PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1228}
7,2 5,4 tys. ocen
7,2 10 1 5370
Farinelli: ostatni kastrat
powrót do forum filmu Farinelli: ostatni kastrat

Na serio kastracja sprawia, że ma się cienki głos?

kendo777

Zamiast pytać - sprawdź sam :]
Wątpiłem w to ale faktycznie tak może być, mutacja głosu następuje pod wpływem testosteronu, który jest produkowany w jądrach.

Cartmenez

Taaa, głos dziecka :)
Jak się do tego doda możliwości mężczyzny, tzn. np. dużo większa powierzchnia płuc niż u małego chłopca, to nietrudno uwierzyć w to, że ludzie tak kochali te "anielskie głosy".
Chciałabym kiedyś posłuchać takiego... chociaż głos głosem, a cierpienie przez całe życie.

ocenił(a) film na 8
lioneez

Kastraci nadal istnieją, więc masz szanse. Ja widziałam jednego, ale jakoś ich nie za bardzo lubię.........

Annodomini

A przepraszam, gdzie widziałaś? Bo osobiście posłuchałabym.
Po drugie, jesteś pewna, że to był kastrat, a nie jakiś kontr-tenor? Bo to byłoby bardziej prawdopodobne

ocenił(a) film na 4
lioneez

W Krakowie śpiewa taki jeden gość ;) Pojawia się raz na kilka mięsięcy na ulicy. Jego popisowym numerem jest Ave Maria Schuberta. Ale ma również całkiem niezły dół, więc sądzę, że jest kontratenorem.

Sanichi

Edward Parzych jest kontratenorem i ma piękną córeczkę i uroczą żonę śpiewającą sopranem. Z tego, co mi mówł wynika, że nie śpiewa head- voicem (miał robione zdjęcia pracującej krtani- nie składa jej jak to się dzieje przy tej technice), ale "na ucho" jego głos na pewno nie jest "modalny" w górnym rejestrze.

lioneez

http://www.filmweb.pl/user/Kastratek
A jego nowe konto: http://www.filmweb.pl/user/Kalle_Wasp

Cartmenez

Prawda, pod warunkiem, że raz, dokonało sie jej w odpowiednim momencie (tj. przed mutacją) a dwa, nie każdy wykastrowany chłopiec zostawał zaraz sławnym śpiewakiem.

kendo777

kastracja sprawia żeciało chłopca nie wytwarza hormonów więc nie przechodzi mutacji

ocenił(a) film na 7
kendo777

Sprawdź sam. I problem z głowy :)

kendo777

I sprawdziłeś na sobie czy nie? :D:D

kendo777

Jak najbardziej,