I przy Szeregowcu Ryanie!
Serio, obejrzyj sobie to "Byliśmy żołnierzami". Dasz dyszkę albo dziewiątkę plus serduszko.
Byliśmy żołnierzami i Szeregowiec nie równa się nawet w połowie z prawdziwymi klasykami jak Czas Apokalipsy, Pluton i Full Metal Jacket. To odróżnia prawdziwych fanów klasyków od dzieci, którzy lecą tylko na znane mordy i super komputerowe efekty wooooooooooooow.
Niezupełnie się zgodzę. Owszem, Szeregowiec, Helikopter i Byliśmy żołnierzami to bzdurne patetyczne strzelanki, gorsze od Plutonu. Ale z kolei FMJ i Czas Apokalipsy zawsze będę stawiać trochę wyżej od Plutonu. Czas Apokalipsy więcej mówi niż Pluton - to nie tyle film antywojenny, co opowieść o wolności i szaleństwie. A Pluton jest o tym, że wojna jest zła i że dobro walczy ze złem. No i forma w CA i w FMJ o wiele ciekawsza niż w Plutonie.
Oczywiście, że w moim notowaniu CA i FMJ są na tym samym miejscu bo są znakomite! Nie zapominaj o jeszcze jednym genialnym filmie - Lowca Jeleni :) Pluton też jest bardzo dobry, nie tak dobre jak w/w filmy, ale wymieniłem go po to, żeby ustalić mimo wszystko jego wyższość nad Szeregowcem i innymi jak wcześniej napisałem.
Czyli z twoją wypowiedzią się w 100% zgadzam.
Ależ absolutnie nie zapomniałam o Łowcy Jeleni - tak się składa, że to mój ulubiony film w ogóle. ;)
A gdybym miała ustawić te klasyki o Wietnamie od najlepszego do najgorszego, to szłoby to tak:
Łowca Jeleni = Czas Apokalipsy > Full Metal Jacket > Pluton.
Jest jeszcze inny film o tej tematyce, dużo mniej znany, ale prawie równie dobry, a mianowicie Wewnętrzna wojna. Bardziej dramat psychologiczny niż film wojenny, ale dalej świetnie pokazuje obraz wojny i jej bezsens.