Fantastyczna Czwórka

Fantastic Four
2005
6,1 81 tys. ocen
6,1 10 1 81081
4,6 21 krytyków
Fantastyczna Czwórka
powrót do forum filmu Fantastyczna Czwórka

Hulk był, Spiderman, Fantastyczna 4, X-men, (jak cos pominalem to powiedzcie).
Mi sie wydaje ze został jeszcze Ironman. W koncu to bajki z mojej mlodosci :) chodzi mi o tego prawdziwego Ironmana a nie ten z '88 jakis japonski.

graFFiT

Został jeszcze ,,Shit-Man" - wzruszjąca opowieść o pracowniku miejskiej oczyszczalni ścieków , który odkrywszy spisek swych pracodawców zmierzających do wytrucia mieszkańców miasta nieczystościami , przywdział strój super-bohatera by pokrzyżować im szyki... Jego staszliwą bronią jest przepychaczka , którą posługuje się po mistrzowsku :)

ocenił(a) film na 7
D23

Ale się ubawiłem z tego "Shit-Mana" co ci powiem że całkiem w dupe ta historyjka hahaha :) no naprawde szczerze się uśmiałem.

TOMASUS

ja zadnego Shit-mana nie pamietam :P Ciekawe, nie powiem, watpie zeby to zyski przynosilo :)
Zapomnialbym - DareDevila jeszcze nakrecili :)

ocenił(a) film na 5
graFFiT

A "Liga Sprawiedliwych" to jest też Marvela??

ocenił(a) film na 1
Kristofer

i jeszcze woda,ogien,ziemia,serce,wiatr i tralalalam powstaje on super Kapitan Planeta :P:P:P:P jak to zrobia to umre ze smiechu buehehehe..

Sammy_Jankis

Może nakręcą coś o superbohaterze Lepperze, który walczy samą broną? ;P

Kristofer

co do Ligi Sprawiedliwych - mialem to pisac a dokladnie mialem pisac Liga Wolnosci ale nie bylem pewny tytulu :):)

graFFiT

Został jeszcze Silver Surfer... Przy okazji zapraszam na http://www.stopklatka.pl/artykuly/artykul.asp?wi=9314 [www.stopklatka.pl/artyk ...] . Najciekawsze są końcowe informacje na temat polskiego superbohatera :) Co wy na to?

Gladka

No i afkor-z Kapitan Ameryka :) Przy okazji poprawiam link do artykułu: http://www.stopklatka.pl/artykuly/artykul.asp?wi=27161 [www.stopklatka.pl/artyk ...]

Gladka

Shit-man hehehe, niezłe ;] Niech nakręcą Kapitana Planetę! Przyda sie w końcu jakiś ambitny, film z dobrym morałem. Jakby to nakręcili to chyba bym nie wysiedziała na fotelu w kinie i tarzała się ze śmiechu na podłodze.

Ewel

Ależ ,,Shit-man" też ma proekologiczne przesłanie. Najlepiej niech nakręcą fim o tym jak nasz bohater rurociągów sopotkał rzeczonego Kapitana Planetę i razem uratowali świat przed Lordem Trucicielem ( senator Stokłosa) :)

graFFiT

Dopiero teraz sobie uświadomiłam... Powinni nakręcić aktorskie wersje tego oto filmu: http://www.filmweb.pl/Film?id=119655 [www.filmweb.pl/Film?id= ...] , a jeśli odniesie sukces, to również http://www.filmweb.pl/Film?id=144118 [www.filmweb.pl/Film?id= ...] :)))))

ocenił(a) film na 7
Gladka

oja oja ale stare anime wyciągnołeś z lamusa . Ale sam bym był ciekaw jak by to wyglądało w wersji aktorskiej .

TOMASUS

Oooo, widzę sami intelektualiści. Uważam, że Wasze scenariusze i reżyserie spłukałbym od razu w kiblu tak jak Was...ciemniaki. Zazdrościcie i tyle- wymyślcie coś fajnego i napiszcie - tylko nie Wasze życiorysy bo mam słabe nery, a od śmiechu nie chcę umrzeć...

ReMi_3

Nie umieraj remi , nie umieraj !!! Bo jeśli ty w umrzesz , to kto będzie w przyszłości pisał scenariusze do fimów ? Chyba tylko ,,ciemniaki" , a to była by tragedia ?

graFFiT

z tego co wyczytalem niedawno (nie pamietam gdzie) film "ironman" jest w fazie przygotowan do produkcji i w 2007-2008 powinien wyjsc...
no i zostal jeszcze ghost rider, do ktorego zdjecia wlasnie trwaja

kabat

Z tego co wiem, to zdjęcia do Ghost Ridera zostały już ukończone jakiś czas temu. A co do "Iron Mana" to ową postać ma chyba zagrać, albo Justin Timberlake ;) albo Tom Cruise. no zobaczymy co z tego wyjdzie.

Enkil

justin timberlake LOL ROTFL HAHAHA ... faktycznie moze to i byl tom cruise, nie pamietam juz tamtego newsa. no i dzieki za sprostowanie w kwestii ghost ridera.

justin timberlake, no nie moge.... blahahahahahahahahahhahahahaah hahahahahahahaah

użytkownik usunięty
graFFiT

Jeśli kogoś NAPRAWDĘ interesuje odpowiedź na to pytanie, to co do filmowych adaptacji

komiksów. Na dzień dzisiejszy sprawa prezentuje się tak:

TYTUŁ / WYDAWNICTWO / WYTWÓRNIA / STATUS (DODATKOWE INFO)

ABADAZAD / CrossGen / Disney / zarezerwowane

ACCIDENT MAN / Dark Horse / Universal / prace trwają (scen.: Mark Verheiden ["Smallville"])

ADRENALYNN / Image / Warner Bross / zarezerwowane; w roku 2003 wstrzymano prace; być może

projekt ruszy pod koniec 2005 (rola tytułowa: prawdopodobnie Christina Ricci)

ALLEY CAT / Image / Mindfire Productions / prace wstrzymane

AMERICAN, THE / Dark Horse / Warner Bros / zarezerwowane w 1992

AQUAMAN / DC / Warner Bross / prace trwają

ART SCHOOL CONFIDENTAL / Fantagraphics / MGM / post-produkcja, premiera jesienią 2005 (reż.

Terry Zwigoff ["Ghost World"]; scen: Terry Zwigof i Dan Clowes; John Malkovich w roli

drugoplanowej)

ASTROCITY / DC, Wildstorm / ??? / trwają poszukiwania wytwórni (scen: Jonathan Alpers i

Kurt Busiek)

BATMAN Vs. SUPERMAN / DC / Warner Bross / projekt wstrzymany

BATTLE CHASERS / Image / 20th Cenntury Fox / zarezerwowane

BEAUTIFUL KILLER / Black Bull / Universal / zarezerwowane (rola tytułowa: negocjacje z

Jessicą Albą)

BLACK CROSS / Dark Horse / Disney / zarezerowane

BLACKHAWK / DC / ??? / status nieznany, o projekcie ucichło pod koniec lat 80tych

BLADE 4 / Marvel / Lion's Gate i Marvel Studios / wbrew krążącym pogłoskom raczej nie

powstanie; możliwe iż nakręcony zostanie film nawiązujący do postaci zaprezentowanych w

Blade3 "Nighstalkers"

BOOKS OF MAGIC / DC Vertigo / Warner Bros / prace trwają

DAREDEVIL / Marvel / 20th Century Fox / Mark Steven Johnson wyraził zainteresowanie

projektem

DARKMINDS / Dreamwave / ??? / wstrzymany

DARKNESS / Top Cow / Dimension Films / trwają poszukiwania scenarzysty

DEATH / DC Vertigo / New Line Cinema / w trakcie pisania scenariusza

DEATHLOK / Marvel / Paramount / pre-produkcja (reż: Paul McGuigan ["Wicker Park"]

EL SUPERBEASTO / ??? / Film Roman / pre-produkcja

FABLES / DC Vertigo / Fox TV / w trakcje produkcji, pilot serialu

FLASH / DC / Warner Bros / w trakcie produkcji

GHOST RIDER / Marvel / Columbia Pictures / w trakcie produkcji

GREEN LANTERN / DC / Warner Bros / prace trwają

GRENDEL / Dark Horse / Warner Bros / zarezerwowane

HELLBOY 2 / Dark Horse / Revolution Studios / pre-produkcja (scen i reż: Guillermo Del Toro

IRON-MAN / Marvel / New Line Cinema / pre-produkcja

KING CONAN / Marvel / Warner Bros / pre-produkcja, w związku z piastowaniem przez

Schwarzenegera stanowiska gubernatora Kaliforni pojawiły się wątpliwości co począć dalej z

projektem

Luke Cage / Marvel / Sony / prace trwają

Magdalena / Top Cow / Platinum / zarezerwowane

Magneto / Marvel / 20th Century Fox / prace trwają

Preacher / DC Vertigo / ??? / planowany jako film niezależny, niestety w związku z udziałem

Jamesa Marsdena w projektach "X-Men 3" i "Supemran Returns", prace zostały wstrzymane

Punisher 2 / Marvel / Lion's Gate / pre-produkcja

Rising Stars / Top Cow / MGM / zarezerwowany, planowany jako trylogia

Route 666 / CrossGen / DreamWorks / zarezerwowane

Shazam / DC / New Line Cinema /prace trwają

Silver Surfer / Marvel / 20th Century Fox / pre-produkcja

Supergirl / DC / Warner Bros / prace trwają

Wolverine / Marvel / 20th Century Fox / pre-produkcja

Wonder Woman / DC / Warner Bros / prace trwają

Superman / DC / Warner Bros / w fazie produkcji

30 DAYS OF NIGHT / IDW / ??? / pre-produkcja

TUROK / Acclaim / ??? / zarezerwowane

ULTIMATES aka ULTIMATE AVENGERS / Marvel / ??? / pre-produkcja, straight-to-DVD

WATCHMMEN / DC /Paramount / pre-produkcja, prawdopodobnie zostanie wypuszczony w 2006 roku

nooo... nic dodac nic ujac. juz sie ciesze na mysl o nieslychanie wysokim poziomie tych "dziel" :P

użytkownik usunięty
kabat

Drogi Kabacie (podejżewam, że tak powinienem odmieniać twego nick'a).

Proszę... zapamiętaj następujące tytuły:
Art School Confidenta, Astro City, Death, El Superbeast, Fables, Watchmen.

Jeśli filmy będą tak dobre, jak komiksy które je zainspirowały, to MOŻE sarkazm zniknie z twoich ust (czy też raczej paluszków stukających w klawiaturę).

Co do reszty wyminionych przeze mnie tytułów, z czystym sumieniem możesz je sobie odpuścić. Innaczej twój sarkazm przemieni się w SARKAZM, bądź też w zwyczajne i typowe dla tego forum bluzgi.

PS1: Jako, że na wymienione rpzeze mnie filmy poczkeasz raczej długo, w międzyczasie polecam "American Splendor" i "Ghost World". Może wtedy zmienisz zdanie o filmowych adpatacji komiksów, gdyz podejżewam, że opinię o nich masz nader negatywną, a znajomość tychże posiadasz raczej skromną :)

PS2: Część z wymienionych przeze mnie tytułów wypuszczona będzie przez mało znane wytwórnie bądź zrealizowana przez osoby bynajmniej nie znajdujące się w amerykańskiej czołówce dotyczącej gaży; więc jest spora szansa na to, iż nie zostaną delikatnie "zepsute".

PS3: Istnieją dobre filmy na podstaiwe równie dobrych komiksów. Naprawdę. Po prostu przechodzą niezauważone, gdyż w czasie kiedy trafiają do obiegu większość osób jest wybitnie zaabsorbowana mieszaniem z błotem kolejnych części szeroko reklamowanego Spider-Mana. :)

Peace.

użytkownik usunięty

Przepraszam zarówno użytkowników forum jak i samego siebie za ilość literówek w poprzednim poście, ale, mówiąc kolokwialnie, "poniosło mnie" i chciałem jak najszybciej oddać w ręce waszych oczu ten szereg liter i myśli (bynajmniej nie złotych).

tytuly wymienione zapamietam, do jakosci ich w swoim czasie sie odniose (jak juz sie z nimi zapoznam). i niestety masz racje, ze moja wiedza o adaptacjach jest skromna, poniewaz ogranicza sie do tego, co obejze. a zebym mogl obejzec, musze najpierw o danym tytule wiedziec. a wymienione przez Ciebie tytuly nie sa zbyt eksponowane w srodkach przekazu :( czego zaluje.
nie o wszystkich ekranizacjach mam negatywna opinie, jednak wiekszosc z nich to filmy, mowiac delikatnie, srednie, poza paroma wyjatkami. z Twego wykazu widze, ze szykuja sie ekranizacje "wonderm woman", "silver surfera" czy "supergirl". cos szczerze mowiac niezbyt optymistycznie mi sie to widzi...
no, ale moze sie myle i beda to naprawde dobre filmy... oby...

PS. moge jedynie marzyc zeby ktos porzadnie zekranizowal "kaznodzieje".
PS2. zapomniales dodac Transformers, ktore to ma rezyserowac, jesli mnie pamiec nie myli, Michael Bay.

pozdrawiam, Czarny Baranie

użytkownik usunięty
kabat

Transformers... Masz rację, filmowa wersyja powstanie niechybnie. Po prostu wstyd było pisać zarówno o tym tytule jak i o potencjalnej ekranizacji G.I.Joe. Wiesz jak to się mówi: zły to baran który na własne leżysko kala :).

Co do filmów pokroju "Wonder Woman" czy "Supergirl" (jak i ogromnej większości tutaj przeze mnie zaprezentowanych) pewnie masz rację i okażą się strasznym gniotem.

Postem tym chciałem po prostu uzmysłowić forumowiczom, że filmy na postawie komiksu to nie tylko te "blockbustery" ze stajni Warner Bros itp, lecz również kino niezależne (grrr... jak ja nie lubię tego okreslenia) które może prezentować poziom o wiele wyższy niż niejeden 'francuski dramat obyczajowy rozprawiający się z tematyką molestowania seksualnego, nietolerancji w sotsunku do mniejszości oraz chorób psychicznych".
Tak jak komiksy to nie tylko super-bohaterowie z bielizną na ubraniu ze spandexu i z w kolorowych trykotach.

Podsumowując: mam nadzieję, że za czas jakiś sam nie będę pluł sobie w brodę, rozpamiętując moje posty i oglądając końcowy efekt tak zachwalanych tu przeze mnie projektów :)

PS: Ostatnimi czasy dowiedziałem się, że powstaje adaptacja "V For Vendetta" z udziałem samego Alan'a Moore'a. To może być naprawdę smakowity kąsek. Może wiadomośc ta cię zainteresuje... a może nie...

Pozdrawiam i cieszę się, że nie jesteś jednym z bywających tu nader często ludzi, obrażających się na marginalny choć ślad krytyki i sprowadzających swoje wypowiedzi do ciągów przysłowiowych "kurw i cip".

PEACE

hehehehehehe Czarny Baran jak zwykle trafil w sedno. zwlaszcza z tymi francuskimi dramatami :) in owszem, wiadomosc o "v for vendetta" zainteresowala mnie sporo czasu temu i do momentu premiery bede zyl w niepewnosci co do jakosci tego filmu. choc juz teraz zaryzykuje stwierdzenie, ze moze to byc jedna z lepszych ekranizacji.

PS. ooooo to jeszcze G.I.JOE ekranizuja... juz sie ciesze na ogladanie tego wybitnego arcydziela zachodniej batalistyki ]:-)
PS2. owszem, bluzgi na niektorych forach sa cholernie irytujace.

Pozdrowienia, Corny Boronie

użytkownik usunięty
kabat

A propo zarówno adaptacji komiksów jak i samej fantastycznej czwórki.
Polecam wersje z 1994 roku (reż: Oley Sassone), wyprodukowaną przez Rogera Cormana - mistrza kina klasy... Ż (tak... to ta literka zaraz po Z).
Piękno filmu leży głownie w fakcie, iż Cormi stwierdził, że filmidło jest tak żenujące, ze wypuszczenie go równało by się totalnemu pogrążeniu w błocie X muzy. Dodam tylo, iż facet ten pogrążył się w owym błocie już swoimi kilkudziesięcioma wcześniejszymi produkcjami i bynajmniej nie miał w ich przypadku wątpliwości co do ich rozpowszechniania.
Film posiada wszelkie cechy TYPOWEJ adaptacji komiksu: beznadziejne autorstwo, scenariusz będący doskonałą konotacją określenia "impotencja mentalna", dialogi i monologi wypływające u ust "aktorów" z gracją kija od miotły przepychanego przez gardziel wielbłąda (nie... nie wiem skąd to skojarzenie). O scenografii czy kostiumach nawet nie bedę się wypowiadał.
Jedyną rzeczą odróżniającą to "dzieło" od masy mu podobnych, tyle że bliższych naszym czasom są efekty żywcem wyjęte z kreskówki o kapitanie planecie (czytaj: koszmarne nawet jak na owe czasy - bardziej pasowałoy by do niemieckiego kina eksperymentalnego z lat 30-tych)... W przeciewństwie do wspomnianego kapitana FF jest jednak filmem fabularnym... [Tylko gdzie ta fabuła? Pytam]

Ogólnie rzecz biorąc film tak zły, że aż dobry :)

graFFiT

Sin City tez jest marvela jeszcze nie nakrecili Avengers, Machine teen,
Black Panther, Spellbinders i NextWave

CZARNY

eeee... sin city zdaje sie wydal dark horse a nie marvel. a jesli chodzi o ewentualne nadchodzace ekranizacje to wymienianie ich nie ma sensu, poniewaz amerykanie dysponuja prawie nieskonczonymi zasobami scenariuszy, postaci itd. sama tylko seria x-men to ewentualny material na kilkadziesiat filmow. oczywiscie powstanie tylko kila czesci, bo po pewnym czasie wytwornia uzna, ze nie przynosi dostatecznych zyskow itd. albo po 4 czesciach zmienia tytul na x-men:reaktywacja czy cos podobnie glupiego i jazdaaa, kolejne 4 czesci.

PS. JA CHCE KAZNODZIEJE DE MUVI!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
kabat

Mądrze prawisz.
Z filmami zza wielkiej wody sprawa ma się jak z filmami rodem z Japoni.
Pewnie nawet nie zdajemy sobie sprawy które filmy czy seriale, powstają na kanwie ichniejszych komiksów czy książek.

A co do postu Czarnego.
1) Ostatnio doszły mnie słuchy, że szykuje się ekranizacja Black Panther; podobno jednym z kandydatów do roli głównej jest Wesley Snipes. Heh...
2) Film nawiązujący do bohaterów komiksu Avengers jest już w drodze. Chodzi o adaptację serii Ultimates. Chwała wszystkim bogom, demonom, wróżkom i pokemonom, że Marvel nie wpadł na pomysł ekranizacji regularnej serii. Toż to by był dopiero koszmar. Poza tym pod nieporozumienie pod względem marketingowym. Postaciami pojawiającymi się w jednym takim filmie, można by wypchać KILKA pełnometrażowych produkcji. Myślę, że taki projekt ma szanse na zaistnienie dopiero za lat kilka, kiedy to skończy się zasób najpopularniejszych bohaterów, tworzenie kontynuacji będziezbyt ryzykowne i Marvel rzuci kilka swoich postaci do jednego filmu.
Chyba każdy przecież wie, że w przypadku tego akurat wydawnictwa chodzi tylko i wyłącznie o $$$$$$$$.

użytkownik usunięty

Tak więc pisząc o dolarach które bezustannie wpływają na konto Marvlea dochodzimy do sedna sprawy... Czyli pobódek jakie przyświecają twócom oraz tego jaki efekt chcą osiągnąć.
Większość filmów na pdostawie komiksów to typowe kino rozrywkowe.
Śmieszą mnie ludzie którzy oskarżają tego typu produkcje o to, ze są mało ambitne. Przecież nie o to w nich chodzi. Równie dobrze można oskarżać filmy z Wandajmem o to iż nie oddają psychologicznej głębi postaci, oraz nie poruszają społecznie ważnych tematów. :)

Niestety... istnieje różnica poza przyzwoicie zrealizowanym kinem rozrywkowym, a kinem tego typu zrealizowanym w sposób tandetny.
Do pierwszej kategorii zaliczam tylko X-Men 2, oraz Hellboy'a (z którym wiązałem niestety większe nadzieje... chlip-chlip... gdyby tylko zrobili go w stylu "Draculi" pana Copolli).

dobrze powiedziane. X2, jak rowniez pierwsza czesc byly dobrymi filmami jak na ekranizacje komiksow. kino rozrywkowe realizowane tandetnie = elektra (brrrr po co ja to ogladalem), film bez wiekszego sensu, ladu i skladu. fantastic 4 tez mi sie nie podobal ale to zapewne dlatego, ze nigdy specjalnie nie lubilem tego komiksu.

PS. ekranizacja black panther ze snipesem = Blade prosto z drzewa :p
PS2. co do ultimates. komiks czytalem i nie powiem, calkiem mi sie podobal. ale nie sadze, zeby to byl dobry material na pelnometrazowy film. historia z komiksu jest za dluga, nie da sie zmiescic w 2-godzinnym filme, wiec zwowu zostana zrealizowane sceny najwiekszej rozpierduchy i 10 min innych. niestety, ale pierwsza seria ultimates to jedna historia i bardziej nadaje sie na serial, niz na film kinowy.
PS3. wie czy ktos czy wyszla juz 2 seria ultimates??

pozdrowionka 4 all

użytkownik usunięty
kabat

"PS3. wie czy ktos czy wyszla juz 2 seria ultimates?? pozdrowionka 4 all."

Siur. Tzn. nie wiem jak przedstawia się sytuacja na polskim rynku, albowiem powiedziane jest: "ściągaj wszystko na bieżąco w oryginale". Jak narazie, stargałem 7 zeszytów + annual. IMHO: seria druga lepsza od serii pierszej.

mniam :] wiec bedzie trzeba zainwestowa w dodatkowy limit do neostrady, albowiem stary na zatracenie poszedl. tak wiec stanie sie slowo pana i komiks na dysku zagosci. i nie ma co stawiac na polski rynek, bo wiekszosc najlepszych rzeczy u nas nie bedzie. a ile kosztuja zeszyty kaznodziei nie bede nawet wspominal... kradziez bialy dzien... gdzie te czasy, gdy mozna bylo kupic 64-stronnicowy komiks za 4 zl :( :( :(

graFFiT

na pytanie co jeszcze zostalo odpowiedz brzmi: KAJKO i KOKOSZ. ale ekranizacji tego komiksu chyba nikt sie nie podejmie

teszu

powinni zekranizowac Likwidatora... poszedlbym na to w ciemno ]:-)

użytkownik usunięty
kabat

Heh. True.
Albo, jeszcze lepiej, Osiedle Swoboda.
Heh. Chciałem kiedyś nakręcić amatorski "dollar baby" inspirowany przygodami chłopaków. Niestety nie udało się.
Ale co się odwlecze, to nie uciecze, chyba że przyśnie na jakieś drzewo.

hehehe. aha. zapomnialem na smierc wczesniej dodac jeszcze jednej "wspanialej" ekranizacji komiksu. chodzi o: (tamtadadam) GARFIELDA!!!!
i pomyslec ze dalem sie namowic na pojscie na to do kina :(

graFFiT

Hehe, fajnie by było, jakby nakręcili aktorską wersję Yattamana... Boże, pamiętam, jak z bratem to oglądaliśmy... No i polewka by była, jakby zrobili też tego... Jak mu tam... Gigi...Latrotola:P

Tink_2

hehehehehehehehhee yattaman the movie. jesli mnie pamiec nie myli to juz nakrecili "kapiana jastrzebia" czy jak to sie nazywalo. zajefajne. pilkarze skacza po boisku, robia salta w przod z obrotem w tyl i inne takie,a w tle muzyka jak z filmu wojennego :]

ocenił(a) film na 1
graFFiT

Iron Mana powinien zagrać Ozzy! A Silver Surfera Satriani! Ale byłby nader wypas. Będzie Superman w 2006 bodajże. Kaczora Donalda jeszcze nie było.