PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=115165}

Fahrenheit 9.11

Fahrenheit 9/11
2004
6,4 11 tys. ocen
6,4 10 1 11310
5,9 21 krytyków
Fahrenheit 9.11
powrót do forum filmu Fahrenheit 9.11

Wiem, że to skala w której mierzy się temperaturę w USA, ale dlaczego 9/11 ? Co to ma symbolizować ?

użytkownik usunięty
MMB

11 września.. (więcej w zasadzie nie mam do dodania, ale skoro odpowiedź jest za krótka to dopisze coś w nawiasie..)

MMB

NIe jestem pewny ale domyslam się, liczba 9/11 ma związek z tym że 911 to numer na s.o.s. w USA, nie ma co tego przeliczac na celcjusze bo napewno nic to nie bedzie symbolizowac!!(po przeliczeniu na skale celcjusze wychodzi temp okolo -17 stopni)
Jak mowie nie jestem pewien czy dobrze to odebrałem.
Pozdrawiam!!!

MMB

Może i 11 września, ale co to ma wspólnego z Farenheitem ?
Był taki film Francois Truffaut pod tytułem "Fahrenheit 451" i tutaj 451 stopni farenheita to temperatura w jakiej pali się papier. Nie wiem czy te tytuły mają jakikolwiek związek, ale zrówno w jednym jak i w drugim jest 'Fahrenheit'.

Więc nadal nie wiem co może oznaczać/symbolizować "Fahrenheit" i "9/11" w tytule filmu Moora ?!

użytkownik usunięty
MMB

Zgadza sie, tytul to nawiazanie do powiesci Raya Bradbury'ego, sfilmowanej w 1966 roku przez Truffauta. Chodzilo tam o cenzurowanie i ograniczanie przez wladze swobodnego myslenia. Slowo pisane bylo czyms zakazanym, ksiazki konfiskowano i palono (stad tytul). Tytul filmu Moore'a to aluzja do klimatu tamtej powiesci (mroczny obraz s/f) w kontekscie zaklamanej polityki Busha i wydarzen z 11 wrzesnia (mroczny obraz juz nie s/f, ale jak najbardziej rzeczywisty). Kolejna przestroga przed tym jaki moze byc (stal sie po 9/11 ?) swiat, gdy ludzie pozwola kierowac soba, godzac sie na to, by to kto inny za nich decydowal o ich losie.

co do 9/11 jestem pewny, że oznacza datę 11 września, a dokładnie to, co się zmieniło w życiu Amerykanina po tej dacie.a czemu Fahrenheit?? nie wiem......

ocenił(a) film na 10
andygos

Farenheit 9/11 "the temperature at which freedom burns"- nie bierzcie wszystkiego doslownie, to ze jest Farenheit a nie Celsiusz bo to USA , gdyby to bylo w Europie to by pewnie tytul byl Celsiusz 9/11 a raczej 11/9 bo tak sie pisze daty w Europie. Wiec to tyle jesli chodzi o tajemniczosc tytulu.

Kseniucha

Ktoś z pojęciem o języku angielskim i amerykańskim zapisie dat wreszcie. W ogóle zastanowiłbym się czy to tłumaczyć jako 'Farenheit 9.11' bo to raczej 'Farenheit 11. września' na oznaczenie daty a nie jakiejś liczby...

Warto nadmienić, że Ray Bradbury wyraził niezadowolenie z powodu nawiązania przez Moore'a w tytule filmu do jego książki.

MMB

The temperature where freedom burns...

Nic dodać nic ująć, po więcej informacji udaj się na
http://www.imdb.com/title/tt0361596/

użytkownik usunięty
MMB

to oznacza temperature spalania...czegos...czego nie pamietam w tym problem...ale tak moor sie tłumaczył przed sadem oskarzony o plagiat (farenhite...)...:]

użytkownik usunięty
MMB

To zdaje się jakaś baza wojskowa w Iraku, czy strefa specjalna or sth.

użytkownik usunięty
MMB

9/11 to również data zamachu na World Trade Center: 11.09. (2001). Amerykanie piszą najpierw miesiąc, potem dzień. W amerykańskiej prasie 9/11 oznacza w skrócie tamten zamach.

No co Ty? Naprawdę? Kurde popatrz a myślałem że to data jakiejś rozmowy Jurka Krzaka z Miśkiem Wrzosowiskiem.

xtrmntr

Tytuł można czytać dwojako 911 albo 9.11 i według wywiadu jakiego udzielił Moore jest to temperatura w której wolnośc płonie (The temperature where freedom burns) i tu jest w liczbach analogia do zamachu z 11 września.

użytkownik usunięty
lolek231

wlasnie odwolanie do wolnosci pojawia sie w tytule Moore'a. nieprzypadkowo zreszta, bo w trakcie filmu rezyser wprowadza cytat z ksiazki G. Orwella "1984", ktora - jak wszyscy wiemy - opowiadala o panstwie totalitarnym.
fahrenheit ma o tyle uzasadnienie, bo Moore stawia teze, ze rzad stworzyl po 11/9 psychoze strachu w kraju. nawet mieszkancy malutkich miasteczek czuli sie potencjalnymi ofiarami kolejnych zamachow.

użytkownik usunięty
MMB

11 WRZEŚNIA ( 9/11) BYŁ ZAMACH NA WORLD TRADE CENTER W USA KOLEGO

Nie jestem twoim kolegą i wiem, że 11 września był zamach! W moim pytaniu chodziło mi o połączenie tej daty ze skalą Fahrenheita. Ponadto podkreśliłem, że dostrzegam tu nawiązanie do powieści Raya Bradbury'ego i filmu François Truffaut. Oczekiwałem odpowiedzi, która by te dwie sprawy powiązała w oparciu o jakieś fakty o których mi nie wiadomo. I tak właśnie się stało, ktoś powołał się na wywiad z Moorem, ktoś na sprawę sądową i teraz jest wszystko jasne !

Więc jeśli ktoś w tym temacie ma zamiar napisać, że 9/11 czy 9/11 był zamach na World Trade Center to MOŻE SOBIE DAROWAĆ !!!

Oczywiście nadal mile widziane są wszelkie konstruktywne i logiczne teorie na temat tytułu :)

użytkownik usunięty
MMB

jest taka ksiazka i film "Fahrenheit 451". historia ktora dzieje sie w przyszlosci, w czasach gdy jest zakazane czytakie jakichkolwiek ksiazek. a Fahrenheit 451 to temperatura w krorej zaczyna palic sie papier. a tytul fimu moora ma byc alegoria do tego co sie dzieje dzisiaj w stanach zjednoczonych.

użytkownik usunięty
MMB

był taki raport 9/11 wydaje mi sie że to mzoe dlatego tak nazwali

użytkownik usunięty

Fragment wywiadu Playboy z Moorem

Jak przed laty w słynnym obrazie Francois Truffauta, chodzi o temperaturę. W filmie francuza to była temperatura w której zapalał się papier książek, zaś umnie jest to temperatura histerii, dzięki której administracji Busha uszła na sucho cała seria skandalicznych posunięć po 11 września.

MMB

9/11 czyli jedenasty września = attak terrorystow na USA

monja

Kolejne odpowiedzi niczego nowego nie wnoszą już, każdy pisze praktycznie to samo- przecież wiadomo już o co Moorowi chodziło gdy dawał taki tytuł filmu.

lolek231

"Kolejne odpowiedzi niczego nowego nie wnoszą już, każdy pisze praktycznie to samo" - ja to wiem i Ty to wiesz, ale niektórym nie wytłumaczysz :(

użytkownik usunięty
MMB

no a czego dotyczy ten film? nieudolnosci Busha jr podczas podejmowania decyzji po zamachu w Nowym Jorku. 9/11 to przeciez 11 wrzesnia, data ataku terrorystycznego!

Tego ostatniego posta nie rozumiem wogule!! Ktoś mógl by sie jaśniej wyrażać?? Przecież już wiemy co ma znaczyć tytul filmu.

użytkownik usunięty
MMB

9/11 to po prostu data..jedenastego września..

użytkownik usunięty
MMB

9/11 według amerykańskeigo standardu zapisywania daty pierwsza cyfra oznacza miesiąc a druga dzień

użytkownik usunięty
MMB

9/11 oznacza: jedenasty wrzesien,pamietna data,prawda??? Caly tytul po prostu jest przenosnia.Dobrze skojarzone slowo-z temperatura.
Pozdrawiam
Dodo

użytkownik usunięty
MMB

Łącząc analogie do filmu Truffaut'a "Fahrenheit 451" oraz daty w tytule 9.11, o której znaczeniu wszyscy doskonale znają sobie sprawę (chociażby dlatego, że każdy mądrala musiał o tym zakomunikować :P ). Można wysnuć taką interpretację: słowo Fahrenheit (analogia do Fahrenheit 451) sugeruje cenzurę, ograniczenie wolności itp itd, data natomiast mówi samma przez się. Wystarczy połączyć dwa składniki i wszystko układa się w piękną całość.... nic dodać nic ująć ;).... Pozdrawiam (eye)

MMB

Tekst powyżej został napisany przez (eye) ;). Przy okazji - witam wszystkich i pozdrawiam.
(eye)

użytkownik usunięty
eye

nie nalezy zapominac ze 911 to numer alarmowy w stanach (tak jak u nas 112)
juz od dawna nikt nie pisal o tej analogii :))))

użytkownik usunięty
MMB

nawiazanie do jedenastego września... tragedia w USa, zamachy samolotowe na dwie wieże... to chyba jasne...