Eskorta

The Homesman
2014
6,5 17 tys. ocen
6,5 10 1 16835
6,7 14 krytyków
Eskorta
powrót do forum filmu Eskorta

Mogę dać wszystkie filmowe nagrody świata za zdjęcia, dawno nie oglądałam takich wysmakowanych kadrów. Niessamowita para - norweska matka i córka - co te kobity robiły tak daleko od Skandynawii!? Pięknie pokazano ciężką codzienność na pustkowiu zapomnianym przez Boga i ludzi. Niejeden z nas zwariowałby od tego jak nic! Tomy Lee - mistrzostwo świata, Hilary również, chociaż ona się powoli chowa do szufladki "kobieta silna, mądra i twarda", taka trochę Jodie Foster. Ale co złego jest w aktorstwie charakterystycznym ? Chyba tylko ogrywanie jednej nuty...
Jedyny drobiazg na minus - mogliby w tym holiłoodzie bardziej dbać o realia z epoki - wszyscy jak jeden mąż (żona) mieli tak przepiękne, białe i WSZYSTKIE zęby, że to wprost niemożliwe w realiach twardej egzystencji amerykańskich pionierów sprzed lat. A "pobrzydzić i przybrudzić' uzębienie to chyba żadna sztuka.

ocenił(a) film na 7
futsi

Szczególnie ujęcie płonącego hotelu, mistrzostwo świata...

futsi

Ujęcia świetne nie da się ukryć.

ocenił(a) film na 5
futsi

W filmie nie było norweskich osadników. Tylko Duńczycy. Albo Norwegowie, którzy z jakiegos powodu bardzo się uparli mówić po duńsku :)

użytkownik usunięty
futsi

Ja również jestem pod wrażeniem i wspaniałych kadrów i świetnych kreacji - Swank i Lee Jones'a. Film trwał ponad dwie godziny a zupełnie nie odczułem tego czasu. Mam nawet pewien niedosyt - chciałbym wiedzieć jak dalej potoczą się losy Briggs'a? Przyznam jednak, co nie jest zarzutem tylko stwierdzeniem faktu, ze film ciężki a niektóre sceny bardzo drastyczne. Są filmy, które zapadają w pamięć na długo , są takie które zaraz po projekcji zostają zapomniane, są też takie, których nigdy się nie zapomina.. Ten zaliczam do tej ostatniej kategorii.Bardzo dobry film.

ocenił(a) film na 6
futsi

Jesteś pewien/pewna, że dobrze znasz się na realiach epoki sugerując iż zęby ówczesnych Amerykanów powinny być zepsute? Skoro masz marne pojęcie o skali skandynawskiego osadnictwa w tym kraju, to może "czegoś nie wiesz" po prostu.

ocenił(a) film na 8
futsi

Co do osadników ze Skandynawii, tu akurat zachowano realia - na "Dzikim Zachodzie" był ich rzeczywiście sporo (dużo było też Niemców).
Co do minusów - w scenie rajdu na dom Boba Giffena (czy jak mu tam było), tym farmerom wyjątkowo szybko udało się przeładować pistolety skałkowe, szczególnie, że ich nie przeładowywali.