PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=877030}
5,4 5,2 tys. ocen
5,4 10 1 5219
6,1 16 krytyków
Fanfik
powrót do forum filmu Fanfik

Nie bardzo rozumiem przeniesienie akcji do Warszawy (Poznań nie dość fajny?) oraz do szkoły prywatnej (totalnie nie kupuję dręczącej uczniów dyrektorki w takiej placówce. W państwowej szkole w dużym mieście to też raczej by dziś nie przeszło, ale w prywatnej to czyste SF). Słabo też wypadła zamiana mikro kawalerki Leona na wypasiony loft (ej, serio?).
Muzycznie i wizualnie jest znakomicie, ale... długie sekwencje z jeżdżeniem na rowerze, patrzeniem sobie w oczy, ewentualnie przed siebie, sprawdziłyby się w serialu, ale w 90-minutowym filmie to jednak zabiera czas na budowanie postaci i ja mam wielki niedosyt, bo ostatecznie wiemy o nich bardzo mało. Zresztą dużo rzeczy jest traktowanych bardzo pobieżnie - terapia, kwestia uzależnienia od leków (bardzo istotny element książki). Nie wiemy też co wynika z tego, że Tosia odkrywa, że jest Tośkiem. O tranzycji nikt słowem nie wspomina, a cudownym rozwiązaniem wszystkich problemów jest obcięcie włosów...

Po stronie plusów zapisujemy obsadę, zwłaszcza jej młodą część. Nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem w polskim filmie tak naturalnie grającą grupę młodych aktorów. Alin Szewczyk (zjawiskowy!) i Jan Cięciara praktycznie robią cały film, ale reszta klasy bardzo dobrze ich wspomaga. W ich ustach nawet dydaktyczne wstawki brzmią w miarę naturalnie.
Czekałem na ten film z niepokojem, ale wyszło nieźle. Tylko szkoda, że to jednak nie jest serial. Chętnie spędziłbym z nimi więcej czasu.

ocenił(a) film na 6
ehhh

też żałuję, że to nie serial. W książce nie było nic o tranzycji. W 2 części Udalia kupiła Todkoei binder. Nie wiem, po co tyle zmian. Tw historia sama się obroniła. Rozczarował mnie ten film.