znacie więcej filmów w których akcja toczy sie w zimie i jest takie specyficzny "śnieżny" klimat? i nie chodzi mi o filmy o wspinaczce wysokogórskiej..
Tylko tyle przychodzi mi do głowy:
- Zamieć
- Atak na posterunek 13
- Bezsenność
- Coś z 1982 i prequel z 2011
- 30 dni mroku
- Szklana pułapka 2
"To nie jest kraj dla starych ludzi" Nie znajdziesz tam śniegu ale klimat praktycznie identyczny
Ja proponuję "Rambo III" śniegu nie znajdziesz i klimatu też nie, ale poza tym wszystko się zgadza.
"Lekcja przetrwania (The Edge)" z Hopkinsem i A. Baldwinem. Dla mnie klasyk, jeśli idzie o temat zimy ;)
''Zamieć'' - tego filmu akurat nie polecam. Nie warto oglądać dla samej Antarktydy.
Jeniec http://www.filmweb.pl/entityLink?entityName=film&id=93761
Wyspa (Ostrow)
Jak spędziłem koniec lata
Car
Syberia Monamour
Wśród nocnej ciszy - szczególnie polecam
W sumie Brunet wieczorową porą, Miś oraz Rozmowy kontrolowane też dzieją się zimą, choć może nie o taki klimat ci chodzi :)
"Ciało za milion" - bardzo fajny klimat i właśnie taki jakiś podobny do "Fargo" choć nieco inny humor. Może już sam ten styl przekrętów i właśnie alaskański klimat robi swoje (w sensie podobieństwa, w każdym razie uwielbiam oba te filmy). No i też podobny jest i świetny "Prosty plan".
I wiesz co, zupełnie inny styl ogólnie, ale też komedia i super śnieg - no przynajmniej jak dla mnie naprawdę umiłowany śnieżny klimat - "Nieustraszeni pogromcy wampirów". To jest tak cholernie śnieżnie przyjemne.
Sztorm stulecia. Film dłuuuugi i specyficzny (S. King) ale z bardzo gęstym, mroźnym i śnieżnym klimatem:)
Polecam bardzo gorąco;p