PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 131891
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Ten film to idealny przykład ultrakatolickiej propagandy i przykład schlebiania najtańszym, średniowiecznym gustom. Oto 10 letnia dziewczynka zostaje opętana przez szatana, w związku z tym dostaje ohydnej mordy i rzyga zieloną mazią, plus masturbuje się krucyfiksem. Śmiać się chce. Jeżeli szatan istnieje naprawdę to musi być piękny a nie paskudny, jak by inaczej kusił niewinne duszyczki na rzekomo złą drogę? A tak swoją drogą, czym jest ta "zła droga"? Wg Starego Testamentu diabeł był aniołem, który został "wykolegowany" z Nieba bo sprzeciwił się Stwórcy. Pytanie, co takiego zrobił, że spotkała go tak surowa kara. A może był kimś na wzór Prometeusza, który nie chciał aby ludzie w dalszym ciągu byli posłusznymi marionetkami w rękach Najwyższego i dał im ogień? Być może tak właśnie było.
Bo czym tak naprawdę jest sprzyjanie szatanowi? Tej ohydnej poczwarze rodem z piekła, który za nic ma całą ludzkość i jedyne czego pragnie to doprowadzić ją do ostatecznej zguby?
Sprzyjanie Szatanowi to nie jest krzywdzenie kogokolwiek, nie polega na podpalaniu kościołów i składaniu w ofierze zwierząt. O ironio, przez długi czas była to domena chrześcijaństwa a nie satanizmu. Wiara w diabła to nic innego jak chęć życia w pełnej zgodzie z naturą, świadome bycie jej częścią, to także zdrowe pojęcie hedonizmu, inaczej robienie tego na co ma się ochotę, no, chyba, że ma się ochotę na krzywdzenie innych, wtedy to już nie jest ani wiara w diabła lub w też w Boga, lecz patologia, stan chorego, wynaturzonego umysłu. Przepraszam bardzo, kto palił ludzi na stosach? Kto na przestrzeni wieków wymordował tysiące kobiet i mężczyzn? Ci którzy sprzyjali diabłu? Kto był bardziej opętany przez szatana? Ci których palono, czy ci którzy zapalali ogień?
Nic to. Kościół chytrze wmówił milionom owieczek, że diabeł jest brzydki i w ogóle bardzo be, jego odpowiednikiem zaś jest dobry Pan Bóg co ma siwiuteńką brodę i żyje sobie na chmurce. Zadziwiające. Jak to się dzieje, że o ile ów pożywszy schemat w pełni spersonifikowanego Boga co najwyżej ma zastosowanie w katechizmach dla dzieci, o tyle diabeł zawsze i wszędzie przedstawiany jest jako koszmarna pokraka, przy którym zombi jawi się niczym Megan Fox. Co więcej, przypisuje mu się wszelkie nieszczęścia i zawsze jest wszystkiemu winien, ksiądz za to jawi się jako odwieczny rycerz bez skazy, który zawsze odetnie diabelskiemu pomiotowi łeb i z radością zaniesie go na ołtarze. Zupełnie tak, jak gdyby wszystkie te grzechy kościoła: stosy, pogoń za mamoną, nepotyzm, hipokryzja, nienaruszalne doktryny, pedofilia, jak gdyby za tym wszystkim stał diabeł a nie dobry i kochaniutki Watykan.
Właśnie taki jest nieszczęsny, osławiony "Egzorcysta", starający się wmówić wszystkim wierzącym, że Stwórca wciąż mieszka na kłębiastej chmurce, niestety świetnie mu się to udaje.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

"Jeżeli szatan istnieje naprawdę to musi być piękny a nie paskudny, jak by inaczej kusił niewinne duszyczki na rzekomo złą drogę? "

Czy Regan jest "kuszona"? Ona nie ma wyboru.

"Co więcej, przypisuje mu się wszelkie nieszczęścia i zawsze jest wszystkiemu winien, ksiądz za to jawi się jako odwieczny rycerz bez skazy,"

Ktory z nich jest "bez skazy"? Bo nie obaj, prawda?

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

"Przepraszam bardzo, kto palił ludzi na stosach? Kto na przestrzeni wieków wymordował tysiące kobiet i mężczyzn? Ci którzy sprzyjali diabłu? Kto był bardziej opętany przez szatana?"

Patrz: kultury przedchrześcijańskie. Tam mordów i ofiar zabijanych w ofierze bogom było też sporo.

ocenił(a) film na 3
hauser

Zgadza się. I znów te ofiary składane były bogom, nie diabłu.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Tamtym bogom raczej bliżej bylo do Szatana niż do Boga chrześcijańskiego. Nawet często rogi mieli.

ocenił(a) film na 3
hauser

Wyobraź sobie, że przez wiele wieków kościołowi katolickiemu również było jak najbardziej po drodze.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

No, jednak chrześcijańscy kapłani nie składali ofiar z ludzi na ołtarzach. Choć tępiono bezlitośnie innowiercow korzystając ze wsparcia władz świeckich.
Ale teraz? Gdzie jest ten krwiożerczy kościół?

ocenił(a) film na 3
hauser

Gdzie? Znasz takie miasto Toruń? W tym mieście znajduje się pewna rozgłośnia, która wyciera sobie ryj imieniem Matki Boskiej. Pewnie gdyby czasy były inne z pewnością propagowała by powtórkę ze stosów, w końcu ŚP prezydentowa została nazwana czarownicą.

Nie wiesz jak to jest? Dawniej krwiożerczość realizowano dosłownie, czyli zwyczajnie przelewano krew, dziś wykupuje się ziemię.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Miasto Toruń, miasto Topruń... Yyyyyyyyyyyyyyyyyy... No tak, coś mgliście pamiętam. Znam jeszcze Warszawę, Gdańsk, Poznan, Wrocław, Szczecin, Białystok. Tam też są te straszne rozglośnie?

Na szczęście czasy wpółczesne daja możliwosc wypisania sie z kościola. Zawsze mnie dziwi, że wiele osob, które tak skwapliwie krytykują kosciół, nie maja ochoty oficjalnie zrezygnować z bycia katolikiem.

ocenił(a) film na 3
hauser

Straszne rozgłośnie, straszne rozgłośnie. Zamiast się głupio pytać, zastanów się nad tym, że czym innym jest wiara w Chrystusa a czym innym w Kościół Katolicki. Wyobraź sobie, że ja w kościół nie wierzę, za to w Chrystusa owszem. Wbrew pozorom uważam, że znakomicie można to rozdzielić. Dlatego też pozostaję wciąż katolikiem.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Jak możesz być katolikiem poza kościolem? To iluzja. Wierzysz w Boga i Chrystusa po swojemu, ok, ale katolikiem nie jesteś. Chyba, ze oficjalnie nie zgłosiles swej apostazji.

ocenił(a) film na 3
hauser

Dobra, pogadajmy lepiej o cyckach Evy Green w serialu "Camelot". Nie sądzisz, że są jakieś inne?:)

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

OK, nie odpowiadaj, jeśli nie chcesz. Ale nie przedstawiaj się ze swoimi poglądami jako katolik, bo wygląda to trochę groteskowo.

ocenił(a) film na 3
hauser

Napisałem tylko, że wierzę w Chrystusa a nie, że przemawiam jako katolik. Staraj się czytać ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Staram się usilnie.

Zestaw sobie 2 zdania:
"Napisałem tylko, że wierzę w Chrystusa a nie, że przemawiam jako katolik."
i
"Dlatego też pozostaję wciąż katolikiem".

Nic Ci nie zgrzyta? Bo powinno.

ocenił(a) film na 3
hauser

Nie, nie zgrzyta. Zapodałem ci nieco inny temat co by rozluźnić cały dyskurs, ty jednak z uporem tworzysz swoją postową krucjatę. Prawdziwy Polak - Katolik z ciebie.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Sam wybieram tematy, w których chcę zabierać głos. O cyckach możesz sobie monologować, jeśli masz taką pasję.
Ja twierdzę co innego: że nie jesteś katolikiem, jeśli piszesz o kościele i diable to, co piszesz.
To proste stwierdzenie stanu faktycznego, żadna krucjata.

ocenił(a) film na 3
hauser

Dziękuję za rzeczową dyskusję.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Ależ proszę. Panie katoliku-niekatoliku.
;)

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

A ja rozumiem o co Ci chodzi. Wierzysz w Boga, ale nie zgadzasz się z Kościołem, który nie owijajmy w bawełnę miesza ludziom w głowie. Chrześcijaninem jesteś dla siebie, a nie dla pokazówki, jaką wyprawiają moherowe berety i latają dzień w dzień do Kościoła, aby tylko ksiądz widział jakie one są święte. Moim zdaniem taki katolicyzm, jaki Ty prezentujesz jest prawidziwą wiarą.

ocenił(a) film na 8

To nie jest katolicyzm, niezależnie od tego jak bardzo krytyczny może (i chce) być autor wobec kosciola do ktorego - chyba? - należy.
Ciekawe, jak moze być w kosciele, w którym nie widzi niczego dobrego? Bo nie widzi, a przynajmniej taki obraz rysuje się z lektury.
Jakby to bylo mało: spójrz na wizję Szatana, o której pisze kolega. Katolicka czy może chrześcijańska? ;)

użytkownik usunięty
hauser

Moja mama była ostatnio w Kościele i po usłyszeniu trzech rzeczy na kazaniu tak się zbulwersowała (i słusznie), że wyszła w połowie mszy. Powiedziała, że jak ten ksiądz będzie prowadził mszę ona na nią nie pójdzie. Jak ma popierać Kościół skoro ksiądz gada takie okropne rzeczy?

ocenił(a) film na 8

A co sądzi o Szatanie? Lubi go choc troszkę?

użytkownik usunięty
hauser

Moja mama? na temat szatana nic mi nie mówiła, więc nie mam pojecia. Co do księdza to nasz ksiądz twierdzi, że w Biblii nie ma słowa o szatanie, więc on nie istniał - i jak tu wierzyć takiemu księdzu? Ja jestem od niedawna niewierząca, ale Biblie przeczytałam, więc wiem, że o szatanie nie raz tam wspomniano.

ocenił(a) film na 8

Zapytaj. Bo jak lubi, to moze z kolega załozyć własną sektę "chrześcijańsko-kalolicką". ;)

Ksiądz to szczegół. Ksiądz też moze być matołkiem, jak kazdy czlowiek.
Istotniejszy jest stosunek d oo kościoła jako instytutucji, zasad wiary i tradycji. Jeśli jest wrogi, co taka osoba robi w kościele? Ja nie wiem, naprawdę.

ocenił(a) film na 3

hauser, czytaj ze zrozumieniem, a jak ci się nie udaje to jedź w Tatry na naukę czytania. Nie chodzi o to, że lubię szatana, tylko o czyny jakie na przestrzeni wieków dopuścili się ci którzy mieli imię Boga na ustach i ci, którzy, załóżmy wierzyli w diabła (zobacz, jak to strasznie brzmi). I co?

O tych drugich, cholera, nic nigdy nie było słychać, za to ci pierwsi wyczyniali istne diabelskie historie. Więc stawiam pytanie, czym jest szatan? Skoro Kościół w imię wiary dopuszczał się wielu zbrodni? Co, jest jeszcze gorszy? Ale jak? Przecież on nikogo nie zabijał, nie łamał kołem, nie prześladował, co najwyżej niewinnie kusił, taką Ewą np.
W 1572 z inicjatywy francuskiej królowej w ciągu dwóch dni wyrżnięto 3 tys. ludzi, których jedyną winą było, że wyznawali inną wiarę niż katolicka.Łącznie w ciągu następnych dni rzezi zabito łącznie około 20 tys. Czyżby w ciągu wieków jakie minęły od tamtego wydarzenia, historycy zgodnie orzekli, że Katarzyna Medycejska była wyznawczynią jakiegoś tajemnego szatańskiego kultu? Nic z tych rzeczy, była nad wyraz gorliwą katoliczką a może Papierz Grzegorz XIII który w podzięce wystawił mszę dziękczynną i wybił z okazji złoty medal, kurczę, komu on u diabła dziękował, tej je...bany psychopata? Bogu? On też nie był przynajmniej oficjalnie sługą diabła.

A Rydzyk, który ze swojego radia od dobrych paru lat, nawołuje do nienawiści. To wyznawca diabła? Nie, to katolicki kapłan, sługa kościoła w który jesteś bezkrytycznie zapatrzony.

Pytam więc raz jeszcze. Skoro za tymi wszystkimi potwornościami jak Noc Św. Bartłomieja czy dzisiaj nienawidzące Radio co ma ryja, stoją rzymscy kapłani to kim jest szatan?

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

" Nie chodzi o to, że lubię szatana, tylko o czyny jakie na przestrzeni wieków dopuścili się ci którzy mieli imię Boga na ustach i ci, którzy, załóżmy wierzyli w diabła (zobacz, jak to strasznie brzmi). I co?"

I nic. Dalej uważam, że Twoje widzenie Szatana ma sie nijak do koncepcji katolickiej.
Stąd moje nieustanne zadziwinie wobec tego, ze uważasz sie za katolika, skoro Twój wlasny kościoł wydaje Ci się matecznikiem zła i grzechu.

"Pytam więc raz jeszcze. Skoro za tymi wszystkimi potwornościami jak Noc Św. Bartłomieja czy dzisiaj nienawidzące Radio co ma ryja, stoją rzymscy kapłani to kim jest szatan?"

Konsekwencja odpowiedzi powinno być Twoje wystąpienie z kościola, nie wydaje Ci się?

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

"Ten film to idealny przykład ultrakatolickiej propagandy i przykład schlebiania najtańszym, średniowiecznym gustom."
Ja tylko chiałam zaznaczyć, że w czasach wyświetlania tego filmu w kinach katolicy pikietowali przeciwko niemu, a Kościół uznał go za antychrześcijański.

ocenił(a) film na 3

Kompletnie nie pojmuję co w nim jest antychrześcijańskiego? Pewnie gdyby nakręcić film o księdzu co wbija na pal protestantów, zapewne byłby to film wielce chrześcijański.

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

Tak, ale widzisz, zanim pojawił się w kinach film "Antychryst" PiS głosił, że to film antychrześcijański - chyba tylko po tytule, bo jak się okazało ten film z religią nie ma nic wspólnego.
Co do "Egzorcysty" jest jedna scena, która zgorszyła ludzi wierzących. W tej scenie Regan masturbuje się krucyfiksem krzycząc: "Pieprz mnie".

ocenił(a) film na 3

"Niech Jezus cię pierd....li" cytując dokładnie. O ile sam film uważam za durny, o tyle Kościół katolicki nie jest wyłącznie siedliskiem występków. To także wiele przykładów prawdziwie wierzących księży, także świętych, np wspaniała postać Św. Franciszka, mój ulubiony Święty, że nie wspomnę o naszym Janie Pawle, który niewątpliwie był wspaniałą postacią, choć dużo bardziej lubiłem go jako człowieka niż jako Papieża.

Co do samego tematu, po prostu uważam, że Kościół w taki sposób nakreśla diabła przypisując mu najbardziej ohydne postępki jak gdyby sam był zupełnie bez winy. Ani kościół nie jest taki święty ani diabeł taki zły. Słowem, nie tak diabeł straszny jak go malują.
Ludowe przysłowia to jednak potęga.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

9 lat minęło, możesz równie dobrze nie żyć. Chcę tylko napisać, że zgadzam się z każdym słowem które napisałeś powyżej, powoli coraz więcej ludzi otwiera oczy. Pozdrawiam!