Dlaczego wszystkie demony nie podały swych imion? To przecież jakiś absurd. Wytłumaczyć mi to ktos potrafi?
Podały.. Legion..
Czyli jest ich wiele..
Podanie imienia duchownemu wyraża ich słabość.. to że egzorcysta jest w stanie je wypędzić..
Myślę, że reszta imion mogła by rozwinąć nieco i powiększyć sceny z egzorcyzmów, nie rozumiem dlaczego autorzy się na to nie zdecydowali. Chyba woleli powiększyć sceny z rozpraw...
mam wrażenie, że niewiele osób rozumie przesłane tej historii :( nie chodzi o jej szczegółowe zobrazowanie, lecz sens...
"Mark my words please believe my soul lives on
Please don't worry now that I have gone
I've gone beyond to see the truth
When you know that your time is close at hand
maybe then you'll begin to understand
Life down there is just a strange illusion."
Widzę, że nie tylko ja uwielbiam "Hallowed be thy name" Ironów :) Poza tym, masz rację, ludzie chyba nie zrozumieli pewnym rzeczy zawartych w tym filmie i czepiają się byle głupstw :)
Peace.
wlasnie imiona demonow to najmniejszy pikus tego filmu - ja bym sie czepial juz samej duzej reklamy ktora mowi o tym filmie - HORROR ( o zgrozo)
Marianie polecam Ci książkę Marca Tosattiego "Śledztwo w sprawie szatana" gdzie jest rozmowa z włoskim egzorcystą, a on wyjaśnia bardzo wiele zachowań demonów. Są tam tez opisane przypadki opetania... ciekawa lektura.
m. in. wspomina on o tym o co pytasz. Jeśli diabeł poda swoje imie to już w 50% jest pokonany.
Akurat w tej sprawie polecam książkę F.D.Goodman"Egzorcyzmy Annieliese Michel",żadna inna nie opisuje tego przypadku tak dokładnie,jest tu nie tylko zapis historii,ale też opinie wielu lekarzy(neurologów,psychiatrów ),a także antropologów i znawców opętnia jako takiego,więc to zdecydownie najlepsze źródło wiadomości,a należy przypomnieć też,że autorka nie jest Chrześcijanką,nie ma religii,gdyż jest naukowcem,a sprawę przedstawia tak wiarygodnie,że człowiek naprawdę wczuwa się w sytuację tej biednej dziewczyny.
SNOOKY !!!??
a czy ta książke F.D.Goodman"Egzorcyzmy Annieliese Michel" można kupić w ksiegarni ??????? czy trzeba sie namęczyć żeby ją dostać???
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/rec_egzorcyzmyanneliese.html [www.opoka.org.pl/biblio ...] - tu jest recenzja tej książki napisana przez duchownego (dokładniej oblata). Warto przeczytać, bardzo ciekawa i racjonalna.
A co do pierwotnego pytania: z tego co wiem diabeł podczas egzorcyzmów nie zawsze wyjawia swoje imię, to nie jest regułą. Jan Paweł II bodajże zmienił ryt egzorcystyczny na nowy i zgdonie z nim egzorcysta zdecydowanie nie powinien wchodzić z diabłem w jakikolwiek dialog - czyli również pytać jego o imię. Szatan jest zbyt przebiegły dla człowieka, tym bardziej że niektóre egzorcyzmy ciągną się latami. Tutaj wartą polecenia lekturą może być książka "Wyznania Egzorcysty" - autentyczne relacje księdza egzorcysty z jego komentarzem.
pozdr