PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30629}

Ewolucja

Evolution
2001
5,9 36 tys. ocen
5,9 10 1 35809
4,6 14 krytyków
Ewolucja
powrót do forum filmu Ewolucja

coś w stylu "marsjanie atakują", nie sposób traktować go na serio. Moim zdaniem jedna z
bardziej zabawnych pozycji tego gatunku nakręconej z dużym przymrużeniem oka do widza

ocenił(a) film na 7
Dar0962

Masz zupełną rację. Twórcą filmu jest gość od Pogromców duchów. Ewolucja jest mimo wszystko lepsza od Marsian. Uważam że Marsjanie atakują jest najsłabszym filmem Tima Burtona.

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Co kto woli: mi bardziej się podobali Marsjanie ze swoim totalnie pokręconym humorem. Ewolucja jest filmem nieco bardziej ... konwencjonalnym, chociaż humor jest zupełnie nie wyszukany, to nie ma tego klimaciku filmów Eda Wooda i starych komiksów.

ocenił(a) film na 6
KingOfWine

mnie rozwaliła na łopatki reklama Head'n'shoulders - ciekawe ile za nią wzieli :D

ocenił(a) film na 7
agatanna

sądzę, że Head'n'shoulders był wręcz głównym sponsorem tej produkcji ;-)

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

przewaga Ewolucji nad Marsjanami polega głównie na ogromnym postępie w dziedzinie efektów specjalnych. Gdybym miał porównać oba te filmy, to mimo wszystko palmę pierwszeństwa przyznałbym Marsjanom. Efekty trącą myszką ale doborowa obsada aktorska i mnóstwo zabawnych gagów czyni go prawdziwym klasykiem

użytkownik usunięty
Dar0962

Masz oczywiście rację, że postęp w technice komputerowej między rokiem 1996, a 2001 było ogromny. Sądzę jednak, że efekty w Marsjanach specjalnie są takie, jakie są - to element pastiszu filmów z lat 50-tych o tej tematyce. Te efekty nie są takie złe, są tylko tak podane i na pewno MOGŁYBY być znacznie lepsze, gdyby Burton tego chciał. Rok tylko młodsi Żołnierze Kosmosu Verhoevena mogą pochwalić się znakomitymi efektami, lepszymi niż w Ewolucji. :) Ale to tak na marginesie, też uważam, że Marsjanie są klasyką. Ta obsada... :)

ocenił(a) film na 8
Dar0962

Moim zdaniem to pastisz Archiwum X,Epidemii( pokaz z tablicą) Parku Jurajskiego i Dnia Niepodległości

ocenił(a) film na 8
Dar0962

Jak dzisiaj miałam okazję go zobaczyć, to też moje pierwsze skojarzenie było "Marsjanie atakują" :P Jak dla mnie film momentami bardzo śmieszny i w trakcie oglądania nie nudziłam się :))

ocenił(a) film na 7
Dar0962

A ja to odbieram jako rodzaj reklamówki. Gdyby nie ten głupi szampon do włosów, to by był całkiem dobry film. Mi się bardzo podobał. Wszystko zepsuła mi ta pieprzona komercha. STRASZNE! Tak zepsuć i spłycić niezłą komedię fantastyczną. Bo trzeba przyznać że jak na reprezentanta gatunku, plasuje się całkiem nieźle.

ocenił(a) film na 5
Dar0962

Mi również przyszło na myśl skojarzenie z Marsjanami. Jednak tamten film podobał mi się bardziej. Może ze względu na klimat charakterystyczny dla Tima Burtona. Nieszczególnie podobało mi się zakończenie. Wręcz zdziwiłem się, nie ujrzawszy popularnego ostatnio komunikatu: "Audycja zawierała lokowanie produktu". Moim zdaniem film przeciętny, nawet w swojej kategorii.

ocenił(a) film na 7
Dar0962

jak ktoś uważa ten film za poważny i tak go ocenia to ja już nie wiem... :D

ocenił(a) film na 6
Dar0962

Masz całkowitą rację. Spotkałem się z dość słabymi ocenami tego filmu. Nie jest to arcydzieło, ale jak potraktuje się ten film jako parodię i jeszcze doceni się wkład w pomysłowość w wymyślaniu różnych zabawnych stworzeń, to należy się filmowi trochę więcej. Ja daje 6 z ukierunkowaniem na 7.