PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207757
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Film jest bardzo dobry (10/10) ale tylko do momentu, gdy ksiądz daje prawniczce ten list napisany niby przez Emilie (strasznie to naciągane), wszystko co się działo od tego momentu zepsuło mi cały film. Ale i tak warto obejrzeć ten dramat sądowy połączony z horrorem.
Szkoda tej końcówki film mógł być rewelacyjny.

ocenił(a) film na 8
polo_2

Ty chyba nie rozumiesz tego filmu!
To nie miał być perfekcyjny horror z dramatem sądowym! Reżyser chciał ukazać historię Emily Rose, tak, aby ten film dał do myślenia!

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Little_My

racja. szczególnie, że ta historia działa się naprawdę:|

ocenił(a) film na 6
guz

Kazdemu by trzeba z osobna tlumaczyc o co chodzi.Ludzie wola ogladac filmy z jakimis psycholami co lataja z pilami i siekierami ... Zenujace dobrze ze powstal ten film,i swiat sie o tym dowiedzial caly :)

Little_My

może i miał może i nie ale wiem jedno z horrorem to to nie ma chyba nic wspólnego... ale jak wiadomo na hasło horror wielu ludzi idzie do kina... niestety horror powinien choc troche straszyć lub trzymać napięcie.... niestety we mnie wzbudzał senność, a co do tekstu o zrozumieniu filmu... to hmmm co tu jest do zrozumienia ?? naczytałem sie w życiu od groma o egzorcyzmach i jakoś nic nowgo w moja wiedze ten film nie wniósł. Tego filmu sie nie da nie zrozumieć ze względu na to że jest kompletnie łopatologiczny :|

p.s. psychole latające z piłami i siekierami to jak na moje oko thrillery a właściwie slashery :)

p.s.2 i o czym to mysleliście po tym filmie ?? o tym że każdego może to spotkac ?? no tez mi nowość w zyciu nas może spotkać wszystko... wow...

p.s.3 lepiej pomyslcie ile jest egzorcyzmów o których nikt nie mówi

ocenił(a) film na 6
Kejben

p.s.2 i o czym to mysleliście po tym filmie ?? o tym że każdego może to spotkac ?? no tez mi nowość w zyciu nas może spotkać wszystko... wow...

Ja nie o tym myslalem po obejrzeniu tego filmu,ale to taki maly szczegol,a co do gatunku to Obcego uznano za horror tak samo,wiec takich filmow ktore nie powinny byc zaliczane do tego typu jest wiecej...

Lukasgol

jak na moje oko w obcym nie zabija człowiek :) a i klimat tego filmu wymiata, w Egzorcyzmach w sumie dziewczyna ginie z wycieńczenia, a klimat jak już mówiłem jest kaprawy pomimo cudnych warunków typu ciemność itd. Zakładam że Obcy widziany w kinie mógłby sprawić że dało sie zejść z tego świata z zawałem

Lukasgol

dopiska.... że wymienie choćby Piły i Hostel które z horrorem mają tyle wspólnego co wolnośc słowa z Chinami :)

Lukasgol

jeszcze jedno skoro sie tak rozpisałem :) wracając do tej nieszczęsnej krytykowanej końcówki... zakładam że tak było więc żaden list mnie tam nie rozpraszał w tym czasie zastanawiałem się już tylko jaki wyrok będzie nic więcej.

Film jako dramat się sprawdza jako horror wogóle i zastanawiam sie czemu tylu moich znajomych wychodziło z tego filmu przerażonych :| zakładam że problem polega na ilości horrorów widzianych w życiu, człowiek ma inne kategorie związane z danym okresleniem gatunku i tym czego sie po nim spodziewa :) bynajmniej nie faceta latającego z nożem i rozpruwającego uśmiechniętych nastolatków :) swoja droga nastolatkowie którzy widzieli Freddy'ego sie zbytnio nie uśmiechali :P

i żeby nie było film mi sie podobał niestety jak na horror za nudny jak na dramat dla niektórych za straszny niestety szafowanie kategorią horroru jest ostatnimi czasy przekleństwem :(

ocenił(a) film na 6
Kejben

Zgadzam sie z toba jako horror sie nie sprawdzil,ale jak wejdziesz na ranking horrorow to znajdziesz oprocz Obcego takze takie filmy jak Blade,Adwokat diabla ja w nich nie widze tez nic strasznego a sa horrorami to jest ciekawe :)

Lukasgol

z tego co mi wiadomo komiks Blade był horrorowy niestety z filmu zrobili przede wszystkim film akcji :) co do Adwokatu Diabła nie byłbym go chyba w stanie sklasyfikowac :) ni to horror ni to thriller :) cosik pośrodku chyba :) co nie zmienia faktu że film jest moim zdaniem świetny :) Blade to aki typowy odmóżdżać :) patrzy sie żeby znaleźc rozrywke :)

ocenił(a) film na 6
Kejben

"Adwokat diabla" jest bardzo wysoko w moim rankingu :) ,a co do przypisywania gatunkow filmow to nie taka prosta sprawa Tom yum Goong zostal nazwany komedia,i filmem przygodowym jestem ciekaw kto odpowiada za przypisywanie "jaki to gatunek filmu" ...

Lukasgol

no na filmwebie niestety przypisywanie gatunkow filmow kuleje czasem i to strasznie :| ale sa tez filmy ktorych sie nijak nie da przypisac :) jak wspomniany wczesniej adwokat diabla... wlasciwie Egzorcyzmy to mniej więcej taki sam gatunek... tyle że elementu horroru i napięcia jest tu zdecydowanie mniej za to elementów dramatu zdecydowanie więcej, szczególnie dramatu sądowego :)

swoją drogą zastanawiam sie czemu np nie ma kategorii Giallo albo Gore co jakoś mogłoby ułatwic kategoryzacje :) do gore wrzuciłoby sie wszystkie piły hostele itp filmy gdzie chodzi przede wszystkim o krew :) do giallo mysle wiadomo co i jakoś by w kategorii horrorów zostało więcej horrorów niż takich filmów ni gruszka ni pietruszka :P

p.s. bardzo fajna rozmowa :) i o dziwo tutaj bez obrażania, szczególnie że zerwać tutaj komentarzem atakującym osobe nietrudno :|

ocenił(a) film na 9
polo_2

hmm piszecie że ten film nie był straszny i że nie powinnien nazywać się horrorem, ale piszcie za siebie bo jak dla mnie film był naprawde straszny i nie mogłam w nocy po nim spać;) 10/10

Marchewa_3

pisze za siebie... bo moja perspektywa to kilkadziesiąt innych bardziej lub mniej udanych i strasznych horrorów :) dlatego zawsze zachęcam by ludzie zobaczyli dla porównania inne horrory takie prawdziwe to potem sie widzi że jednak film jest nudny jako horror a właściwie nawet nim nie jest :)

ocenił(a) film na 9
Kejben

no dobrze ale oglądałam również inne horrory, każdy ma inny gust i czego innego się boi... a w takim razie, jaki według ciebie jest naprawde straszny horror ??;) pozdrawiam

Marchewa_3

moim ulubionym horrorem jest Suspiria, która niestety ma strasznie słabą końcówke ale to co sie dzieje wcześniej jest ucztą dla strachu :) poza tym Ptak o Kryształowym upierzeniu, Głęboka Czerwień, właściwie to pewnie z 90% filmów Argento :) tyle że to sa w większości filmy Giallo :)

z tych bardziej znanych Koszar z Ulicy wiązów 1 i 3 przede wszystkim, Omen 1 za niesamowity klimat któy takie Egzorcyzmy Emily Rose roznosi w pył :) Egzorcysta znowu tylko 1 część :) Hellraiser, Dziecko Rosemary, cała seria żywych trupów Romero :) i to w sumie tyle :) choć wiem że jest jeszcze masa świetnych horrorów których jak narazie nie udało mi się zdobyć :) ale wszystko w swoim czasie :)

pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
Kejben

no może faktycznie za duzo nie widziałam :P ale obejrze to co napisałeś i wtedy zobaczymy...;) ale co jak co, film "egzorcyzmy.." i tak bardzo mi się podobał...a co myslisz o filmie "6 zmysł" ?:)

Marchewa_3

6 zmysł był świetny :) nie był szczególnie straszny za to był niesamowicie wciągający :) film miał klimat i to mi sie w nim najbardziej podobało :) do tego ciekawe zakończenie :) innymi słowy same plusy (ot jeszcze za gre aktorską :) )

Ja do Egzorcyzmów tez nic nie mam fajnie sie patrzało czas zleciał jednak dało sie wyczuc troche nudy wiejącej z ekranu... no i wogóle byłbym szczęsliwy jakby tego nie uznawano za horror bo po prostu nie straszył :) choć w sumie może mam z leksza przesuniętą kategorie strachu :)

pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
Kejben

no to chociaz w jednym sie zgadzamy bo to jest jeden z moich ulubionych filmów :) a co do tego czy był straszny...to dla mnie był hehe, a co do egzorcyzmow to ma cechy horroru więc jest horrorem nazywany, a z tego co widze na forum to przestaszył troche osób, może ty masz faktycznie przesuniętą kategorie strachu , jak uda mi się ściagnać ktoryś z filmów o którym wspomniałeś, to wtedy sie wypowiem na ten temat :P :)

Marchewa_3

no własnie mnie dziwi że ten film straszył co według mnie świadczy o tym że dana osoba nie widziała zbyt wielu horrorów, ale przecież jst czas na nadrobienie zaległości :) ktoś w sumie pisał że przy takim naprawde strasznym filmie te osoby by zeszły na zawał i to jest w sumie prawda :) choć to też może byc sposób by od tych mniej strasznych iśc w strone coraz gorszych makabryczniejszych i straszniejszych (nie mam na mysli Hosteli Pił i innych temu podobnych) a po obejrzeniu kilku takich filmów wracając do Egzorcyzmów Emily można zobaczyć że jednak ten film wcale taki straszny nie jest :) ale jak sie widziało mając chyba z 7 lat świt żywych trupów to czego sie można po mnie spodziewac ;)