PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451434}
7,1 80 tys. ocen
7,1 10 1 80003
5,5 14 krytyków
Eagle Eye
powrót do forum filmu Eagle Eye

byłby bardzo dobry gdyby...
z filmu sensacyjnego nie robili film fantastyczny:
1. jakim cudem ARIA urwała ten drut wysokiego napięcia :D
2. ostatnia scena akcji(z tym jak Jerry Shaw strzela w powietrze) jest bardzo naciągana. Same strzały w powietrze były całkiem sprytne - ale żeby jeszcze wychodzić na ławkę ?! - głupota - widać aktor za dużo się wczuwał w Indiana Jonsie.
3. Nawet za 20 lat wszystkie systemy kamer/wyświetlaczy nie będą do tego stopnia zintegrowane w jeden system(podłączone do sieci). Już realniej jest to ukazane w Szklanej pułapce 4.
4. Po co ARIA zmuszała Rachel do zabójstwa Jerrego skoro sama mogła go łatwo sprzątnąć - ludzie jakby nie patrzeć są bardzo nieprzewidywalni. No i jeśli taka sprytna była - to dlaczego ten kryształ nie podmieniła za jaki diament jakiejś lasce w białym domu :D

Plus za ciekawą tematykę tematykę podobną do:
Szklanej Pułapki 4
Wróg publiczny (tu nawiązanie jest mniejsze - ale jest)

Drugi duży Plus:
nie ma powiększania z obrazu z kasety FHS do jakości HD ;]

ocenił(a) film na 7
darkdefender

Zapomniałem dodać że rola Rachel w filmie jest bardzo naciągana- ot taka laska z ładną buzią. Nie mówiąc już o innych dużo prostszych możliwościach wykonania planu ARIA powinna wziąć jakąś kobitę(najlepiej z problemami rodzinnymi) z białego domu, fbi, wojska itp. Skuteczność jej byłaby nieporównywalnie większa ;]

darkdefender

hahahaha skąd Ty wiesz co będzie za 20 lat? Technologia robi ogromne postępy więc nie wiemy czego mamy się spodziewać za 5/10 lat a ty już wiesz co będzie za 20 lat. Jak taki inteligentny to powiedz mi kiedy będzie koniec świata?

Co do filmu daje 8/10 za aktorstwo, ciekawą i wciągającą fabułę od pierwszych minut oraz za piękną muzykę.

ocenił(a) film na 7
bandofbrothers

wiem to dlatego że nikomu np. nie zależy żeby podłączać takie wyświetlacze na parkingach czy telewizory LCD w sklepach. Jeśli za 20 lat nikt nie zrobi takiego genialnego prawa - że karane będzie każde nieprzyłączenie do sieci to ludzie nie będą się podłączać. Jeśli o to chodzi to mam pewność że takie prawo nie przejdzie - wystarczającą kontrolą państwa nad obywatelami są komórki.
Jeśli nawet takie urządzenia byłyby podpięte - żeby nimi sterować - trzeba się do nich najpierw włamać co jest w większości przypadków trudne albo niemożliwe.

Komórek się nie czepiam bo możliwości inwigilacji przez nie są takie jak w filmie - tzn. każdą komórkę można zamienić w pluskwę nawet gdy jest wyłączona. Podejrzewam jednak też że za 20 lat wzrośnie bezpieczeństwo komórek w kolejnych generacjach. Komórka to coraz bardziej komputer a w komputerze można poprzez różne szyfrujące narzędzia zabezpieczyć się przed podsłuchem.

darkdefender

###Komórek się nie czepiam bo możliwości inwigilacji przez nie są takie jak w filmie - tzn. każdą komórkę można zamienić w pluskwę nawet gdy jest wyłączona###
Skąd masz takie rewelacyjne informacje? Nie jestem specjalistą ale dla mnie to brzmi jak miejska legenda. A może dysponujesz linkami gdzie można coś na ten temat sobie poczytać?

ocenił(a) film na 7
ALLENdajWOODY

dawnooo temu o tym czytałem w jakiejś gazetce o Kompach/Komórkach, linku do tego nie mam, miejskich legend nie słucham.

Brzmiało to mniej więcej tak:
"Technicznie jest możliwe, by zdalnie "zmusić" telefon do ponownego włączenia i przejścia w tryb nasłuchu, czyli aktywnego mikrofonu "
[Proszę nie szukać tego zdania w google bo wyskoczą same stronki z teoriami spiskowymi]. W niektórych przypadkach konieczne jest grzebanie w firmware (czyli nie obejdzie się bez kabelka). No ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wywiad czy inne służby amerykańskie wprowadziły taki zmodyfikowany firmware do wszystkich komórek. Zgoda obywateli ma tu praktycznie nie odgrywa tu roli.

Jakby kto nie wiedział - każda rozmowa, każdy SMS (Ponoć nawet te w Polsce) jest sprawdzany przez systemy amerykańskie pod kontem zagrożenia terrorystycznego.

darkdefender

Dzięki za wyjaśnienia :)

A co do sprawdzania pod kontem antyterrorystycznym rozmów i smsów - owszem - jest system Eszelon - sporo można o nim przeczytać choćby na Wikipedii.
I w ten sposób ciągle nam ktoś zagląda do talerza z pomidorówką...
Jak to ładnie powiedziano w znanym filmie : "... permanentna inwigilacja..."