Hmm, oglądałam fragmentami (w międzyczasie oglądałam serial). I może ktoś mi powiedzieć dlaczego ten film jest zakazany w wielu krajach? Czy są tam jakieś sceny gore itp? Z tego co widziałam to przerażające były tam tylko tytułowe dziwoloągi.
Proszę o odpowiedzi, bo może obejrzę go jeszcze raz na TCM, ale tym razem z większym skupieniem.
No i na tym przerażeniu spowodowanym przez dziwolągi przerażenia w filmie się kończą :P Nie ma krwi ani żadnych scen gore, jeśli czujesz strach na widok pełznących dziwolągów w deszczu to będziesz się bać. ;)
I nie, Cleopatra nie zostaje zabita, tylko okaleczona.
Na przyszłość radziłabym zrezygnować z serialu albo z filmu, nie będziesz
się wtedy musiała pytać. Dziwolągi nie były przerażające, natomiast
reprezentowana przez dwójkę cyrkowców społeczność owych 'normalnych' - jak
najbardziej. I jako że słowo 'freaks' ma szersze znaczenie niż tylko
'dziwoląg', chyba właśnie ta parka miała nimi być. A może mi się tylko tak
zdaje.
najważniejszy jest klimat. i historia powstania filmu - polecam poszperać; to też dużo wyjaśnia. z tego co czytałam - aktorzy zostali poniekąd wykorzystani.
ludzie,zadając takie pytania ogarnijcie troche w jakim roku był robiony i jakie były nastroje tamtych lat. W latach 30-stych ludzie tacy tak jak na początkowych napisach było zapisane - byli zabijani przy narodzinach,uznawani za zło i przeklenstwo stąd taki skandal wokół filmu,dla ludzi pokazanie i powiedzenie na głos o "dziwolągach" było czymś wielce aroganckim,skandalicznym i niesmacznym.
Nie chodzi o samą treść, tylko o historię powstania tego filmu, bo wprawdzie choć zakazany w Australii, Szwecji i Irlandii, ale wg British Board of Film Classification dozwolony od 12 lat.