Faworyta

The Favourite
2018
7,5 93 tys. ocen
7,5 10 1 93262
8,0 81 krytyków
Faworyta
powrót do forum filmu Faworyta

cóż...

ocenił(a) film na 6

producenci wpadli na pomysł: zróbmy historyczny film, gdzie na dworze królowej zachowują się jak w zwykłej rodzinie w bloku... no może nie w zwykłej, ale prawie... po jakiś pięciu minutach oglądania powiedziałem sobie, może być fajnie, ale potem jakoś mi się znudziło używanie na lewo i prawo słowa cipaa... postać królowej nawet ciekawa i dobrze zagrana, intryga dość banalna, no i te zakończenie z królikami w tle... i weź się człowieku z ludu domyślaj, bo jak pomyślisz, że w pewnym momencie twórcom zabrakło pomysłu, to jesteś prostak i tyle...

użytkownik usunięty
piter279

Finał filmu jest logiczną konsekwencją poprzednich wydarzeń. Jest też prosty do odczytania, jeśli oglądało się uważnie. Nie wiń twórców filmu za braki we własnym rozumie i wykształceniu.

ocenił(a) film na 6

proszę, nie odpowiadaj mi skoro masz mnie obrazić, po prostu omijaj mnie...

użytkownik usunięty
piter279

Zastanowię się.

ocenił(a) film na 6
piter279

Jeśli chodzi o zakończenie, można powiedzieć, że Abigail stała się dla królowej niczym, z czego doskonale zdała sobie sprawę. Króliki w tle również nie mówiły mi nic konkretnego, ale jak ktoś już zauważył w jednym temacie, Anne wypełniała nimi pustki. Siedemnaście (o ile dobrze pamiętam) królików zastępowały jej dzieci, które poroniła, urodziły się martwe lub zmarły niedługo po porodzie. Pustkę po Sarah miała wypełnić Abigail, która stała się królikiem o mniejszej wartości, bo królowa zaczęła traktować ją jak niewolnicę.

ocenił(a) film na 10
piter279

Ale czemu rodzina z bloku, a co to, kiedys to ludzie nie srali, nie byli dziwni, nie byli ludźmi? Mnie sie wlasnie podobał brak teatralności i nachalnej sztuczności jaka dominuje w filmach kostiumowych.

ocenił(a) film na 9
piter279

Odczarowana arystokracja w kretyńskich kostiumach z epoki zachowująca wszystkie aspekty bycia rozwydrzonym homo sapiens.