Elita zabójców

Killer Elite
2011
6,8 69 tys. ocen
6,8 10 1 69339
5,1 15 krytyków
Elita zabójców
powrót do forum filmu Elita zabójców

Nie przegap okazji by pośmiać się z Lincolna próbującego mówić z irlandzkim akcentem!

ocenił(a) film na 6
Graff_von_Janoloff

Ten gość jest poprostu znakomity ;P Za każdym razem, jak go widziałem w tych wąsach i pejsach pojawiał się u mnie uśmiech :D warto oglądnąć ten film, właśnie dla tego aktora :D Pozdro

ocenił(a) film na 4
b4rt3k0pl0

Purcel faktycznie wypadł nieźle!

ocenił(a) film na 7
Graff_von_Janoloff

Graff_von_Janoloff może byś wcześniej sprawdził skąd pochodzi ten aktor? Jego matka była z Irlandii a on całe życie mieszkał w australii więc może mieć pojęcie jak wygląda akcent irlandzki (australijski jest dosyć podobny do irlandzkiego). Zresztą ja jestem po filologii angielskiej i potrafię conieco rozróżniać akcenty i uważam że szło mu całkiem nieźle. To raczej w prison break "próbował" mówić po amerykańsku ale tego już nie zauważyłeś co? ;). b4rt3k0pl0 - to nie były pejsy tylko baki ewentualnie bokobrody. Sprawdź sobie co to są pejsy.

grimpilgrim

Akcent australijski jest tak podobny do irlandzkiego, jak kaszubski do bawarskiego. Podczas seansu kilka osób wybuchło śmiechem po bardzo irlandzkim "nat oly deet". Bardzo się starał. Bardzo.

ocenił(a) film na 7
Graff_von_Janoloff

Ja mówię o podobieństwach języków anglosaskich a ty tu pleciesz językach o zupełnie różnych korzeniach. Tutaj masz fragment z artykułu o angielskim w Australii "Osadnicy przybywali głównie z Wysp Brytyjskich i tym samym to oni “zadecydowali” o kształcie używanego w Australii języka. Wielu skazańców pochodziło z Londynu i Irlandii, dlatego cechy akcentu Cockney i silnego akcentu irlandzkiego są słyszalne na kontynencie." No i co panie mądry??? To że ktoś tam się zaśmiał z niewiadomo czego to faktycznie mocny dowód. Nie mówię że jego irlandzki był idealny bo to po prostu nie możliwe bo w pewnym wieku już nie można wyćwiczyć akcentu można go jedynie imitować lepiej lub gorzej i ewentualnie wyklepać pewne zwroty na pamięć. Pomijając to w filmie podawał się za walijczyka. Poza tym w samej Irlandii jest kilka dialektów pomijając już oczywiste różnice między irlandią północną a południową. ale ty to na pewno wszystko wiesz bo przecież jesteś ekspertem w tej dziedzinie ehh... szkoda słów.

grimpilgrim

No tak, powiedziałem że jestem ekspertem. Nie prościej Ci powiedzieć że wg ciebie Burrows brzmi w porządku, zamiast próbować mi udowadniać że to niemal ten sam język? Miałem z niego pocisk i widzę że nie tylko ja.

W pracy zapytałem szefa, który jest ajriszem co sądzi o akcencie - powiedział że to coś pomiędzy szkockim i irlandzkim podsumowując to jako "bad english". Później kazał wracać do roboty.
To że Lincoln udawał Walijczyka tylko pogarsza jego sytuację. Brad Pitt jakimś arc-mistrzem fachu nie jest, a jednak irola odwalił konkretnego jako Amerykanin... Chociaż cholera wie czy zaraz nie dowiem się że jego matka była Irlandką a ojciec Szkotem, a wakacje spędzał u babci w Dorchester.