PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207757
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Po pierwsze jako horror za bardzo nie straszy, i zapewne niektórych fanów tego gatunku będą nużyły długie sceny procesu sądowego. Najbardziej przerażający jest wątek religijny oczywiście jak ktoś boi się tej tematyki demony,duchy itd., historia i fakt że zdarzyła się na prawdę.Ja najpierw oglądałem dokument na ten temat wywiady z matką tej dziewczyny, wypowiedzi egzorcystów i zrobił on na mnie większe wrażenie. Dlatego też może po poznaniu wcześniej całej,prawdziwej historii, film mnie nie zachwycił. Bo największym atutem filmu jest właśnie ta szokująca historia oparta na faktach, poza tym film ma niewiele do zaoferowania. Po obejrzeniu dokumentu w oczy rzucają się też niepotrzebne próby uatrakcyjnienia filmu, jakimiś 'bajerami' czasem podciągającymi pod horror. Chyba lepiej było zrobić z tej historii zwykły dramat.

forzaroma

Zgadzam się całkowicie. Film mnie rozczarował, był po prostu słaby i nudny. Nie pomogła dobra muzyka, zdjęcia i aktorstwo. Nie wierzę w żadne diabły i opętania i nie przemawia do mnie "prawdziwość " tej historii. Dziewczyna była po prostu chora psychicznie i zamiast egzorcyzmów powinna się leczyć w wariatkowie. Wtedy na pewno by żyła do dzisiaj. Podobny przypadek śmierci młodej dziewczyny na skutek egzorcyzmów zdarzył się w Niemczech w latach 1970. Zrobiono na ten temat film (nie pamiętam tytułu) w konwencji paradokumentu- był o wiele lepszy, niż ten.
Arcydziełem w tym gatunku filmów jest "Egzorcysta", a na tego gniota nie warto tracić czasu. 3/10

Franio

Ten paradokument o dziewczynie zmarłej na skutek egzorcyzmów to "Requiem". Moim zdaniem jest o wiele lepszy.

Franio

Jeden z lepszych filmów, może nie do końca straszny ponieważ nikt tu nie biega z tasaczkiem, piła i innymi gadzetami, nie ma tu także chodzących prześcieradeł ale jest coś ponad to wszystko ,że włosy na rękach stają się sztywniejsze PRZERAŻENIE i za to cenię sobie filmy tego gatunku.