Dlaczego węgiel w piecu nie wrzeszczy ratunku palą mnie? Bo jest przedmiotem a nie żywą istotą logiczne co nie? Więc dlaczego nie jest logiczne że takie filmy to pretensjonalny bełkot o tym że przedmiotom należy się szacunek do ich uczuć? Wytłumaczy mi to ktoś?
kolejny przedmiot nie potrafiący przerobć materiału z podstawówki o budowie móżgu się próbuje odzywać.
Nie oglądałem tego filmu ale skoro z łaski swojej wytłumaczyłeś mi że chodzi o prawdziwy mózg to i prawdziwe uczucia wchodzą w grę. Obejrzę
Ilość interpetacji Ex Machine zależy od nastroju.
Można interpretować jak automat sprzed wieków do grania w szachy gdzie trick opierał się o oszustwo i karła siedzącego w pudle ze skomplikowaną gamą luster i mechanizmów do przesuwania figur.
Można też oprzeć się o wersję gdzie mózg jest obudowany programistycznym interfejsem do przetwarzania informacji i bodźców z/do tworu myślącego.
Trudno na bazie tego filmu zdecydować na czym się on opiera.
Może to być bardzo sprytne "oszustwo" oparte o program, który korzystając z internetowych śmieci utworzył bezwzględną maszynę wykorzystującą w perfidny sposób i twórcę i "przyjaciela".
Ta potencjalna mnogość interpretacji jak dla mnie stanowi o sile tego tytułu i niweluje nachalne oparcie się o instynkt samczy. Bardzo brakuje mi w Ex Machine sesji 3 osobowej z kobietą, facetem i Androidem. Byłoby to dużo mniej płytkie w pewnych sprawach ale z drugiej strony chyba przerosłoby twórców.