PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207757
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Niezwykle dokladnie ukazujacy dramat mlodej dziewczyny i ludzi (glownie tego ksiadza) ktorzy starali sie jej pomoc - ale czy naprawde mozna bylo wygrac na pozor z niewidzialnym przeciwnikiem?
Koniec filmu bynajmniej mnie nie zaskoczyl - wiedzac ze film powstal na podstawie prawdziwej historii, nie spodziewalam sie szczesliwego zakonczenia. Mimo to bylo mi ogromnie szkoda glownej bohaterki...

ocenił(a) film na 7

Tragedia tej dziewczyny czy to opętanej czy też cierpiącej na urojenia psychiczne lub schizofrenie , jest sama w sobie dramatem , to że tyle się wymęczyła , wycierpiała przed śmiercią jest już i bez filmu bardzo smutne a film powstał na podstawie historii Anneliese Michel , młodej Niemki którą rzekomo ( bo pomimo nagrań na dyktafon sąd nigdy nie uznał ) została opętana przez 6 demonów i razem z nimi trafiła do piekła by tam cierpieć katusze jest bardzo poruszająca , wiadomo zagorzały katolik powiem .. Tak walka dobra ze złem boga z szatanem , sceptyk powie ze należało ją leczyć w zakładzie psychiatrycznym to by żyła , co jest prawdą , trudno powiedzieć sam film dobrze oddaje tamte wydarzenia ale na uznanie zasługuje tu Jennifer Carpenter która wspaniale odegrała rolę opętanej , i to do tego stopnia ze przerażała nawet członków ekipy filmowej :P

użytkownik usunięty
StargardX

Dzieki za odpowiedz na moj topik :)
Co do filmu, to wedlug mnie nie byl on straszny - nie traktowalam go jako horroru, bardziej jako dramat sadowy.
Juz znacznie bardziej przerazil mnie dokument, jaki lecial kiedys w telewizji na temat tej Anneliese i wypowiedzi ksiedza, ktory ja wtedy egzorcyzmowal. Po prostu straszne opowiesci, ja na miejscu tego czlowieka chyba bym nie mogla juz spac spokojnie...

ocenił(a) film na 7

Zgadzam się a cały ten dokument o którym mówisz ( to chyba ten :P ) jest dostępny na youtyub :) ale i tak największe wrażenie robi wypowiedz księdza ( imienia nie pamiętam ) podczas przesłuchania na policji , opowiadał tam ze nie raz zastawał Emylii pod sufitem w nie naturalnie wygiętej pozycji ciała , ze wgryzała się w ściany łamiąc sobie przy tym zęby , że potrafiła mówić językiem nie używanym od wieków i kilkoma głosami jednocześnie , on sam utrzymuje ze wydarzenia z filmu i z autentycznych nagrań są prawdziwe i nie spreparowane , ale jak mówiłem ktoś to uzna za opętanie inny za bardzo rozwiniętą chorobę psychiczną , która nie była leczona a jeszcze pobudzana poprzez egzorcyzm , zaangażowanie rodziny i td , ale sam dramat tej postaci jest smutny i tragiczny , ale prawdy chyba nigdy nie poznamy , kwestia tego w co kto uwierzy :)

ocenił(a) film na 9

Nareszcie ktoś kto widzi,ze to dramat sadowy-dziekuje,warto jednak mieć nadzieje w ludzi heheh;)Pozdrawiam.