PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207761
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Podajcie, które filmy bardziej was przeraziły. Na dzień dzisiejszy nie będę wdawał się w dyskusje na temat tego filmu, ale prosze o wasze propozycje i przedstawienie argumentów, które chodź troche uzasadnią waszą decyzje.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Oglądając pierwszy raz ten film naprawdę byłem pod wielkim jego wrażeniem. W scenie egzorcyzmów miałem dreszcze, a sprawa sądowa wydała mi się jednym z lepszych filmów tego typu;
niestety nie uważam go za najwybitniejszy i najbardziej przerażający horror; może dlatego, że rzeczy fikcyjne (jak zombie, wampiry itd.) straszą bardziej niż sprawy codzienne i znane ludziom od pokoleń? (jak egzorcyzmy, opętanie, duchy).

Bardzo bliski film o Emily Rose, jeszcze straszniejszy i przerażający to Omen, oczywiście w starszej wersji. Ma on w sobie to coś, co oglądając w każdym wieku straszy każdego; inny film, które również mile wspominam to Egzorcysta w wersji reżyserskiej. Przybliżać tego filmu chyba nikomu nie trzeba. Jak widać wspomniałem na razie o samych tylko filmach kultowych, co oczywiście znaczy, że Emily Rose ustawiła wysoką poprzeczkę.

Jeśli miałbym wspomnieć o innych, współczesnych przerażaczach, to jak już wyżej wspomniałem, miałoby tyczyć istot pozaziemskich; i tutaj wspominam o [Rec] czy chociażby Sierocińcu..
Są jeszcze takie opętania, też bodaj na faktach, które mają coś tylko z ziarnka strachu, dajmy tu chociaż najnowszy film Udręczeni lub Amityville. Byłoby grzechem nie wspomnieć także o Blair Witch Project; film utrzymany w konwencji "na faktach" zrobił niesamowitą reklamę. Sam oglądając go w nocy, do tego sam i z myślą, że to co oglądam wydarzyło się naprawdę, zrobiło swoje. Nieprzespane noce, strach wejścia do lasu nawet w czasie zmierzchu. Oczywiście dodam tylko, że film jest w 100% wymysłem reżysera i scenarzystów.
Wybiegając nieco dalej można też wspomnieć o szokujących obrazach.. i tu warto wspomnieć o Teksańskiej masakrze piłą mechaniczną czy Wzgórza mają oczy (nawet remake'i nieźle się spisały). Szokowanie widza to jeden ze sposobów na przestraszenie widza. W Egzorcyzmach ER krwi jest mało, jeśli nie w ogóle, a w np. w Klątwie czy The Ring krwi nie ma wcale, a straszą i nie dają o sobie na długo zapomnieć. Natomiast we TTCM czy THHE krew leje sie strumieniami, czyli to, na współcześnie lubi się oglądać na ekranie. :)

ocenił(a) film na 10
freepick

Dzięki Avanger za odpowiedź na mój post. Szczerze Ci powiem, że oglądałem każdy z filmów wyżej wymieniony przez Ciebie i z czystym sumieniem moge powiedzieć, że żaden mnie tak nie zainteresował jak EER. Jeśli chodzi o ,,Omena,, to już klasyk. Film jest świetny, ale według mnie kontynuacje 1 częsci są kiepskie w porównaniu z najstarszą wersją.

,,Blair Witch Project,, - Oglądając pierwszy raz ten film byłem pod wielkim wrażeniem, gdyż nie czytałem przed jego obejrzeniem żadnych recezji i nic o nim nie wiedziałem. Aktorów również nie znałem dlatego miałem prawie 100 % przekonanie, że było to kręcone wyłacznie amatorsko. Po dwóch latach ponownie przysiadłem do tego filmu ( z nudów ), natomiast tym razem przeczytałem ciekawostki o tym filmie itp. Mając świadomość, że była to reżyserka film już mnie w ogóle nie przeraził, ale jestem pod wielkim wrażeniem jakie pieniądze autorzy zarobili na tym filmie. Nie chce podawać błędnych informacji, ale mniej więcej koszty tego filmu wyniosły poniżej 1000 $ a zyski były kolosalne. Wielki podziw.

,,Wzgórza mają oczy,, - Film nie tyle mnie przerażał co szokował. Oglądałem obie części dość dawno temu, ale o ile dobrze pamiętam to 2 część była zabardzo pojechana. Mam tu na myśli scene, gdzie ,,mutanty,, zabijają prawie całą rodzine łącznie z dziećmi a ojca żywcem podpalają... Reasumując obie części były dobre.

,,Teksańska masakra piłą mechaniczną,, - klasyczny horror. Dużo krwi, brutalności. Fabuła dość pospolita. Film nie wywołał u mnie najmniejszego wrażenia.

,,Amityville,, - bardzo dobry film. Doskonała gra aktorska Ryana Reynolds'a. Widz do końca filmu ogląda go z zaciekawieniem co stanie się z głównym bohaterem. Tu nie będę się rozpisywał zbytnio, gdyż ten film poprostu trzeba obejrzeć.

PS: Wspomniałeś o tonach krwi w horrorach. W Egzorcyzmach Emili Rose nie ma jej praktycznie wcale. Każdy od filmu oczekuje czegoś innego. Według mnie widza bardziej powinien przerażać klimat filmu niż tony krwi, latających po ekranie serc, odciętych kończyn. Chodź jeśli lubisz takie filmy (nie przecze ja również, ale pozostaje przy klimacie:) ... proponuje obejrzenie ,,Wrong Turn,,. Świetny film :D

Osobiście pozostaje przy Egzorcyzmy Emili Rose. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Wrong Turn to bardziej znany film o tragedii w lesie.. grzechem by było go nie znać;

Swoją drogą polecam jeszcze:
Eskalofrío, Låt den rätte komma in, Ils, High Tension, Frontière(s), À l'intérieur, El Orfanato, Martyrs, El espinazo del diablo, Eden Lake, The Last House on the Left.

ocenił(a) film na 10
freepick

Dzieki za tytuły, napewno wszystkie przejże.

À l'intérieur - Oglądałem ten film i moje wrażenia po obejrzeniu były niesamowite. Reżyser ma dobrze na bani.

Martyrs - Warto ściągnąć owy film ?? Słyszałem, że pod względem brutalności równa się do Interieur.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Owszem, ale jeszcze bardziej drastyczny moim zdaniem; pomimo tego nie jest jednak to bezmyślna rzeźnia, a tylko psychologiczny dramat mówiący o problemach egzystencjalnych tego świata; oczywiście to tylko drugie dno, warto obejrzeć Martyrs nawet parę razy.. najlepiej samemu.

ocenił(a) film na 10
freepick

Więc zabieram się za ściąganie :)

Miał bym jeszcze jeden mały romans :D ... Znasz może jakieś filmy o podobnej tematyce co ,,siedem,, z Bradem Pittem ? Chodzi mi o wątki religijne, seryjni mordercy popełniający zbrodnie na tym tle. A głównymi bohaterami są policjanci podążający za tropem psychola.

Z góry dzięki.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Hm, z pewnością troszkę się tego by znalazło.. chociażby najnowszy film: Horsemen - jeźdźcy Apokalipsy (uważaj na forum filmu - mnóstwo spoilerów nieoznakowanych), do tego na pewno znane Ci Milczenie Owiec, Hannibal, Purpurowe rzeki (wraz z częścią II), Bezimienni, Kolekcjoner kości, Zodiac, Złodziej życia, Kolekcjoner, W sieci zła, Amnezja, Tożsamość, lub w zupełnie innej konwencji film o patologii, krwi i rzeczach okrutnych z zakończeniem godnym powyższych filmów, czyli Pathology. Polecam.

To są genialne filmy, które z jakiś sposób wiążą się z Twoimi zagadnieniami.

Jednak jeszcze raz przestrzegam - forum czytaj uważnie, ludzie czasami w temacie z samą oceną piszą jaki jest koniec filmu. Sam się nieraz tak złapałem.

ocenił(a) film na 10
freepick

Święta racja o forach ... również nie raz zahaczyłem o taki idiotyczny post po którym film nie ma już większego znaczenia i przyjemności z oglądania.

Z filmów wymienionych przez Ciebie oglądałem : Milczenie owiec (klasyka), Hannibal, Kolekcjoner kości, W sieci zła ... to byłoby na tyle.

Za chwile poczytam o reszcie filmów i napewno zaraz coś ściągne.

PS: Jeśli jest możliwość zaakceptowania przez Ciebie zaproszenia do znajomych, byłbym wdzięczny. Widać, że znasz się na filmach

Dzięki.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Oglądając je nie trzeba być znawcą :P, po prostu jak coś ciekawego wpadnie to oglądam i polecam; nie wiem czy widzisz tę listę:
http://www.filmweb.pl/user/Avanger/films i czy jakieś zrównanie z Twoimi propozycjami jest (ale chyba jeszcze takiej opcji nie ma);

ocenił(a) film na 8
freepick

Martyrs - Skazani na strach, muszę obejrzeć, napiszcie czy warto?

ocenił(a) film na 10
Normaden

À l'intérieur - Jeśli oglądałeś ten film i spodobał Ci się to z pewnością na ,,Martyrs,, nie zawiedziesz się :). Według mnie warto

ocenił(a) film na 10
freepick

Wiele z tych filmów ocenił bym podobnie.

Blade Wieczny Łowca II według mnie zasługuje na tą 10siąteczke. Jest w tym filmie wszystko czego widzowie mogli by oczekiwać :) ... Przynajmniej to jest moje odczucie.

Musze obejrzeć ,,Bunkier,, - Jeśli oceniłeś na 8 to może będę mile zaskoczony.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

ech, dzięki :) zapomniałem z tego powodu o części III, która była najgorszą, i która powstała niepotrzebnie. Nie wiem czemu dałem jej wcześniej 7, przecież to było poniżej oczekiwań.

hm, Bunkier to jeden z ciekawszych ostatnio obejrzanych przeze mnie dramatów psychologicznych. Zacząłem przygodę z tym filmem po przeczytaniu książki, która niesamowicie odbiega od wątku filmowego. Polecam obejrzeć, nawet bez znajomości książki się spodoba. Wciąga również dobrze i co najważniejsze - końcówka miażdży.

ocenił(a) film na 10
freepick

Uaa już napewno się skusze na krótki seansik :)

Co do Blade III, masz racje. Moim zdaniem III bez 2 aktorów nie miała by najmniejszego sensu. Mianowicie mam na myśli Ryana Reynolds'a, którego poczucie humoru wniosło w moim odczuciu wiele optymizmu w oglądaniu a kolejnym którego mam na myśli jest oczywiście Dominic Purcell.

Jessica Alba <---- porażka haha

Jeśli nie oglądałeś (w co wątpie) filmu ,,American Psycho,, gorąco zachęcam :)

ocenił(a) film na 10
freepick

http://www.filmweb.pl/user/adek88_90/films to są moje propozycje :)

Na marginesie zapomniałem wspomnieć o 2 filmach, które są warte obejrzenia.
Mianowicie: Zjadacz Grzechów oraz Dom nad jeziorem

ocenił(a) film na 8
adek88_90

Polecam Dziecko Rosemary, gdyż jest filmem kultowym dla mnie, perełką w historii światowej kinematografii, Shutter - Widmo (Tajlandia), trzyma w napięciu do ostatniego kadru, wywarł na mnie duże wrażenie, jeden z najlepszych ostatnio przeze mnie oglądanych, Blair Witch Project - klimat tego filmu jest po prostu rewelacyjny, zgadzam się z moim przedmówcą, no i warto wspomnieć o Misery Stephena Kinga, film który zupełnie odbiega od fabuły Egzorcyzmów ER, ale jak się go już raz obejrzy, to utkwi w pamięci na długo, dla mnie to też już film kultowy. O Omenie i Egzorcyście nie będę już wspominał bo chyba każdy te filmy zna. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
adek88_90

A widziałeś te dwie produkcje
http://zejscie.filmweb.pl/
i
http://gothika.filmweb.pl/ ?

Jeśli chodzi o mnie, to ścisła czołówka kina grozy.

ocenił(a) film na 10
aniedam

Szczerze mówiąc nie oglądałem żadnego z wyżej wymienionych przez Ciebie filmów. Z pewnością ściągne obie produkcje w najbliższym czasie.

Dzięki za propozycje :)

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Ha, miałem szczęście oglądać Zejście w kinie, oczywiście parę lat po premierze światowej - świetny screamer;
co do Gothiki, to chyba warto to tylko obejrzeć dla Halle Berry bo jako horror to wypada słabo.

ocenił(a) film na 7
freepick

Sam nie jestem zwolennikiem filmów o duchach, ale na "Gothice" jest kilka mocnych momentów. Co prawda metody jakimi reżyser straszy z ekranu są już dobrze wypróbowane ale jak dla mnie zrobione są one na najwyższym poziomie. A Halie Berry wiadomo... ;-)

ocenił(a) film na 8
aniedam

Zejście jest super, Gothika już taka fajna nie jest.

ocenił(a) film na 10
Normaden

Wszyscy tak dobrze mówicie o tym zejściu, że chyba sam skusze się na krótki seans :D

ocenił(a) film na 10
Normaden

Gothika chmmmmmm ... masz racje. Jako horror wypadł niesamowicie słabo, thiller ? ten gatunek już zdecydowanie lepiej podchodzi, ale mimo wszystko w połowie filmu wszystko już wiedziałem. Dlaczego mąż Hall został zabity, dlaczego Berry nic nie pamięta i co robiła młoda dziewczyna na środku drogi. Ogólnie da się obejrzeć dla samej Hally :)) mmmm :D

ocenił(a) film na 10
adek88_90

Dobry thriller mówisz? Wczoraj zrobiłem sobie maraton z trzech dobrych horrorów/thrillerów;

Polecam w takiej kolejności:
1. Kłamstwo (Cry_Wolf)
2. Drzwi obok
3. The Broken

I koszmary na nadchodzącą noc gwarantowane. :)

ocenił(a) film na 10
freepick

I oczywiście bez dobrego źródła ich nie pobierzesz...
szukałem paręnaście minut w całym zagranicznym google i nic nie znalazłem;
i od tego są polskie strony.

wszystkie filmy znalazłem na peb.pl ->giełda -> filmy -> horror/thriller
(zakładka- przeszukaj te forum i wpisujesz tytuł filmu)
albo wpisz w google: in site:peb.pl tytuł filmu

bodaj tylko Kłamstwo musiałem ściągać przez rapida w 3 częściach, ale był chociaż z lektorem..
reszta tytułów pochodziła z lepszych serwerów, z mniejszymi limitami, jak poszukasz to też znajdziesz w formacie rmvb z wtopionymi i dodatkowymi napisami.

ocenił(a) film na 10
freepick

Nie powiedziałem, że dobry thiller tylko ten gatunek już lepiej podchodzi niż horror. Żadnego z tych 3 filmów nie oglądałem, ale już ściągam wszystkie.

Nie miałem problemu ze znalezieniem źródła ;p przez torrenty bez problemu ściągneło. Po seansie napisze o każdym z nich :) Dzięki za tytuły.

ocenił(a) film na 10
adek88_90

To było pytanie retoryczne ;D
ciesz się że nie widziałeś go na Polsacie z fortunnym losowaniem Lotto w między czasie.. ;p

torrentami ściągam tylko nowe filmy; za dużo czekania.

ocenił(a) film na 10
freepick

Zależy od transferu;p ... ja czekam na film maksymalnie 2-3 godzinki

ocenił(a) film na 8
freepick

Broken jest brutalne i chwyta widza za gardło już od pierwszych sekund. Miałem przyjemność obejrzeć i muszę stwierdzić, że pomimo paru niedociągnięć filmik jest bardzo dobry. Prosta fabuła bez żadnych rewolucji. Klimat...

ocenił(a) film na 10
Normaden

Dorzucam 9 sesję. Może mniej brutalny, ale bardziej nastawiony na psychologiczne wątki.

ocenił(a) film na 10
freepick

Avanger oglądałeś ,,Wróg u bram,, ??

Jeśli tak mógłbym prosić o przedstawienie Twojej opinii dotyczącej pewnego wątku ? Temat znajduje się na moim blogu.