Oni raczej mówili o takich krajach jak Słowacja,Białoruś i Ukraina.
Ostatnio byłem w Ameryce u rodziny i dowiedziałem sie że tamtejsi ludzie dość miło są nastawieni do Polaków.Więc w filmie wydaje mi sie że nie obrazili by Polski tylko kraje z byłego Związku ZSRR i dzisiejsze biedne kraje.
oglądałaś film? nie uważam Polskę za wyjątkowo bogate państwo, ale fakt, że za kilka funtów można zrobić tyle rzeczy, bo to jest przecież wschodnia Europa mnie oburzyło. (Polska należy do wschodniej Europy wg mnie) Pozdrawiam
Zgadam się z Tobą. Też uważam że takie żarty są nie na miejscu... Film oglądałam i nie polecam... Wystarczy włączyć sobie jakąkolwiek amerykańską komedię o nastolatkach i wszystko jest tak samo:/
chyba nie złapaliście zartu, film tak naprawde wyśmiewa amerykańską ignorancjie i właśnie smieje się z tych którzy uwazają, że za 2 dolary mozna zyc u nas jak król:P Według mnie to jest bardzo dobrze pokazana mentalnośc amerykanska i ich marne wyobrażenie o krajach Europy wschodzniej, także nie ma się co obrażać. Chyba, że ktoś z Was czuje sie Amerykaninem. :)
tak czy siak to wyolbrzymienie mnie trochę obraziło;) wiem, że wielu Amerykan nie ma pojęcia, co dzieje się w Europie, a wschodniej to już w ogóle, ale ten dobitny sposób pokazania tego troszkę mnie zniechęcił do tego filmu;) pozdrawiam
... ech dziwi mnie podejście ludzi. "MY" możemy się śmiać z innych a inni z nas już nie ? sorry ale nie tędy droga. A co do filmu 1 klasa ;) w sam raz na imprezę ze znajomymi ^^
Inteligenci drodzy moi... Ten film jest genialny i nie należy traktować jego na poważnie. Jakby nie patrzeć za grosze w Bratysławie można przeżyć (wiem bo byłem). I tak skoro czujecie się tym urażeni wy geniusze to Wam mówię, że Polska leży w Europie Środkowej. Spójrzcie na mapę Europy i zobaczcie, że od Uralu do Portugalii ciągnie się Europa a jej środek leży w naszym kraju....
W tym filmie zbijali się z całej Europy i USA... Akurat część o wschodniej Europie była bardzo dobra:P i bliska prawdy... Bo trzeba przyznać, że Polska jest bardzo podobna do obrazu przedstawionego w filmie xD
Ten kto napisał, że film jest genialny powinien się w piekle smażyć!!Wątpie, żeby zamiarem twórców było pokazanie amerykańskiej mentalności w krzywym zwierciadle!!!To zwykła głupawa komedyjka dla mało wymagających nastolatków!!Musi być dużo niewybrednych żartów, bzykania, i gołych babek!I cały sukces!!Ludzie nie piszcie, że ten film to satyra na amerykanów!Bo zaden amerykaniec nie widzi w tym satyry, tylko realistyczny obraz Europy!!Ktoś tam napisał, że Polska nie leży w Europie Wschodniej, a w Środkowej !I co z tego!!I tak dla Amerykanów jesteśmy krajem trzeciego świata! Można się pośmiać z Polaków, bo mamy dużo wad, ale nie w taki sposób jak przedstawiono to w filmie!! Z Francuzów czy Anglików śmiano się delikatniej, a z Europą Wschodnią to już pojechali na maksa!Plują wam w twarz, a wy udajecie, że pada?!
Zgadzam się. A najbardziej żałosny jest ten dowcip z centem, kiedy kelner rzuca pracę. Prawda jest taka, że dolar to już w tej chwili bezwartościowy papier, a za 5 lat będziemy jeździć na piwo (czyt. sikaczae) do USA, bo będzie taniej niż na Słowacji. Nie zgadzam się z kimś kto napisał, że zabudowa jest realistyczna. Bratysława, Kraków, Praga mają więcej do pokazania niż wszystkie Amerykańskie miasta razem wzięte, a slumsy w Europie jak najbardziej są, ale na przedmieściach Paryża.
ja tez uważam, ze przegięli z tym wątkiem z Bratysławą, to było całkowicie nie na miejscu. nie powinni pokazywać tego w tak dosadny sposób...
ojj tam... Wydaje mi się, że w tym miejscu bardziej chcieli pokazać oddziaływanie amerykańskiej kultury niż sam kraj.
nie rozumiem 'strzelania fochow' z powodu takich scen. film jest zabawny i glupkowaty, a co do pokazanie wschodniej europy w tym stylu w zadnym przypadku nie powinno urazac poniewaz takich filmow nie mozna powaznie traktowac. Jak na moje sceny z europy wschodniej byly jak najbardziej udane i potrafilam sie z tego szczerze smiac.
Masz jakiś inny zestaw przymiotników, czy film jest albo zajebisty albo niezajebisty?
Teraz to ty obrażasz Polskę, pisząc ją z małej litery, droga autorko tego tematu...
czego chcecie bynajmniej beka była z tego xD, a pozatym chodziło o słowację :) a ta scenka jak sie gostek ze swoją sistra całował to wymiatała tak samo jak i wymienienie paru dolarów na miliony :DD
wiesz kmieciu co oznacza słowo 'bynajmniej'? Irytują mnie ludzie używający słów, w tym wypadku 'bynajmniej', nie znając ich znaczenia.
dokładnie, trochę samokrytyki. U nas każdy produkt jest dla nich taniochą, a że to komedia to wyolbrzymili trochę ten fakt. Moim zdaniem świetny gag.
Nie tylko ze Słowacją przegieli, było kilka głupich pomyłek:
1.Kibice a raczej pub kibiców Manchesteru United w Londynie (nie można było dać jakiegoś londyńskiego klubu?)
2.Plaża nudystów w północnej Francji, a w kadrze panorama St. Troopez leżącego nad morzem śródziemnym
A Bratysława jest nowoczesnym miastem, 40km autostradą do Wiednia - jaka to Europa wschodnia?
Film dla Europejczyka poprostu niesmaczny, utrwala streotypy głównie wśród Amerykanów, bo my wiemy co i jak :)
Daleko patrzeć na USA ?
Dla Niemcow to Polska lezy juz w Azji.
Wiekszosc amerykanow mysli ze Europa i Afryka to są kraje...
A my uwazamy siebie ze jestesmy w Europie srodkowej (bo to prawda, w Polsce lezy punkt ktory jest dokladnie srodkiem Europy) ale uwazamy juz ze np. Ukraina czy Białorus to daleeeko an wschod leza i to Europa wschodnia. A przeciez leżą za "miedzą".
To na pewno nie było miłe jak ukazano "Europę Wschodnią" (czyli dla Amerykanów również Środkową). Zinterpretowałem to tak, że Amerykanie uważają nas za bardzo zacofanych, brudnych, biednych do przesady i głupkowatych nietwarzowców. Krzywe zwierciadło ? hmmm...mogliby to inaczej rozegrać :/
Cóż, nic nie poradzimy na to, że amerykanie uważają polaków i ich sąsiadów za bandę biednych tępaków. W sumie to mają w tym trochę racji.
Co do ludzi, którzy są urażeni ich dowcipem to są naprawdę biedni. Naprawdę was to tak zbulwersowało? Wy możecie się śmiać z innych, a inni z was nie? Żałosne...
podpisuje się po wyżej wymienionym..... co by nie gadać to w Polsce panuje przekonanie że naród Amerykański to ludzie którzy mózg to widzieli w horrorach tylko.... i pewnie jeżeli zapytałbym kogoś z obrońców "obrażanej Polski i jej sąsiadów" to odpowiedziałby twierdząco. Ludzie trochę samokrytyki, bo nie wierze że wy nie śmiejecie się z kawałów o innych krajach itp.
I to własnie "Polacy" są. Obrażają sie na wszystko, ale np z Włocha-pedała, z gejów w Holandii soie mozna śmiac (to tylko przykłady). Ale jak ktoś juz troszeczke coś o Polsce powie (w tym przypadku o Europę Wschodnią) to leci obraza na cały świat, film do bani, reżysera zakopać. Zenuła!
Pamietajcie obrażalscy- Powaga zabija powoli!
PS: Ostatnio Holendrzy z okazji Euro 2008 nakręcili zabawną reklamę. Pomarańczowi w publicznej toalecie w papieru do (_!_) wycieli wzorki niemieckich koszulek. Mocne, ale tylko żarty. Niemcy nic z tego nie zrobili.
A jak dojczlandy zrobili reklamę, ze my im samochod buchneliśmy to od razu afera, ze stereotypty, ze obraza, ze nie fair play.
Podobne do Twojego zachowania, nie?
Najgozej to raczej mieli Wlosi i Watykan. Co do wschodniej Europy dwaj poprzednicy maja calkowita racje. Mialem napisac, ze mi przykro jak bardzo zostaliscie urazeni. Ale nie czuje sie tak wcale wrecz przeciwnie. A to dlatego bo mam okazje widziec naszych Polaczkow z innej perspektywy. Mieszkam w Anglii i moge stwierdzic jedno. Jestesmy najbardziej rasistowskim i najmniej tolerancyjnym krajem jaki znam. Widze tych moich cudownych rodakow: Faceci w dersikach a dziewdzyny wygladajce niejednokrotnie jak tanie dziwki. Najlatwiej po czym nas rozpoznac. Na kazdym kroku krytykujemy wszystko i wszystkich. Wysmiewajc sie i nie pozostawiajac dla niczego i nikogo tolerancjii. Gobiac to w calkiem glosmy sposob. W londynskiej gazecie mozna o tym nawet przeczytac jak bardzo jestesmy zakompleksionym narodem. Wiem sprawdzilem i potwoerdzilem. Bardzo podeszla mi angielska moda co sie zle odbija chyba na ludziach w naszym kraju kiedy mnie widza. Spacerujac po miescie zawsze pekam ze smiechu sluchajac krytycznych uwag na moj temat.
Zastanówcie sie jeszcze raz wy wyszyscy co tak pokrzywdzeni zostaliscie z powodu, ze ktos zrobil naprawde fajny zart. Jak swieci i tolerancyjni jestescie wy!!!
Wszystko ładnie i pięknie, ale przyczepie się do tej tolerancji:) Tak naprawdę to nikt nie jest tolerancyjny (Polacy to zwłaszcza). Bo znajdź mi człowieka, który nie skrzywi się na widok dwóch całujących się dziewczyn, czy nie odwróci się za parą Murzynów. Nie wiem, może się mylę, ale ja tak to widzę. Tak, jak jest w Polsce.
P.S. Rasistką nie jestem ;)
Tak po tym wlasnie poznasz naszych rodakow. Jako jedyni sie odwroca. Takie zachowania chyba mamy w genach. Choc masz racje ciezko byc tolerancyjnym na takie skrzywienia...
Lecz watpie w zmiane naszej metalnosci. Najchetniej zabilibysmy sedziego za potyktowanie rzutu karnego. Choc wczesniej powinien byc odgwizdany spalony przy naszej pierwszej bramce. Wynik 0:0 i o co tyle krzyku.. Nikkt nie cierpi tylko my. Tak jak podejscie niektorych do tego obrazu w filmie. Traktowanie zycia zbyt serio moze sie okazac naprawde szkodliwe...
Ja bym sie zaczal przygladac a nie tam krzywic (co innego calujacy sie faceci , bleee :P)
Pozatym mowicie ze dowcipy o Niemcach czy Holendrach ?
Mnie najbardziej smiesza o Polakach. Niby są mocno przejaskrawione ale część prawdy w nich jest. Po prostu sa swietne wg mnie podam przyklad ciekawego.
Komisja Europejska postanowiła wybudować bramę w trzecie tysiąclecie jako symbol coraz ściślejszych więzi łączących państwa członkowskie. Wyłoniono podkomisję do przeprowadzenia przetargu, która ów przetarg ogłosiła. Do wykonania bramy zgłosiło się trzech oferentów: Turek, Niemiec i Polak.
Pierwszy ofertę przedstawił Turek: brama solidna, projekt kompletny - wszystko w porządku - koszt: 6000 euro.
Drugi był Niemiec: projekt w zasadzie nie odbiegał od projektu Turka, podobne wykonanie, cena: 10.000 euro. Komisja pyta:
- Czemu aż 10.000!?
Niemiec na to:
- Solidny niemiecki projekt, solidne niemieckie materiały solidne niemieckie wykonanie, a to kosztuje.
OK. Ostatni był Polak, który przedstawił projekt bardzo podobny, wręcz identyczny do projektów Turka i Niemca, ale cena wynosiła 56.000 euro. Tu komisja o mało nie spadła z krzeseł, ale pytają czemu tak astronomicznie wysoka kwota, na co Polak:
- 25.000 euro dla mnie, 25.000 dla Szanownej Komisji za trud włożony w przeprowadzenie przetargu i skuteczne jego rozstrzygnięcie, a 6.000 dla Turka, bo ktoś te bramę musi postawić…
Wg mnie genialny i nie czuje sie obrażony nawet jakby ten dowcip wymyslil Niemiec...
Podoba mi sie jeden dowcip o Niemcach (ale i tak o Polakach sa lepsze :P)
Dlaczego Niemcy lubia Mercedesy ?
Bo mają celownik na masce i czują sie w nich jak w Tygrysie :D
Nie ma ludzi w pełni tolerancyjnych.
Wyobrazcie sobie ze macie córke/ syna.
Przychodzi pewnego dnia. Mamo/tato żenie sie/wychodze za mąż za murzyna/murzynke. Gwarantuje ze w tym momencie wam cisnienie skoczy i nawet nie znając człowieka stwierdzicie "coooooo k**** tylko nie z osobnikiem rasy czarnej :)"
Więcej dystansu... to był film mierzący się z wyobrażeniami Amerykanów o Europie. Do tej pory wtóruje chociażby przekonanie, że na Wschód od Berlina jest wieczna zima a po ulicach miast chodzą białe niedźwiedzie (widok przeplatają furmanki z babinami w chustach jako powoźnicami). Bo tak co tak naprawdę zobaczyliśmy? Europę w wersji dla amerykańskiego zjadacza hamburgera. Proste skojarzenia na zasadzie tulipan - Holandia; Włochy - makaron. I przez cały film przetaczają się te uproszczenia. W Londynie znalazł się funclub Manchesteru United (skądinąd najbardziej rozpoznawana firma sportowa spoza granic USA), we Francji naturalnie mamy wizytę w Luwrze i widok wieży Eiffel'a; w Niemczech dzieci wciąż czczą kult Hitlera. Włosi - homoseksualiści; Europa Wschodnia głód i ubóstwo... Oczywiście cała ta zadyma na forum bo skojarzenia wprost odniesiono do Polskiej Rzeczpospolitej. Nie wiem sam dlaczego... bo tak nas widzą? I dlatego trzeba bić pianę?
Film doskonale odchodzi się z tymi zabobonami i dlatego film jest godny uwagi. 9/10
Wyśmiali tutaj stereotypy ogólnie dotyczące europy, lub jak ktoś napisał mądrze-wyobrażenie amerykanów o europie... Akurat żart z europy wschodniej uważam za udany... Polacy jakby nakręcili film o podobnej podróży, to w stanach wszyscy byli by albo czarnymi dilerami albo objadającymi sie hamburgerami zawodnikami sumo...
Jeśli chodzi o żart nie na miejscu, to moim zdaniem mega przesada była z papieżem,ale z 2 strony to jednak tylko film... Moja babka jakby to zobaczyła to chyba by zawału dostała;p
Ogólnie film lekki, durny i przyjemny w oglądaniu;]
Ja nie rozumiem:/ Czy wy byście chcieli by ten film był jakimś dokumentem odzwierciedlającym prawdę czy coś? Tu chodzi o śmiech i zabawę, a akcja z tym jednym centem rozwalała;] Jak się czujecie obrażeni, to i nie opowiadajcie dowcipów o Amerykanach, Murzynach, Żydach... Więcej luzu i poczucia humoru! 9/10
A propos czy Polska jest bogata- 26 miejsce (chyba 26, na pewno 20 któreś) na liście najbogatszych państw świata wśród wszystkich krajów na ziemi (nie wiem ile jest, ponad 100), nazywacie biednym krajem? Jesteśmy wysoko ponad przeciętną, debile.
Zobacz na twórców: USA, Czechy. A więc wschodnia Europa tez brała udział w robieniu tego filmu. Dlaczego więc nie zainterweniowali ? Bo potrafią się śmiać sami z siebie i my też powinniśmy.
Analizowanie komedii jak jakiegoś filmu psychologicznego, ludzie wy się dobrze czujecie? A co powiecie na Borata który wyśmiał całą Amerykę? Też się mają obrażać? No proszę litości, jak nie umiecie podejść do komedii z humorem bo się obrazicie o pierwszą rzecz dotyczącą was to sobie dajcie spokój. Póki się smieją z innych jest spoko ale jak już z nas to be?? Czysta hipokryzja w wydaniu znaffców którzy zaraz wejdą na jakiś ambitny film i zaczną go krytykować z byle(choć najczęściej bez) powodów.
Ja mam to szczęście, że mieszkam w tej części Polski która należy do Zachodu, nie jestem już oddzielony ^^
Jak my się śmiejemy z innych to jest dobrze, ale jak już ktoś z nas to wielka obraza narodowa?
Zresztą jeżeli ktoś miałby się poczuć urażony to tylko Słowacy, bo to z nich amerykańce się śmieją.
Ja uważam, że jest to najlepsza komedia tego typu. B
yć może w ju es end ej myślą, że w Europie jest tak jak na tym filmie, ale uj mnie to obchodzi. Jak dla mnie twórcy tego obrazu świetnie pokazali nasz kontynent w krzywym zwierciadle, a wątek z Bratyslavą był po prostu genialny. I ja to wszystko odbieram jako satyra na głupotę amerykańskiej społeczności, a nie wyśmiewanie się z nas [mimo, że o Polakach nie było ani słowa]
wiecie jak czytam te komentarze pelne oburzenia to mi sie przypomina sytuacja jak pewnien polski prezydent zrobil afere z powodu pewnego niemieckiego artukulu nie tak dawno temu... porazka ludzie
a co do filmu to zgadzam sie z kilkoma przedmowcami ze film swietnie wysmiewa amerykanskie wyobrazenia i stereotypy o europie ( nie tylko wschodniej) ale przede wszsytkim to zajebista komiedia na ktorej plakalam ze smiechu
i zgadzam sie jeszcze z opinia ze jestesmy chyba najbardziej nietolerancyjnym narodem. cale szczescie wiecej jest tu wpisow potepiajacych to dziwaczne oburzenie filmem co daje mi nadzieje - moze jednak cos sie zmienia w tej Polsce? na lepsze oczywiscie.
Tak to właśnie jest - Wielki Dumny Polak uważa się za świętą krowę, mówiąc "Nie wolno Mnie obrażać!", po czym śmieje się z "durnych" Amerykanów. No i "Szwabów" i "Ruskich" pewnie też nienawidzi.
Ludzie, otwórzcie oczy! Przejdźcie się w piątek wieczorem po małym miasteczku. Wybierzcie się na wiejską dyskotekę. Zobaczycie, ile nam samym brakuje.