PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207761
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Bardzo dobry film o dziewczynie z naszych czasów ktora doznała metafizyczneych objawien istot dobra i zła. jest to realny film, realny znaczy ze jest oparty na wydarzenia autentycznych potwierdzonych licznymi dokumentami i dektretami. film nie oddaje pełnego obrazu zjawisk jakie miały miejsce w niemczech. polecam strone you tube gdzie sa oryginalne zapisy z tych egzorcyzmów. polecam nie po to aby sie ktos przestraszył tylko aby zrozumiał pewne obiektywne fakty które dotycza każdego z nas bez wyjatku. anelise wybrała swoj los nie dla siebie tylko dla innych. film moim zdaniem jest troche zbyt aktorski np ks zdejmuje i nakłada z5 razy okulary. a i od razu mówie ze egrorcyzm nie do konca wyglądają tak jak na filmie.

ocenił(a) film na 8
matkicus123

"jest to realny film, realny znaczy ze jest oparty na wydarzenia autentycznych" - nie może być :). Film bardzo dobry ale skad Ty mozesz wiedziec jak naprawde wyglada egzorcyzm bo egzorcysta to chyba nie jestes ;)

ocenił(a) film na 10
Filgreen

sory masz racje nie jestem ale troche jednak zaczerpnałem zródła informacji i wiem ze nie wyglądaja tak jak na filmie. to nie jest jakies hokus pokus. a jak mi nie wierzysz to sam sobie poszukaj chocby w google

ocenił(a) film na 8
matkicus123

Spokojnie. Nie bulwersować się. Bo czymże jest człowiek w porównaniu z potęgą kosmosu i sił zła jak pokazuje ten film. A tak na poważnie to moze i jest w googlach nie wiem, ale swoja droga to nawet na youtubie nie powinny byc ujawnione takie rzeczy...

ocenił(a) film na 9
Filgreen

Nie wiem, czy już widzieliście, na dwójce leciał kiedyś dokumentalny film "Egzorcyzmy A. Michel" i tam są pokazane orginalne nagrania z tych egzorcyzmów- niewiele- może lepiej. Mimo wszystko daje do myślenia.

Ps. a czego nie ma na YouTube!?

matkicus123

janke22 masz racje niew eim czemu nie poweinno niby być tego na yt . A o tym Anneliese Michel dokumentalny oglądałam dziś na yt właśnie . Fajne .

ocenił(a) film na 8
Peppaa

Nie chodzi mi o ten dokumentalny. Są inne same dzwiekowe nagrania pare czesci po 10 min kazda. Troche sie zdziwilem widzac takie cos na yt, bo wiem ze sam proces odprawiania egzorcyzmow jest zachowany tylko dla egzorcysty i ewentualnie dla pomocnikow

ocenił(a) film na 10
Filgreen

No własnie. niektóre rzeczy mimo wszystko nie powinny wychodzic na jaw. media i tak zrobia ze wszystkiego komercyjna reklame. trzeba wiedziec cokolwiek ,ale bez przesady.

ocenił(a) film na 9
Filgreen

Tak, wiem, tylko napisałam czy to widzieliście. Skąd wiadomo, że na YT te nagrania są autentyczne?

ocenił(a) film na 10
janke22

penosci nie ma ale wiesz nikomu by chyba do głowy nie przyszło to zeby takie rzeczy parodiowac czy tez po prostu sobie jaja z nich robic. trzeba poszukac po prostu wiecej info i wszystko bedzie jasne

ocenił(a) film na 9
matkicus123

Zdziwiłabyś się. Wiele osób nie traktuje takich rzeczy poważnie. Parodia z egzorcyzmów pojawia sie przecież w "Strasznym filmie" (nie jestem pewna w której cześci i jaki film parodiowali, ale to na pewno była scena egzorcyzmów).

ocenił(a) film na 10
janke22

zdziwiłabys dobre sobie- może bys sie nauczył(a) płeć rozróżnaic czy cos w tym stylu?? straszny film to straszny film kazdy raczej wie ze jest to parodia ale wiesz jak publicznie robi sie jaja z autentycznych rzeczy to juz nie tylko jest bez sensu a nawet moze miec powazne konsekwencjie. zauwazcie jak media jada po kosciele obojetnie czy jest to katolicki prawosławny czy protestancki ciekawi mnie bardzo za co?? co do egzorcyzmów to firlgreen ma racje. lepiej niech bedzie to w jakiejs okreslonej tajemnicy

ocenił(a) film na 10
matkicus123

ok jak chcecie to chatujcie dalej ja na razie sie wycofuje pozdro

ocenił(a) film na 8
matkicus123

Ty też się naucz czytać. Nie firlgreen tylko Filgreen :P

ocenił(a) film na 8
Filgreen

Dobra ludzie skonczmy te wzajemne bulwersy :D

ocenił(a) film na 9
matkicus123

"straszny film to straszny film kazdy raczej wie ze jest to parodia ale wiesz jak publicznie robi sie jaja z autentycznych rzeczy to juz nie tylko jest bez sensu..."- pozwól, że odniosę się do tego stwierdzenia- jeżeli w filmie pojawia sie parodia- ogląda to cały świat, to w takim razie to jest raczej "publiczne" robienie sobie jaj a nie prywatne, prawda? Poza tym nie wszyscy traktują takie rzeczy poważnie, wiele osób, nastawionych sceptycznie, neguje wszelkie treści zawarte w dokumentach, dowody, filmy dokumentalne, zeznania świadków. I nie chodzi tu nawet o stosunek do Kościoła.... Nie każdy ma takie podejście jak Ty do całej sprawy i dla nich to nie jest autentyczne, prawdziwe itd, więc sobie żartują, wpuszczaja np głupawe filmiki na YT- stąd też moje pytanie w poprzednim poście. Więc nie pisz że każdy sie boi i nikt nie ma odwagi żartować z takich rzeczy, bo to troszke naiwne. Ludzie są różni i ich poglądy również.

A i nie zwróciłam uwagi, że chłopakiem jesteś, sorry, nie miałam zamiaru zmieniać Twojej płci, mam nadzieje, ze nie pozostawi to trwałego śladu na Twojej psychice. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
janke22

ale daleko idace wnioski ho ho;-0 nie wiedziałem ze mam do czynienia z tak wytrawnym psychologiem;-0 wiesz dzieki z a troske ale o moja psychike nie masz co sie martwic jakos przełkne te pigułke goryczy. co do tematu egzorcyzmów tak czesciowo zgodze sie z toba ale nie do konca. jak tak lubisz sobie robic jaja to wez prosze wyjdz na miasto i krzyknij cos bulwersujacego ciekawy jestem czy zupelnie nikt nie zareaguje. a to ze poglady ludzie maja odienne to przeciez jest rzecz podstawowa, wiec nie rozumiem dlaczego z tym wyjezdzasz. a co do tego mojego podejscia to wiesz, skromnie mówiac jestem troche inteligenty, ty raczej tez wiec o całej sprawie mozemy dyskutowac w nieskonczonosc, natomiast takiemu jednemu czy jednej którzy nie wiedza 2x2 to wiesz. moim dzaniem tylko własnie takim jest wszystko jedno bo kto ma troche oleju w głowie to mimo wsszystko tak podchodził do tego nie bedzie. ale te komentarze miały byc poswiecone filomowi i egzorcyzmom a nie psychoanalizie człowieka;-0 wiesz az taka wiedza chwalic sie nie musisz;-00

ocenił(a) film na 9
matkicus123

Ale ja nie zamierzałam przeprowadzać psychoanalizy- skąd to stwierdzenie? Chyba nie przez ostatnie zdanie, bo to zart taki (!!????). Ustosunkowałam sie tylko do Twojej wypowiedzi. To ze napisalam, ze ludzie sobie zarty robia nie znaczy ze ja sie do nich zaliczam. Mam podobne zdanie co Ty na ten temat, chcialam tylko zaznaczyc ze nie wszyscy podchodza do tego w taki sposob jak Ty czy ja i maja do tego prawo, kazdy ma swoje poglady i sie ich trzyma.

ocenił(a) film na 10
janke22

przeciez do tego caly czas dochodzimy wiec nie rozumie. kazdy ma inne poglady na pewne sprawy ale czy sa one prawdziwe czy nie nie nalezy do naszej oceny przeciez ktos moze cale zycie zyc w bledzie i tak jest w tym przypadku nie dopuszczajac do siebie mysli "a moze to prawda" . to jest problem. ale dalej odchodzimy od tematu ja juz nie chce tej psychiatrii na tym forum;-00 bez przesady;-00 a co w ogole sadzisz a tej sprawie egzorcyzmow

ocenił(a) film na 9
matkicus123

Sama nie wiem co mam sądzić o tej sprawie. O filmie dowiedziałam sie zupełnie przypadkiem, w internecie oczywiście. Myśle, że jest naprawde przerażający, ale nie chodzi mi o sceny grozy ( było ich tam mało zresztą), tylko właśnie o ten fakt, że historia jest prawdziwa. Nie jestem nastawiona sceptycznie, wierze ze to sie stało naprawde. A o samych egzorcyzmach i moim zdaniu na ich temat nie wiele moge napisac, bo sie zwyczajnie nie znam na tych sprawach. Ciekawi mnie tylko, dlaczego nie interesowano sie ta dziewczyna wczesniej, kiedy byla w stanie opętania, ale jeszcze zyła. dlaczego nikt sie nie zainteresował tym, że cos sie w tym domu dzieje? Sąsiedzi, uniwersytet, nikt nie reagował.Przecież gdyby faktycznie była chora psychicznie, a jej rodzina zyjąc w ciemnogrodzie, odprawialaby nad nia jakies gusła za pomoca lokalnego pastora, to chyba otoczenie jakos by zareagowało?

janke22

z tego co ja sie dowiedziałe sytułacja opisana w filmie jest tylko podobna do tej co rozegrała sie w niemczech. w filmie mam wrażenie że wszystko wydażyło sie w przeciągu paru dni może tygodni. Prawdziwe wydarzenia trwału ponad 3 lata a w egzorcyzmach brało udział wiecej niż jeden ksiadz. Mimo to film odaje sens i przesłanie które było zawarte w tym cierpieniu. Nie pokazuje jednag głebi męki i cerpień tej dzewczyny. dziwicie sie że takie materiały są w internecie, ja mysle że taki był zamysl całej tej akcji żeby jak najwuecej osób sie dowiedziało o tym. żeby kazdy wiedział że nawet w 21 wieku nie jesteśmy wolni od opetanie że w dobie komputerów też może sie zdażyć drtamat wyjęty ze sredniowiecza.

ocenił(a) film na 9
Dan_7

hmm.. masz racje. Ja myśle również że śmierc tej dziewczyny tak naprawde "poszłaby na marne" gdyby nikt o tym nigdy nie usłyszał...

ocenił(a) film na 10
janke22

czy smierc poszła by na marne?? no na pewno jezeli wszystko byłoby w scisłej tajemnicy, jednak ludzie maja dostep do informacji po za tym kiedy to sie dziło wiedziło o tym kilkunastu ksiezy i biskupi wiec wiesz

ocenił(a) film na 10
Dan_7

tak zgadzam sie z tobą Dan ale nie do konca. my traktujemy te sprawe w miare powaznie ale sa tacy którzy wszystko potrafia iec w d... akcja?? to takie troche nie na miejscu słowo, ale własnie po to wydarzyła sie ta tragedia zeby swiat otworzył oczy. przecierz czy tego chcemy czy nie sami na tym swiecie nie jestesmy. moim zdaniem trabic wszem i wobec sie o tym nie powinno bo ludzie wzystko przerobia jak maszynka do miesa

ocenił(a) film na 10
janke22

Dory musze vie poprawic nie pastora tylko ksiedza to jes bardzo duza różnica. fakt otoczenie na pewno by zareagowało bez dwóch zdan. przeciez dzis wystarczya jakies niepokojace syganały itd. Dan ma racje co do filmu. autentyczne wydarzenia odbiegaja od scenariusza filmu. czy ktos by zareagował hamm... to jest takie sobie gdybanie ale zauwaz jedno, ze chory psychicznie nie wie ze jest chory, on mysli ze robi dobrze ze tak ma byc. tu jest inny przypadek anelise wiedziała ze cos w niej jest...

ocenił(a) film na 9
matkicus123

wlaśnie o to mi chodzoło, ze gdyby byla chora psychicznie na pewno ktos by zareagowal jeszcze kiedy zyla, próbowal ja zabrac z tego domu itd wiec musialo byc w tym jeszcze cos wiecej. I byl tam jej chlopak, osoba zupelnie nie z tego srodowiska...

ocenił(a) film na 10
janke22

wiecie rozne rzeczy po ludzich chodza...

ocenił(a) film na 10
matkicus123

i . ;-00