Film ten gdy po raz pierwszy obejrzał to mnie przeraził ale gdy obejrzałam go po raz kolejny to teraz inaczej na niego patrzę . Film powstał 1932roku ale nadal daje do myślenia przede wszystkim pokazuje nam że osoby z różnymi wadami i niepełnosprawnościami to ludzie którzy pragną być akceptowani przez innych a bardzo często inni ich odrzucają właśnie często z powodu ich wyglądu no właśnie tyle lat mija a czy i w naszych czasach nie jest tak że ludzie piękni fizycznie naśmiewają się z tych którzy są niepełnosprawni fizycznie czy umysłowo albo oceniają wygląd innych zapominając że poza wyglądem liczy się przed wszystkim charakter człowieka .
Wielu z was pisało o Kleopatrze ale nie tylko ona naśmiewała się z przyjaciół i kolegów z trupy Hansa bracia Rollo również śmieją się Pół Kobiety Pół mężczyzny i oczywiście Herkules on również ją wyśmiewa . Kleopatra uwodzi Herkulesa który był wcześniej kochankiem Venus ,. Jest on bardzo człowiekiem lubiącym pieniądze i patrzy głównie na zewnętrze piękno . Oboje czują odrazę do Hansa i jego przyjaciół , ale również przyjaciele Hansa nie darzą Kleopatry sympatią jedna z bohaterek mówi nawet Kleopatra nie jest jedną z nas a na Hansa najchętniej by na pluła gdy nie te prezenty ,
Oboje strony są zamknięte na siebie można powiedzieć Herkules i Kleopatra są zajęci głównie sobą a Hans który kocha się w piękniej akrobatce i nawet dla niej ignoruje swoją narzeczoną Friedę jest to dla tej pary porostu zabawne i za plecami Kleo i jej silny kochanek nazywają Hansa Małą Małpą . Herkules był z Venus tylko dla jej pieniędzy a Kleopatra również wykorzystuje zauroczenie czy zakochanie Hansa jej osobą i wyłudza od niego pieniądze . Frieda cierpi bo wie dobrze że wszyscy za plecami Hansa śmieją się z niego i z jego miłości do Kleopatry w tym ona sama również .
Na ślubie Kleopatra jak wiadomo nie chciała wypić kielicha z którego pili wszyscy członkowie trupy i wiadomo jaki był tego finał nie mówiąc że zemścili się za kpiny pod adresem Hansa ale również że próbowała otruć jednego z nich .
I skończyła jako Kobieta kaczka czy tam kura dawniej Królowa przestworzy czy Paw jak nazywał ją Herkules . Herkules ale to no nie wiadomo czy po rzuceniu przez jednego z cyrkowców noża w plecy przeżył scena w której oni wszyscy czołają się w desczu i wchodzą z pod kół wozu jest bardzo realistyczna Herkules odczuwa strach został chyba enuchem ale tego nie ma epilogu . Ta para kiedyś atrakcyjna fizycznie naprawdę stała się jednymi z nich zostali okaleczeni teraz podobnie jak ci z który na początku się śmiali stali się pośmiewiskiem , teraz oni również wzbudzają w ludziach strach obrzydzenie zdziwienie . Końcówka filmu niech nam wszystkim da do myślenia kiedy przyjdzie wam do głowy kogoś wyśmiać upokorzyć nie zapomnijcie przesłania zawartego w tym filmie .
Ale zemsta przyjaciół Hansa jest okrutna prawda ?
Również zachowanie Herkulesa który bez powodu przyłożył Pół kobiecie Pół mężczyźnie jest okrutne . Przeraża mnie brak empatii rozumienia obie strony tworzą zamknięty na siebie świat . Gdy bliżej się przyjrzycie to może przyznacie mi rację może nie ale uważam że obie strony są odrobinę zepsute moralnie i atrakcyjna akrobatka z siłaczem i przyjaciele i koledzy Hansa dokonujący okrutnej zemsty na tej dwójce i u jednych jak i u drugich widać okrucieństwo i brak empatii na drugą stronę .
Ale czy ten film nie jest życiowy czy i w naszym życiu nie spotykamy takich ludzi ?
I tak Kleopatra stała się jedną z nich wbrew swojej woli .
Może przyjaciele i koledzy z trupy Hansa mili dość kpin nie tylko kolegów i koleżanek z trupy ale i ludzi którzy przychodzili ich oglądać i traktowali tylko jako sensację a nie jak ludzi ? Mieli dość takiego traktowania przez ludzi więc postanowili zemścić się na tych którzy byli blisko i po ręką ?
Okaleczenie zdrowego mężczyzny i kobiety to chyba nie jest hm dobre , prawda nie musieli si e mścić Venus powiedziała w pewnej scenie Herkulesowi że powie wszystko policji . Wybrali zemstę to kojarzy mi się ze słyną małą improwizacją Zemsta Zemsta na wroga z Bogiem i chodziby mimo Boga z Dziadów części 3 .
Film daje do myślenia którą stronę wybierzecie Kleopatry i Herkulesa czy przyjaciół i kolegów Hansa na początku są mili i bardzo sympatyczni nawet dla Kleopatry i Herkulesa ale koniec zmienia ich i czy nie są również źli jak Paw przestworzy i Siłacz ?
Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami
Film ten przeraża a wiecie dlaczego ponieważ jest zrobiony niezwykle realistycznie czasami miałam wręcz wrażenie jakbym tam była . Przeraża mnie zemsta przyjaciół Hansa i Kleopatra która pragnie otruć swojego męża którego nie dawno poślubiła . A może właśnie te najbardziej realistyczne historie bywają często najbardziej brutalne i okrutne .
Ten film może nauczy niektórych ludzi że to że jest się pięknym fizycznie i oznacza że ma prawo z innych ludzi śmiać i traktować ich jak gorszy tylko dlatego że różnią się od niego wylądem są itd . Ten film mówi szanuj ludzi bo każdy człowiek nie zależnie od wyglądu na szacunek zasługuje nie patrz na wygląd nie oceniej po wyglądzie innych ludzi