Dziwolągi

Freaks
1932
7,5 9,3 tys. ocen
7,5 10 1 9278
7,5 29 krytyków
Dziwolągi
powrót do forum filmu Dziwolągi

pomocy

ocenił(a) film na 7

Jak zdobyć scenę okaleczenia kleopatry i herkulesa?

butu1

Dołączam się do pytania...
Można obejrzeć wersję nieocenzurowaną?

ocenił(a) film na 10
Kuroi66Neko_2

Czyli wersja z finalem okaleczenia istnieje?:D

butu1

Takiej sceny nie ma, ponoć byla w scenariuszu, miala zostac nakrecona ale rezyser z niej zrezygnowal, byla zbyt odwazna nawet jak na ten film.

ocenił(a) film na 8
domo1985

Istaniały, zanim zostały wycięte przez cenzure i prawdopodobnie zniszczone (ale kto wie, może istnieją). Podobno była scena, jak Hercules został wykastrowany i na końcu śpiewał sopranem.

butu1

scena ta została wycięta i obecnie jest uznana za zaginioną - ale biorąc pod uwagę ile filmów zostało ponownie odkrytych, należy mieć nadzieję, że pełna kopia spoczywa zamknięta w kufrze gdzieś w Argentynie :)

ocenił(a) film na 9
dm_86

Ja czytałem że większość scen, w tym właśnie kastracji Herkulesa było tylko odrzuconymi pomysłami już podczas powstawania scenariusza. Niektóre były też kompletnie wymyślane w celu wzbudzenia jeszcze większej sensacji wokół filmu. Co nie zmienia faktu, że przejście z rychłego ataku na Kleopatrę do opowieści nad zdeformowanym już ciałem jest dość... brzydkie? Mi zdecydowanie wygląda na to, że tam dokonano nieumiejętnego sklejenia tych scen na wskutek rażącego cięcia.