Na początek film bardzo mi się podobał :) dużo akcji i dobrych scen technologicznych. Jak dla mnie rewelacja.
Ostatnio wiele słyszałem na temat zabierania nam praw, poprzez zbieranie o nas jak największej ilości danych , ustawiania kamer ... czytniki elektroniczne korzystające z siatkówki gałki ocznej bądź linii papilarnych ... nasze przychody są kontrolowane. Możliwa jest identyfikacja twarzy za pomocą kamery internetowej.
I teraz załóżmy jakiś niemiły Pan hacker dla własnych celów zabiera nam pieniądze z konta (ponieważ włamał się do systemu banku) , wpisuje nas do bazy osób poszukiwanych za przestępstwa (włamuje się do bazy policyjnej i tworzy naszą własną kartotekę hmm czyż to nie piękne?????) oczywiście pytanie dlaczego miałby to robić ... hmm a np dlatego że nas nie lubi... aha możecie powiedzieć : ale przecież to także jest na papierze .. zgodzę się jest ... tylko że wydrukowane z komputera hmm. A może jeszcze jeden przykładzik ... Masz całą swoją pracę na laptopie którego używasz i oczywistym jest że kopie masz na płytach .. nom ale ktoś widocznie czegoś podobnego szukał skopiował Twoje pomysły a nawet książkę którą chciałeś(-aś) wydać upsss przecież to już nie Twoja książka.
Dobrze zgodzę się więcej przestępczości można wykryć jeżeli ma się dane i ma się kontrole nad społeczeństwem ... ale tworzy to jeszcze większe zagrożenia.
Czytałem o chipie który ma być wczepiany ludziom do organizmu który będzie zawierał nasz identyfikator , nasze pieniądze i inne takie .... i to ma ułatwić nam życie.... i bardziej kontrolować nasze życie ... niedługo ludzie z "wyższych sfer" będą wiedzieli nawet kiedy korzystasz z płatnej toalety !! i takie pytanko a jeśli ktoś z was "tym ludziom" się nie spodoba" i postanowią usunąć wszystko co jest na chipie jak będziecie żyć?? jak będziecie walczyć o swoje pieniądze , domy i swoje życie???
PS możecie powiedzieć również to nawet nie ma szans wejść w życie ... a ja wam powiem .. że po 1 to już powoli wchodzi a po 2 zawsze można sprawdzić to do zdań :" Już nie pamiętasz co się stało po ataku terrorystycznym?? musimy temu zapobiegać " .