PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=440586}
5,6 14 tys. ocen
5,6 10 1 13993
4,2 11 krytyków
Frontière(s)
powrót do forum filmu Frontière(s)

Jedyna nowość to podtekst polityczny i neonazistowska "rodzinka". Moim zdaniem pierwsza część filmu zdecydowanie lepsza; rozkręcenie akcji było bardziej emocjonujące od tej właściwej akcji filmu. Wszystko później idzie bez zaskoczeń, według utartego schematu i jeszcze na dodatek parę kretyństw w końcówce SPOILERY:
- Goetz gada bez sensu ni to do dziewczyny, ni do ścian rzeźni że to on panuje i nie zauważa jak Yasmin bierze wielką siekierę (jeszcze gdyby to był jakiś nożyk) i chowa ją za sobą;
- wybuch butli z gazem - Yasmin i jedna z jej prześladowczyń przeżywają, druga z prześladowczyń ginie, mimo że całe zajście ma miejsce na przestrzeni kilku metrów;
- Yasmin wyrywa Gilberte broń (scena chwilę później po tym co napisałem myślnik wyżej) mimo że ta celuje w jej głowę i trzyma rękę na cynglu.
Naciągane 5/10.

guliver_filmweb

Masz rację - początek filmu zapowiadał naprawdę świetny film, niestety od mniej więcej połowy wszystko zaczęło iść wg oklepanego schematu. W sumie nie spodziewałem się nie wiadomo czego, ale liczyłem na coś więcej. Trochę podobieństwa do Teksańskiej Masakry rzuciło mi się w oczy. Jednak francuskie horrory/ thillery z ostatnich lat trzeba zaliczyć do czołówki tego typu kina.