. Nigdy nie miała znaleźć się w na wyspie. Na skutek znalezienia się w innym środowisku niż przeznaczone, musiała się zmienić i dostosować do nowych warunków życia. Przeprogramowała się, zaczęła się uczyć (nauka języka zwierząt, budowa chronienia, wychowywania młodych) i samodzielnie podejmować decyzje zamiast czekać na polecenia innych.  Roz po prostu w zderzeniu z nowym środowiskiem ewoluowała i sié do niego dostosowała, żeby móc w nim funkcjonować. Dla mnie to teoria ewolucji Darwina pełną gębą. Jak można tego nie zauważyć? Bo Roz jest robotem, a nie zwierzęciem? 

ocenił(a) film na 7
Naethalee

To nie ma nic wspólnego z ewolucją. Ewolucja polega nie na dostosowaniu tylko na doborze jednostek. Jednostki niepasujące odpadają, jednostki pasujące przechodzą. Indywidualne dopasowanie nie jest przekazywane przez dobór naturalny, który jest motorem ewolucji darwinowskiej.

ocenił(a) film na 8
Naethalee

No i Roz się dopasowała. Jasne że u Darwina bylo to na poziomie gatunkowym, a nie indywidualnym. Może gdyby więcej robotów się uratowało z katastrofy to też by się dopasowały.

ocenił(a) film na 7
Naethalee

No więc jak widzisz to jest o dopasowaniu, a nie o ewolucji.

ocenił(a) film na 10
oublier88

Ten film to piękno w najczystszej postaci.Gdy Hitler oglądnął dzikiego robota to nie było by żadnej wojny.po wypożyczeniu oglądałem film z moimi dziewczynami 4 razy...Coś niesamowitego raz go oglądnięcie i nigdy o nim nie zapomnicie i będzie płakać ja płakałem a mam 39 ....