Fabryka zła

Napola - Elite für den Führer
2004
7,5 14 tys. ocen
7,5 10 1 13624
6,0 2 krytyków
Fabryka zła
powrót do forum filmu Fabryka zła

Niby schematycznie, niby przewidywalny rozwój wydarzeń ale tak naprawdę to bardzo ważna, NIEMIECKA produkcja. Myślicie, że Polaków stać na taki film? My będziemy żyć Smoleńskiem (jednym i drugim), wojnami i rozbiorami - a to wszystko jako wybielanie historii... Można zarzucić autorom "Fabryki Zła" naginanie prawdy itd. jednak jak dla mnie - pomimo, że jest to autoportret kreślony czarno-białą kredką i niepewną ręką - śmiem twierdzić, że Polska kinematografia nigdy by się na taką produkcję nie odważyła i kropka. Ode mnie mocna 8mka

użytkownik usunięty
tomaszdarwin

W pełni się z Tobą zgadzam. Bardzo odważny film.

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

Niestety, kolejny, który musiał wmieszać Smoleńsk w produkcję cukru, filmów i turystykę na Dominikanie... Ale "oni będą żyć Smoleńskiem", ble ble, a ja wracam do filmu: dobry temat, niezłe zaczepki na początku, potem już tylko słabiej i zjazd z 8 na 6 (te 6 to przecież przyzwoita ocena: "niezły"). Oceny "dobry" nie będzie, bo całość kładą sceny polowania na rosyjskich więźniów (prawie główny bohater uściskał się z nimi) i dziwaczne samobójstwo w scenie nurkowania pod lodem. Brakowało mi za to scen szkolnych, w których przyszła elita byłaby urabiana umysłowo na obraz i podobieństwo Fuhrera... Bali się, że zadziała na widza w 21 wieku ??? I tak się zastanawiam --- taka zła szkoła, a wychowała tak wielu dobrych naśladowców Wodza. Czy nie za mało pokazali w tym filmie ?

ocenił(a) film na 8
pi_kawka

Twój avatar pokazuje sposób myślenia - pzdr

ocenił(a) film na 6
tomaszdarwin

Może przejdziemy na forum, gdzie dyskutują o awatarach ? :)