PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=92181}

Fanfan Tulipan

Fanfan la tulipe
2003
6,1 9,2 tys. ocen
6,1 10 1 9185
5,0 4 krytyków
Fanfan Tulipan
powrót do forum filmu Fanfan Tulipan

fanfan

ocenił(a) film na 7

Obejrzałam sobie nową wersję Fanfana. Jeśli ktoś jest zmęczony, chce uciec od problemów i trochę pośmiać się - to ten film się do tego nadaje. Niezbyt skomplikowana fabuła, urokliwe plenery i odrobina humoru mogą zadowolić niezbyt wymagającego widza. Podobał mi się Perez, ma w sobie sporo wigoru i troche urody, powiedziałabym, że więcej niż pani Cruz. Zastanawiam się, czy we Francji nie ma zdolnych i urodziwych aktorek? Rozumiem,że realizatorzy potrzebowali gwiazdy ale chyba nie trafili, przynajmniej w mój gust. dobre jest tempo akcji, no, może pod koniec trochę zwalnia. Odniosłam wrażenie, jakby reżyser chciał szybko skończyć film i zabrakło mu koncepcji. No, ale nie mozna mieć wszystkiego. Niezła jest muzyka. Może jestem staroświecka a może to sentyment do szermierki, którą kiedyś trochę ćwiczyłam, ale podobały mi się układy walk. Tu nie wszystko da się zrobić na bluboxie, to jest czysta sztuka. Nie da się też nie wspomnieć udziale Polaków a właściwie Polek. O ile Annę Majcher łatwo było w filmie zlokalizować, o tyle o drugiej aktorce można przemilczeć (sic!).
Dla młodych widzów film może być zabawny, starsi napewno będą go porównywać do pierwowzoru (notabene, mnóstwo w tym nowym kopii), ale trudno tę hostorię napisać inaczej. Można ją tylko uwspółcześnić, o co chyba chodziło. A więc pośmiejmy się z króla Francji i jego dworu.