PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207757
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Hm... Od dłuższego czasu przymierzałam się do obejrzenia tego filmu, ale z opowieści moich koleżanek to wolałam dać sobie spokój. No, ale jednak jestem już po seansie. No i właśnie... Czy ten film był rzeczywiście AŻ tak straszny? Jestem bardzo wymagającym widzem i oczekuję od filmu, żeby mnie w fotel wsadził! No albo coś takiego, a tutaj- może lekko podwyższony puls, ale z oczekiwaniem na coś więcej, choć tylko na tych oczekiwaniach przystanęłam bo nic takiego się nie wydarzyło.
Film mnie zadziwił i tego jestem pewna, w momentach może lekko straszył a z drugiej strony sam fakt , że historia zdarzyła się naprawdę może nieco trwożyć.
Aktorsko - super! Jennifer Carpenter zagrała naprawdę przepięknie jak na jej pierwszą poważną rolę. Postać księdza też dobra jak i ta adwokatki. Przy okazji utożsamiłam się z rolą pani adwokat, gdyż sama jestem agnostyczką. Scena egzorcyzmów jest akurat przerażająca! Film był dobry, naprawdę niezły, ale pozostawia pewien niesmak. Zawsze po horrorach bałam się chodzić po domu w obawie , że straszy, a tutaj! :(
Rodzi się pytanie, a raczej kilka pytań: "Albo mnie już nie może nic zadziwić, albo ten film jest za bardzo wysławiany, albo po prostu nie ma już takich strasznych horrorów?"
Mam nadzieję, że seans z filmem "Omen" jakoś reputację tego gatunku polepszy.
Ogółem 6 albo 7/10.

użytkownik usunięty
across the universe

Film ma nie tyle co przestraszyć, ale dać do myślenia. Niestety nie jest on dla wszystkich ponieważ jest dość ciężki. Żeby nie było nie chcę obrazić autorki tematu.

ocenił(a) film na 6

Hm, tak faktycznie, chociaż z drugiej strony wpada pod kategorię horroru także spodziewałam się czegoś większego. A co do tego, że film był ciężki to akurat w myślówce jestem specjalistką :)
Poza tym sama sprawa egzorcyzmów bardzo mnie zaciekawiła i po filmie zapoznałam się z postacią Anneliese Michel, której historia była podstawą do zrobienia tego filmu, to jest dopiero przerażające!

ocenił(a) film na 6

gdzie ten film ma byc do myslenia ? chyba nie ogladales nigdy trudnych filmow. dowody sa i to dokladne ze byla ona psychiczna i ze klecha jak kazdy mial swoj wymysl co tez moze stwierdzac ze byl psychiczny. koncowka slaba z uniewinnieniem (mimo ze niby winnym go orzekli ). jesli chodzi o starszenie to rewelacji nie ma jesli ktos nastawi sie na robienie w majty. faza na budzenie sie o 3 to chyba dotyczy tylko nastek ktore zbyt emocjonalnie podeszly do tego filmu. jednym slowem 6/10 ;)