Ewolucja planety małp

Dawn of the Planet of the Apes
2014
7,0 93 tys. ocen
7,0 10 1 92953
7,1 41 krytyków
Ewolucja planety małp
powrót do forum filmu Ewolucja planety małp

W komputerze, jak grafika w grze komputerowej. Jednak najlepiej wyglądały w filmie "Planeta małp"
Tima Burtona. Genialna charakteryzacja, a nie komputerowa lipa.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

Silisz się na superbystrzaka, którego nie da się oszukać CGI. To łatwe bo nie ma tego jak udowodnić.

Leszy2

Nie trzeba być żadnym bystrzaką żeby od razu skumać, że te małpy są słabe i sztuczne. Więc nie wiem na co ty sie silisz bystrzako.

ocenił(a) film na 8
Balziuba

No dobrze Panie Balziuba, skoro tak się znasz na CGI i w ogóle na efektach specjalnych, to może pochwalisz się swoimi pracami, gdzie uzyskałeś tak zajebiste efekty, które by mogły nas powalić na kolana, może jakaś animacja zwierzaka, która wygląda tak realistycznie, że nie poznamy że to animacja.

Ja jestem zdania, że należy pamiętać, że to jest film, ma dawać rozrywkę, jest wiadome, że małpy zrobione komputerowo. moim zdaniem też wyszły dobrze, i staram się dopatrywać plusów a nie minusów. Jak chcesz oglądać realistyczne małpy to idź do zoo lub włącz National Geographic, a nie na film sci-fi do kina.

Całkowicie nie mogę zrozumieć stwierdzenia, że słabo zostały zrobione małpy, rozumiem, że nie jest to tak genialnie i realistycznie zrobione, ale żeby od razu słabo, to jest dla mnie przesada. I tak jak mówiłem, pokaż mi swoje prace, ocenimy jakim jesteś specem.

Balziuba

No genialna była charakteryzacja. Chociaż nie zawsze, bo dzięki zaangażowaniu Janet Jackson do głównej roli żeńskiej mogli sobie trochę czasu zaoszczędzić.
Małpy z oryginału też były fajne. Bardziej ludzkie, co podkreślało ich rozwój.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

Dobrze zrobiona była mimika twarzy, ale momentami w postaciach małp faktycznie było widać taką lekką plastikowość i niedomagające cieniowanie (np. to młode, które poszło do ludzi i znalazło spluwę wyglądało bardzo sztucznie). Fizyka tez trochę nie teges, zwłaszcza, jak (np. na moście) małpy skacząc odbijały się jakby były z gumy. Niestety teraz to jest norma, że przy obecnej technologii tworzenia efektów specjalnych do robienia takich rzeczy nie są zatrudniani prawdziwi artyści, ale masa znacznie tańszych wyrobników np. z Indii, więc efekty są jakie są. Dawniej, jak trzeba było wywalić masę szmalu na efekty, to lepiej było przepłacić, a mieć konkretnego artystę (przykład sztandarowy - Jurassic Park sprzed ponad 20 lat), a dzisiaj technologia komputerowa poszła tak bardzo do przodu i staniała, że można trzaskać takie efekty na w miarę zadowalającym poziomie i typowy zjadacz popcornu i tak nie zauważy różnicy. Jednak jeszcze kilka lat i nawet takie efekty komputerowe naprawdę będą nie do odróżnienia od rzeczywistości, między robionymi w podobny sposób filmami z początku wieku a obecnymi widać gigantyczną przepaść.

ocenił(a) film na 7
Bodzepor

Z tym młodym to po części mogło być złudzenie optyczne. Często zdarza się tak, że młode zwierzaczki są tak słodkie, że wydaje się że są pluszakami. Dodatkowo nieporadność ruchów przywodzi na myśl automaty.
Jest na świecie mnóstwo zwierząt (głównie gadów, płazów, owadów i ryb), a także roślin, które wyglądają zupełnie jak sztuczne.

ocenił(a) film na 7
Leszy2

Przestań ćpać.

Bodzepor

Nie obrażajcie się. Trochę kultury do kυrwy nędzy!

ocenił(a) film na 7
Balziuba

Czy można szanownego pana prosić o w miarę możliwości szczelne zamknięcie otworu gębowego?

Bodzepor

Kto ci wychował człowieku? Małpy? Bo tak sie zachowujesz. W każdym razie współczuję tobie rodziców, albo twoim rodzicom Ciebie.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

A ja tobie współczuję całej linii rodowej wywodzącej się od biblijnego Chama.

Bodzepor

Zawsze lepiej być potomkiem Noego, niż małpy.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

Potomkowie Chama są przeklęci, już lepiej dla ciebie byłoby być małpą.:P

Bodzepor

Dale mnie nie, ale dla ciebie widać to nobilitacja.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

A Chip cię tak?

Bodzepor

Cie to nie.

ocenił(a) film na 7
Balziuba

Pół-bzdura. Słabo to w wielu momentach były zrobione w "jedynce". Tutaj jest znaczny progres.

A słabo tutaj to były zrobione np. te jelenie.

ocenił(a) film na 6
shamar

to nie masz chyba oczu , albo mało ostatnio filmów widziałeś nabajerowanych efektami , z ludzmi jeszcze jakos to wyglada , ale np sam poczatek filmu i same malpy to istna gra na konsole

ocenił(a) film na 7
Michal17

Ogólnie ostatnio omijam takie filmy ale... były ostatnio jakieś filmy z cyfrowymi małpami? W ogóle można to porównać do czegoś innego niż "geneza" czy "king kong"?

"Małpy" to gra na konsole? A widziałes te jelenie?

ocenił(a) film na 6
shamar

widzalem , ogolem grafa z ewolucji to gra na konsole

ocenił(a) film na 7
Michal17

Pokaz mi taką grafikę z jakiejś gry. Np. takiego Kobe.

ocenił(a) film na 6
Balziuba

wczoraj ogladalem identyczne odczucia , jak zobaczylem malpy to pomyslalem ze jak z gry komputerowej ;)

Michal17

Dlatego skoro technika jeszcze jest za słaba to nie powinni wcale tego filmu tak robić. Bo to śmiesznie wręcz chwilami wygląda.