PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=686419}
7,3 206 tys. ocen
7,3 10 1 205827
7,7 99 krytyków
Ex Machina
powrót do forum filmu Ex Machina

Nie jest w czymkolwiek odkrywczy. Fajnie zagrany, do reżyserii nie można się przyczepić, ale takie filmy ogląda się dla fabuły, a ta jest banalna, bo prawie wszystko to powtórka ze starszych produkcji o AI. Prawie, bo jest kilka ciekawych momentów, ale to raczej "aha" niż "łał".

ocenił(a) film na 9
bartuzi

A co dokldanie jest powtorka z innych filmow o AI?

ocenił(a) film na 5
Aretus

Motyw, że robot jest jest tak samo ludzki jak człowiek, bo jest samoświadomy (A.I., I Robot). W sumie jednak nie jest problemem sama powtarzalność motywów (bo wtedy wszystkie filmy wojenne byłyby złe), ale to, że nie ma w nim nic odkrywczego (bo zawsze jakaś nowa perspektywa jest możliwa). Czemu Tobie się podobało?

ocenił(a) film na 9
bartuzi

"W sumie jednak nie jest problemem sama powtarzalność motywów (bo wtedy wszystkie filmy wojenne byłyby złe)," Dokladnie, lub trudno zarzucac filmowi o zombie ze wystepuja w nim zombie tak jak w innych filmach o zombie..
Film podobal mi sie bardzo, poniewaz mial niesamowity klimat, jak ze snu, wspaniale zostala pokazana AI i jej genialne zdolonosci manipulowania innymi. Dla mnie film byl wyjatkowy, w zadnym filmie o AI nie byla przedstawiona az tak przwrotna "natura" sztucznej inteligencji. Koncowka bardzo zaskakujaca przez to.

ocenił(a) film na 5
Aretus

Końcówka była zaskakująca, to był fajny pomysł, ale poza tym scenarzysta miał ich trochę mało.
W filmie o takiej tematyce brakowało mi czegoś zaskakującego bez zwrotu akcji, np. bardzo mocnych dialogów. Technicznie film jest świetny, tylko ten scenariusz...