PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207757
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Wierzycie w to?

ocenił(a) film na 4

Wierzycie w opętanie? Ja to widziałem na własne oczy, ale nie wiem co mam o tym myśleć.

ocenił(a) film na 10
bono111

hmmm.. co masz na mysli przez.. widzialem "to" na wlasne oczy? chodzi ci opetanego czlowieka .. o egzorcyzmy??

ocenił(a) film na 10
lilith_2

Oczywiście xD
Moja pani od matmy jest opętana (za jednym zamachem potrafii postawić 7 jedynek!)
Pozdr!!!

ocenił(a) film na 10
bono111

Ja nie widziałem na tego na własne oczy, ale i tak wierze. Ciekawi mnie co sprawia, że dany człowiek zostaje opętany?

mikes_iron7

co sprawia, że dany człowiek zostaje opętany?

Wg egzorcysty Gabriela Amortha są 4 główne przyczyny opętania:

1. Dopust Boży - i to jest prawdopodobnie powód opętania Anneliese Michel, czyli filmowej Emily Rose.
Tak jak Bóg zezwala na działanie szatana (pokusy), podpbnie może dopuścić jego nadzwyczajne działanie - opętanie. Ma to na celu wyćwiczyć człowieka w pokorze, cierpliwości i umartwieniu.
Wielu świętych zostało wystawionych na taką próbę, np. błogosławiony O. Pio

2. Kiedy jest się ofiarą zaczarowania - chodzi tu o różnego rodzaju gusła, obrzędy satanistyczne, przekleństwa i złorzeczenia. Ten punkt można rozwinąć bardzo szeroko...

3. Popełnienie grzechu ciężkiego i trwanie w nim. - bez komentarza

4. Nawiedzanie miejsc lub osób, na którewywiera wpływ zły duch - troche powiązane z punktem 2. Pod tym pojęciem kryją się seanse spirytystyczne, uprawianie magii, chodzenie do wróżek, czy czarowników.

I to by było na tyle :)
Bardziej zainteresowanych odwołuje do książek Gabriela Amortha - powinny być w każdej średniej klasy bibliotece, są napisane prostym, mało skomplikowanym językiem

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
Yena

Tak się zastanawiam co na napisałaś..." Dopust Boży"

To co to za "Miłosierny Bóg "? Który przyzwala na takie cierpienia .

Chyba trace wiare :)

macieq_4

Jak już mówił, to ma być pewna próba... Podobnie jak było w Egzorcyście, pastor traci wiarę i nagle musi jednak znów uwierzyć w Boga by pokonać demona