Fabryka zła

Napola - Elite für den Führer
2004
7,5 14 tys. ocen
7,5 10 1 13624
6,0 2 krytyków
Fabryka zła
powrót do forum filmu Fabryka zła

6/10 (Spojler)

ocenił(a) film na 5

Co tu dużo mówić, schemat goni schemat, ten film jest jakby połączeniem 'Zła' i 'Skazanego na piekło', oba filmy mi się podobały, jednak w połączeniu i ukazaniu tego na tle nazistowskich Niemiec wyszło kiepsko. Film nie jest ani czarny ani biały i wychodzi szary. Ostatnia walka była już pewna po pierwszej na początku filmu z tym typem, jasne było też, że nie wygra tego pojedynku. Reżyser się nie postarał, mógł zrobić to o wiele lepiej. A śmierć młodego Niemca Albrehta była łudząco podobna do czyjejś śmierci... a no tak, wystarczy obejrzeć Titanic ;)

ocenił(a) film na 5
Magnum_

przepraszam, miało być 5/10, pomyłka.

Magnum_

Kurczę faktycznie, wiedziałem ze już gdzieś widziałem taką śmierć pod wodą. Dzięki za przypomnienie.
Choć film razi niektorymi scenami (to całkiem dobry), jak naprzyklad ta z granatem - fakt mocna była, ale koniec konców, co tam robił taki jegomość, aż widać było że "w portki sra" już od samego tam stania :P, na miejscu trenera zastanowiłbym się komu daje granat (choćby dla własnego bezpieczeństwa) :)

Film mnie w pewnym sensie urzekł, ale biorąc wszystkie aspekty tworzące klimat, pozostaje uczucie "eee tam".
Co do walki, jak dla mnie mógł wygrać ten pojedynej - a no końcu "delikatnie" powiedzieć "pocałujcie mnie w d..."

ocenił(a) film na 6
Magnum_

Sam poczatek dosc ciekawy,ale im dalej tym gorzej :/ Zgadam sie ze schematycznoscia jak i kopiowaniem niektorych pomyslow.Szkoda ze zmarnowano potencjal filmu.

ocenił(a) film na 6
Samael071

Dlaczego nie skoczył do przerębla i nie ratował go?Przecież był otwór,a on się uparł że musi kilofem walić tam gdzie go widział pod taflą lodu.Napewno wszyscy,łącznie z trenerem zrobili wszystko by uratować go?!

ocenił(a) film na 5
Demolo

lalala zachwycajcie się zachwycajcie się dalej tym jakże prawdziwym jakże zjawiskowym.. Polecam wam 'O jeden most za daleko', polecam wam 'Na zachodzie bez zmian', ale dajcie sobie spokój z tą pożal się boże napolą. odświeżam

ocenił(a) film na 6
Samael071

Podpisuję się w 100% pod tą opinią. Początek był rzeczywiście niezły i dawał nadzieję, że coś tego będzie. Niestety nie było, film zaczął się robić coraz bardziej schematyczny i przewidywalny.