Elita zabójców

Killer Elite
2011
6,8 69 tys. ocen
6,8 10 1 69339
5,1 15 krytyków
Elita zabójców
powrót do forum filmu Elita zabójców

Miałem pewne obawy co do tego filmu, ale na szczęście okazał się całkiem przyzwoitym kinem akcji. Rewelacji wprawdzie nie ma, ale dobrze się go oglądało. Fabuła może i trochę oklepana, jednak film oparty jest na prawdziwych wydarzeniach, przez co historia nieco zyskuje na atrakcyjności. Wykonanie zdecydowanie na plus - nakręcony jest zręcznie, akcja toczy wartko, nie ma też przeładowania strzelaninami, wybuchami itp. Dobre zdjęcia i montaż. Wyraziści bohaterowie, aktorzy też fajnie dobrani. Statham pielęgnuje swój ekranowy wizerunek małomównego twardziela i rzecz jasna bryluje w scenach akcji - widać, że takie kino to jego żywioł, a kamera go lubi. Aktorsko najlepiej wypada Owen, ale właściwie cała obsada to mocna strona filmu. Miło też zobaczyć De Niro w czymś na poziomie, bo ostatnimi czasy to prawdziwa rzadkość.
Ogólnie jest OK, choć film mógłby być bardziej dopracowany jeśli chodzi o szczegóły, bo momentami pewne niedociągnięcia rażą. Ocena - niech będzie 7/10, może trochę zawyżona, ale jako że ostatnio w kinie akcji nie dzieje się najlepiej, więc każda produkcja, która choć trochę pozytywnie się wyróżnia ma u mnie dodatkowy punkt.

ocenił(a) film na 9
Dwight_

Jestem za. Mnie się podobał.

ocenił(a) film na 7
Dwight_

idealnie podsumowujesz moje odczucia, miałem coś pisać ale po co...
wydaje mi się że warto po ostatnim szajsie w kinie akcji
porządne kino

ocenił(a) film na 6
Dwight_

Także się pod tym podpisuje, De Niro pod koniec pokazuje, że umie zagrać jeszcze w filmie akcji, co bardzo mnie cieszy. Film teoretycznie oparty na faktach, więc całkiem niezła ekranizacja :) moja ocena 6/10