"Collision Course", "Mocne uderzenie" kojarzy mi się to tylko z uderzaniem komety, potwierdzić może to, że wcześniejsze tytuły odnosiły się dość dokładnie do prawdziwych zdarzeń z historii ziemi (oprócz 3). :)
ale wiecie, że grupą docelową filmy są dzieci mające około 10lat+ ich rodzice? Więc nie dziwcie się, że tytuły nie są najlepsze.
Wiesz, większośc animacji jest dla dzieci i idących z nimi do kina rodziców, ale jakoś mają normalne tytuły. Poprzednie czesci Epoki Lodowcowej nie miały z tym problemu, ale ta ma.
Ja jakoś specjalnie nie widzę różnicy, szczególnie, że gdyby przetłumaczyć dosłownie to tytuł by brzmiał "Kurs Kolizyjny" (który nic dziecku nie mówi) i tak wszystkie dzieci będą nazywać ten film epoka lodowcowa 5.
Oraz czy na pewno inne animacje mają "normalne" tytuły: "Inside Out" -> "W głowie się nie mieści" lub "Ooops! Noah is Gone..." -> "Ups! Arka odpłynęła".
Tak. Normalne. Brzmią normalnie, nie musza być przetłumaczone dosłownie, bo wtedy wyszłoby gorzej. Nie wszystko, co dobrze brzmi po angielsku, brzmi równie dobrze po polsku. Ale z tym "Mocnym uderzeniem polecieli :/
ten tytul gdyby przetlumaczli go naprawde dobrze moglby brzmiec:
Ku katastrofie
Katastroficzny kierunek
Droga do katastrofy
ale jak zobaczylem przetlumaczony tytul to pomyslalem ze jaja sobie robia. " Mocne uderzenie" Co to za podtytul? :(
Też się nie zgadzam. Myślę, że dla dziecka to bardziej zachęcający tytuł. Według mnie również jest w porządku, kojarzy mi się od razu z kometą, zobaczymy, czy dobrze.
Ok, jak widać każdy ma inne skojarzenia. Ale myślę, że nie wszyscy zrozumieli by tytuł "Kurs kolizyjny". Uderzenie kojarzy mi się z pięścią, mocne uderzenie już nie.
Ludzie zaczynają sie rozwijać i polowac na zwierzęta wśród nich jest chłopak z pierwszej czesci tyle ze juz dorosly. W pewnej scenie chlopak zagania Manka w slepa uliczke i probuje go zabic Maniek patrzy mu w oczy i go poznaje odpycha go traba i ucieka. Razem z Sidem I Diego probuja mu przypomniec kim sa i przekonac by jego lud przestal polowac. :)
Dobry pomysł ale nie chcę jednego:
Zaden z bohaterów nie może umrzeć bo już i tak 1 była wzruszająca
Ja uważam, że to będzie ostatnia część o tym jak skończyła się era dinozaurów (mocne uderzenie meteorytu).