Takiej sceny nie ma, ponoć byla w scenariuszu, miala zostac nakrecona ale rezyser z niej zrezygnowal, byla zbyt odwazna nawet jak na ten film.
Istaniały, zanim zostały wycięte przez cenzure i prawdopodobnie zniszczone (ale kto wie, może istnieją). Podobno była scena, jak Hercules został wykastrowany i na końcu śpiewał sopranem.
scena ta została wycięta i obecnie jest uznana za zaginioną - ale biorąc pod uwagę ile filmów zostało ponownie odkrytych, należy mieć nadzieję, że pełna kopia spoczywa zamknięta w kufrze gdzieś w Argentynie :)
Ja czytałem że większość scen, w tym właśnie kastracji Herkulesa było tylko odrzuconymi pomysłami już podczas powstawania scenariusza. Niektóre były też kompletnie wymyślane w celu wzbudzenia jeszcze większej sensacji wokół filmu. Co nie zmienia faktu, że przejście z rychłego ataku na Kleopatrę do opowieści nad zdeformowanym już ciałem jest dość... brzydkie? Mi zdecydowanie wygląda na to, że tam dokonano nieumiejętnego sklejenia tych scen na wskutek rażącego cięcia.