PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1026849
8,0 99 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, co ci się trafi..., Czy mógłby mni ktoś to rozszyfrować (TYLKO POWAŻNIE,I ZE ZROZUMIENIEM PROSZĘ!) , bo wydaje mi sie że nie kumam tego, przecież jeżeli kupie czekoladki z nadzieniem np truskawkowym, to wiem że bedą tam czekoladki truskawkowe. Może chodzi o takie jak w bombonierkach są, w jednym opakowaniu jest kilka rodzajów, ale każdy rodzaj rózni sie wyglądem, a od spodu opakowania przeważnie też są opisane te czekoladki jakie które są. Więc wydaje mi się że jednak wiadomo co się trafi w pudełku czekoladek. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LeeHarveyOswald1986

Chodzi właśnie o te czekoladki z różnymi nadzieniami (bombonierki). No bo jeśli nie spojrzysz na spód pudełka, to nie wiesz, co ci się trafi: kawa, toffi, czy mięta. To prawda, że wystarczy przeczytać z pudełka, co jest czym, ale to powiedzenie powinno się chyba odbierać bardziej... że tak powiem, abstrakcyjnie. Właśnie o to chodziło Groomowi.

konradhetel

Dzięki za odpowiedź, która w sumie jest prosta jak budowa cepa, a ja myślałem że to musi być bardziej zagmatwane. I w sumie się zgadzam: "Że życie jest jak pudełko czekoladek (...)" A co do samego filmu - poprostu rewelacyjny, moim zdaniem ma stałe miejsce w historii filmu, można oglądać dziesiątki razy i nigdy sie nie nudzi, za każdym razem sie go o gląda z takim samym zaangażowaniem. ( Sie znaczy skupia na treści i przesłaniu jakie niesie)

ocenił(a) film na 8
LeeHarveyOswald1986

o dżizaassssss
a znasz takie powiedzenie

"życie to śmieszna rzecz, nigdy nie wiesz co czeka za rogiem" ?

analogia to czekoladek. pozdrawiam i życze na przyszłość bardziej wytężać umysł:)

ocenił(a) film na 9
LeeHarveyOswald1986

"Życie jest jak pudełko czekoladek..." znaczy mniej więcej tyle, co "nigdy nie pierz publicznie swoich brudów".