Film sam w sobie jest genialny, i ilekroc go ogladam czuje to samo. Jest po prostu fantastyczny. Ale jedno mnie ciekawi.Dopiero teraz dowiedzialam sie,ze jest on na motywach ksiazki. I teraz pytanie do was moi drodzy. Byc moze ktos z was czytal ksiazke, dlatego chcialabym sie dowoedziec, czy ksiazka jest rownie wspaniala jak film. Bo chcialam w ferie poczytac jakas dobra ksiazke, a ze lubie czytac ksiazki na pdstawie ktorych potem robiono filmy, pomyslalam ze moze teraz "Forrest Gump". Ale teraz mam troche watpliwosci, czy po obejrzeniu tak wspanialej opowiesci, ksiazka zdola mnie jeszcze zaskoczyc. Dlatrego zwracam sie do was. Blagam, jesli ktos kiedys czytal te ksiazke, niech mi napisze czy warto ja czytac, czy lepiej ograniczyc sie tylko do filmu. Pomozcie.....
ksiazke rozni z filmem wiele szczegolow jednak nieprzekonasz sie do poki nieprzeczytasz, jest w miare krotka i da sie to przeczytac w 1 wieczor
masz tu link do ebooka:
www.4shared.com/dir/694089/9b0fb5d0/ebooki.html
Książka jest świetna ale trochę bardziej przesadzona i dużo mniej prawdopodobna od filmu
Czytałam obie części Forresta. Pierwsza dobra, ale wg mnie film lepszy. "Gump i spółka" trochę przesadzona, ponaciągana, przewidywalna i już nie taka dobra. Czy warto przeczytać? Zawsze warto, chociażby dlatego żeby porównać co lepsze - książka czy film.
Moim zdaniem książka jest dużo gorsza. Dlatego, że opiera się na powielaniu jednego schematu. Otóż wszystkie epizody rozgrywają się mniej więcej tak [uwaga, może być to traktowane jako spojler]:
1.Forrest zabiera się za coś (np. za grę w ping-ponga).
2.Zdobywa w tej dziedzinie absolutny sukces, w tym finansowy.
3.Kompletnie ruinuje ten sukces i traci wszystkie pieniądze.
I tak w koło macieju. Książkę czytałem dość dawno ale tak ją wspominam. Jeden z niewielu przypadków, gdzie książka jest gorsza od filmu, na której podstawie powstał.