PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=756160}

Faworyta

The Favourite
2018
7,5 93 tys. ocen
7,5 10 1 92609
8,0 103 krytyków
Faworyta
powrót do forum filmu Faworyta

Jedyne co w tym filmie jest dobre to gra aktorska, niestety sama fabuła jest bardzo przewidywalna i tak naprawdę te niby intrygi są bardzo słabe. Jestem zawiedziony, liczyłem na niezłą dawkę dobrego kina, humoru, zaciekawienia widza tematem, a tak naprawdę z niecierpliwością tylko zerkałem na zegarek z nadzieją na szybki koniec filmu. Żeby nie było, zrozumiałem o co chodzi - tylko głupi nie zrozumiałby, zresztą nawet nie ma co wdawać się w polemikę bo wszystko jest jasne i proste jak drut. Muzyka momentami dramatycznie do bólu nieznośna wręcz, niby budująca atmosferę - wydmuszka. Nie wystarczą proste dźwięki aby budować emocje, których finalnie i tak nie ma. Dialogi na niskim poziomie, słaba fabuła, bardzo słaba, szkoda bo potencjał był bardzo dobry.

ocenił(a) film na 7
chance81

W pełni się zgadzam.

użytkownik usunięty
chance81

Jednak nie wszystkich wzięło na peany. Pocieszające że nie jestem odosobniony.

ocenił(a) film na 7
chance81

Też liczyłam na więcej. Na dużo więcej. Dostałam dobrą grę aktorską i scenografię.

ocenił(a) film na 6
xManilax

Mnie też tylko te dwa elementy przypadły do gustu.
Ale mimo wszystko film oceniłaś jako dobry..
??

ocenił(a) film na 7
Rajwant

ja równiez podzielam opinię xManilax i także film oceniam ten film do 7.
Można się czepiać, można czuć niedosyt czy lekkie rozczarowanie - ale zasadniczo film najgorszy nie był.

ocenił(a) film na 6
oxygon

Macie wspólne konto? :)

ocenił(a) film na 6
xManilax

Angielskie krajobrazy to też urzekająca wartość. Jak również kostiumy podkreślające grę aktorską i rzeczywiście zjawiskową scenografię.

chance81

i do tego poprawność plolityczna rodem a hollywood. Na XVIII wiecznym angielskim dworze królewskim można zauważyć czarnoskórą szlachtę.

ocenił(a) film na 8
belkot666

Nieuważanie oglądasz. Ci czarnoskórzy to była SŁUŻBA. Służba na takich dworach nosiła wykwintne stroje.

Alex_Tyler

tańczące szlachcianki na balu oraz na na widowni podczas koncertu na pewno nie należały do służby...

ocenił(a) film na 8
belkot666

Nie widziałem, żeby były szlachcianki czarnoskóre. Może jeszcze raz uważniej obejrzę. Jesteś pewien, że tańczyły a nie np. obsługiwały tańczących podajac im trunki lub owoce?

ocenił(a) film na 8
belkot666

Gdzies ty tam zauwazyl czarne szlachcianki?

AstonMarkiz

I tak to jest, jak się nie zna historii. Owszem, bywały czarnoskóre szlachcianki, np. Dido Elizabeth Belle. Można powiedzieć, że istniał pewien trend otaczania kuratelą/ przysposabiania czarnoskórych osób w rodach arystokratycznych. Polecam pogłębić wiedzę.

ocenił(a) film na 8
Dziga

Naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem, zanim dolaczysz do dyskusji z kimkolwiek. Nie neguje istnienia czarnych szlachcianek

ocenił(a) film na 5
belkot666

Ludzie którzy nie mają pojęcia o historii nie powinni oglądać filmów historycznych. I tak ich nie zrozumieją. Na dworach trzymano mnóstwo czarnoskórych służących, którzy często robili niezła karierę. Dobrze ubrana Afrykanka w tym filmie wcale nie była szlachcianką.

ocenił(a) film na 8
belkot666

https://veritasdehistoria.wordpress.com/2016/11/03/czarnoskory-polak-w-wojsku-na poleona/ i takie przypadki jak widzisz bywały. A na rokokowym i pstrokatym dworze monarszym spotkać czarnoskórą piękność wcale trudno nie było

ocenił(a) film na 9
belkot666

Czarna szlachta i kostiumy z jeansu... To celowe Ale nie ma nic wspólnego z poprawnością polityczną. To współczesny język obrazu, wpleciony w scenografię. Świetny pomysł.

ocenił(a) film na 6
belkot666

Z pewnością był zamysł " przemycenia" tematów obecnie nośnych i popularnych społecznie. I to się udało.

chance81

Bardzo trafna opinia

ocenił(a) film na 7
chance81

Ale wiesz, że to nie jest kryminał?

ocenił(a) film na 6
chance81

Idealnie oddane moje uczucie po seansie.

ocenił(a) film na 8
chance81

tak niska ocena i stwierdzenia, że nie ma tam wartej uwagi intrygi, że jest proste jak drut, itp., mam wrażenie, że wynikają z niewłaściwego nastawienia; scenariusz tego filmu to nie jest historia pełna nieoczekiwanych i jednocześnie nieprawdopodobnych zwrotów akcji, które muszą do siebie pasować i pchać historię do przodu, jak w serialach typu "House of Cards" czy kolejny już do granic naciągnięty "Dom z papieru"; nie chcę też powiedzieć, że Faworyta to prawda historyczna, natomiast ryzykiem nie będzie stwierdzić, że to prawda życiowa. Motywacje bohaterów, ich zachowania, targające nimi żądze, ambicje, lęki, czy też te zarzucana tu jako słabe metody osiągania celu są po prostu życiowe i jeśli przyjąć je jako takie, to żadnego niedosytu nie ma. A nade wszystko film stoi koncertowym aktorstwem, scenografią, klimatem, oryginalnymi zdjęciami, a efekt całościowy zasługuje moim zdaniem na dużo więcej niż ocena 5.

ocenił(a) film na 9
vanLorenz

Dokładnie tak.

ocenił(a) film na 4
chance81

Niestety popieram

ocenił(a) film na 5
chance81

też jestem zdegustowana, po trailerze, na którym śmiałam się jak dzik, liczyłam na mega zabawną komedię w rysie historycznym, zawiodłam się i zniesmaczyłam.

ocenił(a) film na 5
chance81

Dokładnie, cienizna, a zapowiadał się ciekawie.

chance81

zgadzam się, też mnie znużył ten film odliczając co 10-15 minut ile do końca. Po ocenie filmu liczyłem na coś więcej, na większy rozmach

chance81

Myślę, że to może być zblazowanie.

ocenił(a) film na 1
chance81

Nie zgadzam se tylko z jednym stwierdzeniem. Chodzi o ostatnie zdanie - nie było potencjału. Od początku do końca nic nie warta produkcja. Gdyby nie nagrody, to przypuszczam, że opinie i oceny byłyby dużo niższe - może do 3 by dociągnął. Amen,

ocenił(a) film na 9
chance81

Całkowicie się nie zgadzam!

ocenił(a) film na 1
Ewiatko

Oceny poszly w gore za watki lesbijskie, ktore faceci uwielbiaja. Dla mnie film beznadziejny I oceniany przez oplacane trolle. Fajne filmy maja oceny po 3-4 a rozne gofna po 6-7. Nie rozumie tego fenomenu. Supernowa I inne kicze polski to na ocenach trolli leca da gwiazd.