PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433359}

Epoka lodowcowa 3: Era dinozaurów

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
2009
7,0 144 tys. ocen
7,0 10 1 144075
6,4 35 krytyków
Epoka lodowcowa 3: Era dinozaurów
powrót do forum filmu Epoka lodowcowa 3: Era dinozaurów

Początek Ery Dinozaurów – tak w dowolnym tłumaczeniu brzmi podtytuł trzeciej części IA. Dobra, dobra, już widzę, że jest grupka buntowników i to takich, jakich najbardziej nie lubię — nie widzieli, a już nie cierpią. Ludzie wychodzą z założenia, że każda następna kontynuacja jest coraz gorsza i muszę się z tym częściowo zgodzić – bardzo dobry jest tutaj przykład Shreka: trójkę widziałam tylko raz i trochę się załamałam – poza kamieniami z własnych nereczek, reakcją kota na wiadomość, że Shrek będzie ojcem nic specjalnie mnie nie rozśmieszyło. Ale, wracając do IA, to gdzie są w takim razie optymiści, co? Bo tylko pesymiści mogą myśleć, że będzie źle. Ja z chęcią wybiorę się na ten film, oczywiście na wersję 3D. Myślę, że to dobry pomysł, by wyświetlać ten film w tej technologii. Teraz, jak ostatnio zauważyłam, nadchodzi era filmów 3D i jestem pewna, że za kilka lat nie będzie kina, które nie będzie miało możliwości wyświetlania takich filmów. I chciałabym, aby – przynajmniej do czasu premiery – buntownicy przemilczeli swoje z góry założone zdanie – zdecydowanie lepiej będzie po prostu poczekać, obejrzeć film i wtedy wystawiać opinie poparte argumentami :).

A tak co do fabuły, hm… Dinozaury? To mnie właśnie najbardziej zainteresowało ^^. Myślę, że to jest właśnie zapowiedź dobrej kontynuacji. Postacie, takie, jak dinozaury, na pewno wprowadzą dużo zamieszania i ubarwią film. Spodziewam się ciekawych postaci wśród nich, bo już na samo wyobrażenie dinozaurów w starciu z Sidem, chce mi się śmiać ^^. Czekam z niecierpliwością.

ocenił(a) film na 6
MissTeeQ

nie mówi się "w dowolnym" tłumaczeniu, tylko "w wolnym" tłumaczeniu.

manowce

Zgadzam się z Tobą całkowicie, już nie mogę się doczekać;) Mam tylko pytanie, czy można będzie oglądać te filmy bez 3D? Może i ze mnie osioł, nie znam się na tym=p Np. oglądnąć jak pozostałe części na komputerze??

milor

Pewnie, wersja 3D będzie tylko w kinach, gdzie jest taka możliwość. Poza tym, jak w przypadku 'Podróży do wnętrza Ziemi 3D' mam ją na komputerze w wersji zwykłej, chociaż w kinach była 3D :).

ocenił(a) film na 10
MissTeeQ

Dawn of the Dinosurs nie znaczy POCZĄTEK Ery dinozaurów :D Znaczy to dosłownie Era Dinozaurów lub Spotkanie z Donozaurami lub świat/kraina dinozaurów :D

ocenił(a) film na 6
Buck

"spotkanie"? "kraina"? gdzie Ty tam masz te słowa, po wódce to tłumaczyłeś? "dawn" to znaczy "świt".

ocenił(a) film na 6
Buck

co oczywiście we współczesnym języku można spokojnie przełożyć na "początek".