PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207761
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

historia Emilly rose jest prawdziwa i to juz wszyscy wiedza ale słyszal ktos że ta babka żyła w Niemczech (NRD lub RFN) i po jej smierci w tym kraju zakazano egzorcyzmow?! tak mowil wykladowca UJa - jakistam ksiądz. mowil tez ze nagranie gdy emilly mowi w roznych jezykach to nagranie prawdziwe! tak slyszalem a co Wy o tym myslicie

ocenił(a) film na 10
akhakh

tu nie ma co sądzić,albo nie sądzić...obojętnie co jej było,to zdarzyło się naprawdę w latach 1968-1976,wszystkie nagrania są prawdziwe,a Kościół strzeże ich bardzo mocno,użyczył jednynie filmowi temu niecałe 5 minut nagrań,bez trudu znajdziecie momenty,gdzie słychać jak Emily(czyli Anneliese Michel-tak nazywała się naprawdę)mówi po niemiecku...praktycznie większość krzyków i sekwencji mówionych w innym języku niż angielski należy do samej Anneliese,większość podczas egzorcyzmu,ale także wcześniejesze...np tam gdzie wyzywa księdza,aby spróbował wypędzić diabła z ciała Emily-to po hebrajsku wtedy i to także pochodzi z nagrań...

ocenił(a) film na 8
akhakh

anneliese michel poza swoim ojczystym niemieckim używała jeszcze tylko troche łaciny i hebry, a to były języki których uczyła się w szkole.
najczęsciej jednak jej "demony" mówiły po niemiecku i to w dodatku z akcentem z jej rodzinnych stron :)

takie to były demony:)

ocenił(a) film na 10
Elemes

ciekawy jestem skąd takie informacje wziąłeś,bo w najlepszym źródle informacyjnym,czyli książce F.Goodman nie ma takich informacji!!!!!A jeśli już (niekompetentnie!!!)musisz się wypowiadać o akcentach,to przeczytaj książkę,a dowiesz się,że np demon Hitlera mówił z akcentem podobnym do austriackiego,a co bardziej zorientowani wiedzą co Hitler ma wspólnego z Austrią,hebrajskiego się nie uczyła(nigdy!!)...zwracam honory jeśli byłeś obecny podczas tych wydarzeń lub dysponujesz jakimkolwiek nagraniem z nich!Ja jestem daleki od stwierdzenia,że wierzę w demony,bo nie wierzę,ale nie upraszczaj pewnych oczywistych rzeczy na swoją potrzebę...pzdr!

ocenił(a) film na 8
snooky_poczta

owszem, informacje mam tylko z książki pani goodmann.

mogę ci podać numery stron, ale to ja wrócę do domu bo jestem w pracy :)

pozdr.

ocenił(a) film na 10
Elemes

Akurat książkę pożyczyłem kuzynce,więc nie mam jej przed oczami,ale co do Hitlera i jego akcentu jestem w 100% pewien,co do hebrajskiego to nie widząc książki,nie wiem już sam,ale nadal podtrzymuję to,co napisałem,proszę podaj zatem numery stron,pozdrawiam również:)

snooky_poczta

no nieźle! skąd Wy takie rzeczy wiecie! a myślałem że Was zaskocze moimi nowinkami że nagrania są prawdziwe :P a to juz napewno wiecie że ten ksiądz co te demony wypedzal nie mogl ich wypedzic tylko dlatego że to ta "Emily" im nie pozwoliła wyjsc z siebie gdyz wtedy przeszlyby do innych osob... i ona sie poświęcila i umarła przez to że tych demonow nie wyposcila z siebie! ponoc ma być świętą... tylko tak słyszalem

akhakh

jeszcze nie oglądalem filmu bo dopiero sie sciąga (u kumpla) ale juz sie nie moge doczekac... mozecie podac jakies materialy na temat tego przypadku w niemczech?

ocenił(a) film na 10
akhakh

no więc film jest warty obejrzenia!!Anneliese(czyli filmowa Emily) bez wątpienia zmarła przez przedawkowanie Tegretolu-bardzo silnego leku przeciwpadaczkowego-natomiast masz rację co do tego,że sama Anneliese twierdziła,że demony chcą wyjść,ale nie mogą...Historia jest tak wciągająca,że trudno się od niej oderwać,cokolwiek jej było,to przeżyła męki,jakich nikomu się nie życzy...Najlepiej kup sobie książę F.Goodman-"Egzorcyzmy Anneliese Michel"-to najlepsze źródło wiedzy,autorka pisze na podstawie taśm nagranych podczas egzorcyzmów,zeznań świadków i pamiętników Anneliese,a tu masz linka do Wikipedii-rzetelnie opisane:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel [pl.wikipedia.org/wiki/A ...]

artyukłu w Ozonie:

http://www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_14_662_2005_25_1.html [www.ozon.pl/a_tygodniko ...]

snooky_poczta

no rzeczywiscie historia jest tak wciagająca jak zadko! jeszcze po tym co przeczytalem w wikipedii to chyba przeczytanie tej ksiazki jest nieuniknione ;) dzieki za te materiały pozdro

ocenił(a) film na 8
akhakh

http://www.filmweb.pl/Nalezy,rozronic,filmy,oparte,na,faktach,od,filmow,zainspir owanych,faktami,temat,Topic,id=369962 [www.filmweb.pl/Nalezy,r ...]

ocenił(a) film na 8
____16

ja filmu jeszcze nie widziałam, ale z tego co mi opowiadała kupmela to amerykanie duuuuuuużo dołożyli od siebie, jak to oni zresztą.

akhakh

Chciałbym zauwazyć iż gdy Jezus wyrzucał duchy - proszę sobie odszukać stosowny fragment w Biblii - "weszły" one w świnie. Po siedmiu dniach duch wraca i sprawdza czy w człowieku jest jeszcze dla niego miejsce...

Natomiast istnienia złych duchów nie ma potrzeby dodatkowo dowodzić -istnieją one tak samo jak Bóg istnieje niezależnie od tego co myślimy o Kościele czy ksieżach (pastorach). A kto kiedykolwiek uczestniczył w uwalnianiu człowieka spod władzy któregoś z duchów dobrze wie jak potężna jest to siła - tylko Bóg może ją pokonać - człowiek jest tylko narzędziem.