Fucking Amal

Fucking Åmål
1998
7,1 18 tys. ocen
7,1 10 1 17793
7,1 16 krytyków
Fucking Amal
powrót do forum filmu Fucking Amal

Kocham ten film, mnie jeszcze nigdy nie rozczarowały dzieła skandynawskiego filmu autorskiego. Uwielbiam ich charakterystyczny klimat, gdyby wzięli się za taki problem np. my z Polski niestety pomysł zostałby całkowicie zniszczony, zaczęłoby się umoralnianie społeczeństwa. Takie proste historie prosto z życia muszą być autentyczne, a tej perełce niczego nie brakuje.

ocenił(a) film na 10
Piritta

Kino Skandynawskie jest porostu nie powtarzalne. DObrze ze w moim mieście odbywa sie co roku Festiwal Filmów Skandynawskich. Pamietam ze na pierwszym festiwalu na filmie Fucking Amal zabrakło miejsc siedzących i trzeba było siedziec na podłodze :)
Filmy takie udowadniają że mozna zrobić dobry życiowy film za niewielkie pieniące - a przede wszystkim bez jakiegoś zbędnego rozmachu i komercyjnej otoczki.
U nas w Polsce trzeba czekac na kolejną ekranizację jakiejś lektury bo takich genialnie prostych i konkretnych scenariusze nie jestesmy w stanie napisać.
Druga sprawa że widzowie w naszym kraju nie są w większości wymagającymi. Wystarczy im 3000 odcinek Mody na sukces popołudniu a ich potrzeby filmowe są juz zaspokojone, wiec trudno sie przyjmują filmy niezależne. Z drugiej strony ta czesc widzów którzy chcą obejrzec dobre kino tylko czeka na takie perełki i jak tylko sie cos takiego pojawi rzucają sie na to jak głodny na jedzenie. I stąd po całej Trylogii Starej Baśni i Modzie na sukces przyszło kino skandynawskie ktre by je obejrzeć trzebabyło siedziec na podłodze.. :)

WISZU

Tak, tak ,potrzykroć tak. Kino skandynawskie jest doskonałe. Lukas Moodysson to mój ulubiony skandynawski reżyser. Doprawdy nie wiem, który jego film jest najlepszy: FuckingAmal?? TylkoRzem?? Chyba jednak Lilia4-ever. Wspaniały i zapadający w pamięc film.

Kino skandywskie mimo współczesnej wielonurtowości, różnic, szukania nowych pomysłów zachowuje odrębność. Wciąż jest charkterystyczne, rozpoznawalne. Ma uniwersalną tematykę. Porusza ważne problemy.

Oglądaliście może film pt Hymypoika???