Dziwolągi

Freaks
1932
7,5 9,3 tys. ocen
7,5 10 1 9278
7,5 29 krytyków
Dziwolągi
powrót do forum filmu Dziwolągi

Film ten gdy po raz pierwszy obejrzał to mnie przeraził ale gdy obejrzałam go po raz kolejny to teraz inaczej na niego patrzę . Film powstał 1932roku ale nadal daje do myślenia przede wszystkim pokazuje nam że osoby z różnymi wadami i niepełnosprawnościami to ludzie którzy pragną być akceptowani przez innych a bardzo często inni ich odrzucają właśnie często z powodu ich wyglądu no właśnie tyle lat mija a czy i w naszych czasach nie jest tak że ludzie piękni fizycznie naśmiewają się z tych którzy są niepełnosprawni fizycznie czy umysłowo albo oceniają wygląd innych zapominając że poza wyglądem liczy się przed wszystkim charakter człowieka .
Wielu z was pisało o Kleopatrze ale nie tylko ona naśmiewała się z przyjaciół i kolegów z trupy Hansa bracia Rollo również śmieją się Pół Kobiety Pół mężczyzny i oczywiście Herkules on również ją wyśmiewa . Kleopatra uwodzi Herkulesa który był wcześniej kochankiem Venus ,. Jest on bardzo człowiekiem lubiącym pieniądze i patrzy głównie na zewnętrze piękno . Oboje czują odrazę do Hansa i jego przyjaciół , ale również przyjaciele Hansa nie darzą Kleopatry sympatią jedna z bohaterek mówi nawet Kleopatra nie jest jedną z nas a na Hansa najchętniej by na pluła gdy nie te prezenty ,

Oboje strony są zamknięte na siebie można powiedzieć Herkules i Kleopatra są zajęci głównie sobą a Hans który kocha się w piękniej akrobatce i nawet dla niej ignoruje swoją narzeczoną Friedę jest to dla tej pary porostu zabawne i za plecami Kleo i jej silny kochanek nazywają Hansa Małą Małpą . Herkules był z Venus tylko dla jej pieniędzy a Kleopatra również wykorzystuje zauroczenie czy zakochanie Hansa jej osobą i wyłudza od niego pieniądze . Frieda cierpi bo wie dobrze że wszyscy za plecami Hansa śmieją się z niego i z jego miłości do Kleopatry w tym ona sama również .
Na ślubie Kleopatra jak wiadomo nie chciała wypić kielicha z którego pili wszyscy członkowie trupy i wiadomo jaki był tego finał nie mówiąc że zemścili się za kpiny pod adresem Hansa ale również że próbowała otruć jednego z nich .
I skończyła jako Kobieta kaczka czy tam kura dawniej Królowa przestworzy czy Paw jak nazywał ją Herkules . Herkules ale to no nie wiadomo czy po rzuceniu przez jednego z cyrkowców noża w plecy przeżył scena w której oni wszyscy czołają się w desczu i wchodzą z pod kół wozu jest bardzo realistyczna Herkules odczuwa strach został chyba enuchem ale tego nie ma epilogu . Ta para kiedyś atrakcyjna fizycznie naprawdę stała się jednymi z nich zostali okaleczeni teraz podobnie jak ci z który na początku się śmiali stali się pośmiewiskiem , teraz oni również wzbudzają w ludziach strach obrzydzenie zdziwienie . Końcówka filmu niech nam wszystkim da do myślenia kiedy przyjdzie wam do głowy kogoś wyśmiać upokorzyć nie zapomnijcie przesłania zawartego w tym filmie .
Ale zemsta przyjaciół Hansa jest okrutna prawda ?
Również zachowanie Herkulesa który bez powodu przyłożył Pół kobiecie Pół mężczyźnie jest okrutne . Przeraża mnie brak empatii rozumienia obie strony tworzą zamknięty na siebie świat . Gdy bliżej się przyjrzycie to może przyznacie mi rację może nie ale uważam że obie strony są odrobinę zepsute moralnie i atrakcyjna akrobatka z siłaczem i przyjaciele i koledzy Hansa dokonujący okrutnej zemsty na tej dwójce i u jednych jak i u drugich widać okrucieństwo i brak empatii na drugą stronę .
Ale czy ten film nie jest życiowy czy i w naszym życiu nie spotykamy takich ludzi ?
I tak Kleopatra stała się jedną z nich wbrew swojej woli .
Może przyjaciele i koledzy z trupy Hansa mili dość kpin nie tylko kolegów i koleżanek z trupy ale i ludzi którzy przychodzili ich oglądać i traktowali tylko jako sensację a nie jak ludzi ? Mieli dość takiego traktowania przez ludzi więc postanowili zemścić się na tych którzy byli blisko i po ręką ?
Okaleczenie zdrowego mężczyzny i kobiety to chyba nie jest hm dobre , prawda nie musieli si e mścić Venus powiedziała w pewnej scenie Herkulesowi że powie wszystko policji . Wybrali zemstę to kojarzy mi się ze słyną małą improwizacją Zemsta Zemsta na wroga z Bogiem i chodziby mimo Boga z Dziadów części 3 .
Film daje do myślenia którą stronę wybierzecie Kleopatry i Herkulesa czy przyjaciół i kolegów Hansa na początku są mili i bardzo sympatyczni nawet dla Kleopatry i Herkulesa ale koniec zmienia ich i czy nie są również źli jak Paw przestworzy i Siłacz ?
Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami

venus_851

Ona sama czyli Kleopatra nie Frieda

venus_851

Film ten przeraża a wiecie dlaczego ponieważ jest zrobiony niezwykle realistycznie czasami miałam wręcz wrażenie jakbym tam była . Przeraża mnie zemsta przyjaciół Hansa i Kleopatra która pragnie otruć swojego męża którego nie dawno poślubiła . A może właśnie te najbardziej realistyczne historie bywają często najbardziej brutalne i okrutne .

venus_851

Ten film może nauczy niektórych ludzi że to że jest się pięknym fizycznie i oznacza że ma prawo z innych ludzi śmiać i traktować ich jak gorszy tylko dlatego że różnią się od niego wylądem są itd . Ten film mówi szanuj ludzi bo każdy człowiek nie zależnie od wyglądu na szacunek zasługuje nie patrz na wygląd nie oceniej po wyglądzie innych ludzi