PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=485354}
4,8 28  ocen
4,8 10 1 28
Frayed
powrót do forum filmu Frayed

Postrzępiony? Hmmm no określenie chyba odnosi się do fabuły. Ale muszę przyznać, iż nagromadzenie plot twistów pod koniec nawet mi się podobało. Jednak wracając do początku: z zakładu dla psychicznie chorych ucieka chłopak, który za małolata zamordował swoją matkę. Strach pada na jego rodzinę i innych mieszkańców małego miasteczka. "Frayed" można by w sumie nazwać standardowym slasherem, gdyby nie niestandardowe zakończenie. Niestandardowe nie znaczy oczywiście odkrywcze, ale w sumie niezłe. Jako horror film sprawdza się miejscami nieźle, potrafił mnie nawet wystraszyć raz czy dwa, a początkowa scena była dość mocna. Jednak troszkę to wszystko za bardzo rozwleczono. Siostra oprawcy i jej znajomi przyprawiali mnie o mdłości, cała ta scena ich biwaku psuła mi tu powagę całej historii, która najwyraźniej była ambicją twórców. Ponadto zabrakło mi tu gore, choć było troszkę krwawych scen. No i koszmarnie drażnił y mnie sceny fleszbeków - beznadziejne teledyskowe migawki rodem z jakiejś niskobudżetowej kopii piły. Mimo tych wad film miał swoje monety i w sumie dobrze się go oglądało. Jak na strasznie długi horror klasy b - nie było źle.