Film dobry, aczkolwiek dla mnie 1 nieco lepsza. Tu były momenty gdzie przynudzali. Błędem dla mnie jste też przeskok w czasie w akcji filmu, bez jakiejś informacji o tym (jaqk to bywa w innych filmach). Oglądamy Nascimento jak dopinguje 10-letniego syna na zawodach Judo, a później już jest 16 letni.
Trochę się zawiodłem na fabule. Myślałem ze uda się osadzić akcję tak jak w 1 cześci w latach 90-tych, albo na początku XXI wieku, jednak reżyser wolał iść bardziej do przodu i osadzić akcję w przyszłości (zapewne 2013 rok, skoro syn Nascimento ma 16 lat, a urodził się w 1997).
Skoro już nastąpił taki skok czasowy, to pasowałoby "postarzyć" bardziej Matiasa (który chce przejść na emeryturę). Tymczasem wygląda on tam samo jak w części 1. Jak młody, nieopierzony policjant, a nie dowódca najbardziej brutalnej jednostki na świecie.
Podobnie jak w 1 części Wagner Moura najlepszy z aktorów. Trochę mu się posiwiało, i do tego widać w jego postaci zebrane doświadczenia życiowe, i mądrość z nimi związaną.
Po obejrzeniu filmu, zacząłem się zastanawiać czy w ogóle są szanse na nakręcenie 3 części. A jeśli tak, to o czym miałaby traktować i w jakich latach miałaby się dziać? Nascimento odejdze na emeryturę, Matias nie żyje. Wydaje mi się że "Tropa de Elite" skończy się na dwóch częściach. A szkoda.
Na koniec sceny akcji - jak dla mnie za mało! Krótka scena na początku w wiezieniu, nieco dłuższa strzelanina w fawelach i na koniec równie krótka strzelanina pod szpitalem do zdecydowanie za mało na film akcji. Już baridzje zrobił się z tego filmu dramat niż film akcji.
Mimo wszystko film polecam, wszystkim którzy chcą zobaczyć że kino sensacyjne to nie tylko produkcje USA. Jak ktoś chce to może nakręcić dobry film , i takimi obydwie części "Elitarnych" są.