Frida

2002
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86301
7,1 29 krytyków
Frida
powrót do forum filmu Frida

użytkownik usunięty

....polecam książka biograficzna: "Frida!" autorstwa Mujica Barbary (niewiem czy to sie jakos odmienia :/) .Nie jest to typowa biografia tylko opowiesc jej siostry, ktora byla najblizsza jej osoba.Czy ktos moze czytal jeszcze ta ksiazke????

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10

Owszem czytałam - również polecam. Bardzo zbliżyła mi postać Fridy ,która już wcześniej mnnie intrygowała.
Fascynująca opowieśc o takiej samej kobiecie.

Także czytałam i niemalże się zakochałam ;]
Zaglądałam też do innych jej biografii, ale ta jest zdecydowanie najlepsza. Jest przepełniona...klimatem i magią.

ocenił(a) film na 9

UWIELBIAM!!!!
!
!
!
!
!
Frida jest, byla i bedzie cudowna postacia

ocenił(a) film na 8

Ależ, z tego co wiem ta książka jest w dużej części fikcją literacką, główne fakty się zgadzają ale reszta jest już interpretacją autorki. A siostra Fridy, która rzeczywiście istniała nie miała żadnego wpływu na kształt powieści. Na podstawie właśnie tej książki powstał film. O życiu Fridy wcale tak dużo nie wiadomo.
A autorka na imię ma Barbara, na nazwisko Mujica [muhika].
Pozdrawiam

AgaWu

Potwierdzam. Książka opiera się na biografii ale nią nie jest.

Wiele wątków jest zmyślonych takich jak zniszczenie kolekcji lalek, romans z uczniem, a z kolei inne zdarzenia są przeinaczone lub zupełnie zniekształcone.

Jednak klimat ma! Bardzo przyjemnie się czyta , ale do fabuły warto podejść z dystansem.

ocenił(a) film na 10

Dużo lepszą i bardziej wiarygodną jest ksiązka Haydan Herrery :) I to własnie na tej biografii opiera się film.

Czytałam tę książke chyba 10-13 lat temu.Już nie pamiętam dokładnie (albo i wogule:) co w niej było i jak się fabuła potoczyła ale wiem że po jej przeczytaniu BAAAAAAARDZO długo nie mogłam o niej zapomnieć i była zdecydowanie numerem jeden na mojej liście.
Tak przy okazji biografii artystów polecam gorąco "Pasję życia" Stone'a (o Van Goghu) i tegoż samego autora"Żeglarza na koniu" pozdrawiam:)